30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Additieven hebben net als ingrediënten hun functie in bereide maaltijden

Nieuws

Additieven hebben net als ingrediënten hun functie in bereide maaltijden

20/06/2024

“De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. Als producenten van bereide maaltijden additieven gebruiken, is dat omdat die – net als de andere ingrediënten – een functie hebben. Het is een misvatting dat van alles zo maar aan maaltijden wordt toegevoegd”, stelt de directeur Anneleen Vandewynckel van de sectorfederatie BReMa duidelijk.

 

De sectorfederatie van de bereide maaltijden vertegenwoordigt 66 Belgische bedrijven, waar 2.000 personeelsleden dagelijks werken aan een kwalitatief hoogstaande bereide maaltijd. Die ondernemingen realiseren een totale omzet van € 450 miljoen en produceren 208.500 ton bereide maaltijden per jaar. De markt is heel divers, gaande van de retail en detailhandel, over scholen en rusthuizen tot de luchtvaart. De sector zit bovendien in de lift: steeds meer mensen kiezen voor convenience.

 

 

Nutritioneel hoogwaardig

“Onder bereide maaltijden verstaan we alle producten die een volledige maaltijd vervangen en verkocht worden om onmiddellijk of na opwarmen te verbruiken”, verduidelijkt Anneleen Vandewynckel van BReMa. “Maaltijden van bij ons zijn zeker een nutritioneel hoogwaardig alternatief voor de thuisbereide maaltijden. De fabrikanten hebben de bereiding geoptimaliseerd op het vlak van voedselveiligheid, kwaliteit en voedingswaarde van de ingrediënten.”

 

 

Prijs-kwaliteit

"Als de retailer de prijs wil drukken, heeft dat vanzelfsprekend zijn consequenties op vlak van ingrediënten. Een goed voorbeeld is zalm: wil men verse filet of ingevroren, samengeperste reststukjes zalmblokken?”, vervolgt de directeur van de sectorfederatie. “De consument moet realistisch zijn bij de aankoop van de maaltijden. De prijzen van de grondstoffen, zoals groenten, aardappelen, rijst, vlees, vis, en noem maar op, zijn afgelopen jaren exponentieel gestegen. Dit geldt ook voor de verpakking en energie."

 

 

Retailers

Voorts waarschuwt Vandewynckel de retailers in België, die steeds meer internationaal sourcen. “Ik constateer bijvoorbeeld in Nederland dat de productkwaliteit van bereide maaltijden in supermarkten toch lager ligt dan in België. De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. De ‘race to the bottom’ van de prijs is ook een ‘race to the bottom’ van de productkwaliteit geworden. Dat is jammer omdat we nu echt topkwaliteit aanbieden tegen een degelijke prijs."  

 

Duurzaamheid

Ze hamert er ook op dat winst gewoon nodig is om innovatie en bijvoorbeeld duurzaamheid te garanderen in de keten. “De prijsdruk in de retail heeft zijn grenzen. Ook onderzoek en ontwikkeling (R&D) op het vlak van innovatie, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden en duurzaamheid heeft zijn prijs."

 

 

Logistiek

Wat zijn de grote uitdagingen op het vlak van ingrediënten?
“Naast duurzaamheid, de prijsdruk van de retailers en de groothandel, een constante hoogstaande productkwaliteit – in het bijzonder de smaak, textuur en nutritionele waarde – is er ook nog het hele logistieke proces. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de bereide maaltijden voor de scholen, dan rijzen toch enkele vragen: Hoe moeten deze verpakt worden? Hoe worden ze opgewarmd? De voedseloverschotten wordt ook vaak teruggenomen. Wat doet men daarmee: worden die verwerkt tot veevoeder of biogas?“

 

www.brema.be

Gerelateerd nieuws

09/12/2025

De voedings- en procesindustrie evolueert snel en digitalisering speelt daarin een sleutelrol. Het gaat niet alleen om technologie, maar om het creëren van slimme, verbonden processen die bedrijven helpen om efficiënter, veiliger en duurzamer te werken. Toch brengt deze digitale transformatie ook uitdagingen met zich mee, zoals het opzetten van...

09/12/2025

Steeds meer consumenten zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te behouden. Volgens Innova Market Insights vormt de toenemende focus op gezondheid een belangrijke megatrend die wereldwijd de voorkeuren van consumenten beïnvloedt. Volgens het rapport ‘Innova's Top Health & Nutrition Trends for 2026-Globally’ hebben zorgsystemen...

09/12/2025

Het nieuwe voedingsmiddelenbewakingssysteem Nutrivigilantie van de FOD Volksgezondheid rapporteerde in 2024 voor het eerst 167 meldingen, waarvan er 130 zijn afgehandeld. Van deze meldingen was 84% afkomstig van producenten en distributeurs; de overige meldingen kwamen van burgers, overheidsinstanties en zorgverleners.

09/12/2025

“Met het programma ‘Animal-free milk proteins’ willen we binnen een consortium niet alleen een doorbraak bereiken in de wetenschap, maar ook bijdragen aan de maatschappij door een duurzaam alternatief voor melkeiwitten te ontwikkelen”, stelt professor Kasper Hettinga van Wageningen Universiteit en Research (WUR).

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.