U bent hier: PROGRAMMA » SEMINAR OVERZICHT » EEN TWEEZIJDIGE BENADERING VAN PALMOLIEVERVANGING

SEMINARS

EEN TWEEZIJDIGE BENADERING VAN PALMOLIEVERVANGING

Omwille van technologische en economische redenen is palmolie voor vele bedrijven een belangrijk ingrediënt. Vanuit technologische oogpunt is palmolie, met zijn hoog gehalte aan verzadigd vet, noodzakelijk om de vereiste textuur te verkrijgen in producten zoals smeerpasta’s, margarines en shortenings voor bakkerijtoepassingen. De lage kostprijs van palmolie gekoppeld aan een constante beschikbaarheid maken het een geliefde grondstof in de verwerkende industrie. Daartegenover staat echter dat palmolie in verband wordt gebracht met gezondheidsrisico’s en dat de toenemende vraag naar palmolie heeft geleid tot een wijdverspreide ontbossing resulterend in een ernstig debat rond duurzaamheid. Vandaar dat er een toenemende vraag en druk is vanuit consumenten en (buitenlandse) retailers om producten op de markt te brengen die vrij zijn van palmolie. Dit maakt dat er nood is aan alternatieven die kunnen worden aangewend om palmolie te vervangen met behoud van de organoleptische eigenschappen van de voedingsproducten. Het Flanders’ Food project PALM-O-FREE trachtte op deze problematiek in te spelen. In deze presentatie wordt een tweevoudige strategie voor palmolievervanging in hazelnootpasta geïllustreerd.

Ir. Davy Van de Walle, Wetenschappelijk Medewerker, Laboratorium voor Levensmiddelentechnologie en -proceskunde, Universiteit Gent

Curriculum Vitae

 

PRESENTATIE: EEN TWEEZIJDIGE BENADERING VAN PALMOLIEVERVANGING

Terug naar overzicht
  • GROEN BLOKJE SPONSORS
  • FIT
  • FOODWAY
  • raps
  • snick
  • verstegen
  • GROEN BLOKJE PARTNER
  • Ugent