U bent hier: PROGRAMMA » SEMINAR OVERZICHT

SEMINARS

een greep uit het programma editie 2016

 

DE SAMENSTELLING VAN VOEDING EN HAAR IMPACT OP HET DARMMICROBIOOM EN GEZONDHEID

11:00

De impact van voedingsadditieven, voedingssupplementen & plantencomponenten op de vertering en op de microflora.

Prof. Dr. Ir. Tom Van de Wiele, Associate Professor, Center for Microbial Ecology and Technology, Faculty of Bioscience Engineering, Universiteit Gent

Meer info Toevoegen aan kalender21/09/2016 11:00:0021/09/2016 11:30:00DE SAMENSTELLING VAN VOEDING EN HAAR IMPACT OP HET DARMMICROBIOOM EN GEZONDHEIDDe jongste jaren van wetenschappelijk onderzoek hebben aangetoond dat het darmmicrobioom (in de volksmond gekend als darmflora) - dit is de verzameling van micro-organismen in onze spijsvertering - een belangrijk effect kan hebben op de gezondheid. Het veranderen van eetgewoonten en de samenstelling van voeding lijken dan ook voor de hand liggende middelen te zijn om niet alleen rechtstreeks, maar ook onrechtstreeks via het microbioom, onze gezondheid te sturen. Via specifieke voedingsvezels trachten we gezondheidsbevorderende bacteriën te stimuleren; aanwezigheid van bioactieve plantencomponenten lijken zeer specifieke effecten te hebben op sommige bacteriën en op de gezondheid. Ondanks de diverse mogelijkheden om voeding aan te passen aan de noden van het microbioom, zijn er toch ook enkele aandachtspunten. Zo speelt stabiliteit van het voedingsproduct of het voedingssupplement een grote rol. Daarnaast moet rekening gehouden worden met de grote variabiliteit in de samenstelling van het microbioom tussen mensen onderling. Sommigen houden nu reeds rekening met de toekomstige ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding.   Prof. Dr. Ir.Tom Van de Wiele, Associate Professor Host-Microbe Interaction Technology Group, c-met (Center for Microbial Ecology and Technology, Faculty of Bioscience Engineering), Universiteit Gent Connecteer met Tom Van De Wiele: CV Tom Van De Wiele   PRESENTATIE DE SAMENSTELLING VAN VOEDING DD/MM/YYYY

GRAANVEZELS VOOR GEZONDERE GRAANPRODUCTEN: OPPORTUNITEITEN, UITDAGINGEN EN OPLOSSINGEN

13:30

Door een toenemend bewustzijn bij de consument over het belang van gezonde voeding stijgt de vraag naar vezelrijke producten. Tarwezemel, een nevenproduct van de industriële vermaling van tarwe, is een uitstekende bron van dieetvezel en ....

Prof. Gewoon Hoogleraar, Christophe Courtin - Laboratorium voor levensmiddelenchemie en -biochemie, KU Leuven

BIOACTIEVE STOFFEN UIT ONDERBENUTTE PLANTEN ALS TOOL VOOR DE ONTWIKKELING VAN GEZONDE VOEDING

14:30

Biodiversiteit bij planten biedt een uitstekende verzameling van bio actieve componenten die gebruikt kunnen worden in nieuwe gezonde voedingsmiddelen ter behandeling van chronische ziektes bij de oudere bevolking....

Prof. Yvan Larondelle, Faculty of Bioscience Engineering & Institute of Life Sciences, Université Catholique de Louvain