Brecht D’hont van internationale ingrediëntenbedrijf Solina signaleert drie trends in de vleessector: hogere vleesprijzen, gezondere voeding en lagere CO2-emissie. “Wij bieden ondersteuning aan de sector bij het ontwikkelen van innovatieve hybridevleesproducten die een antwoord bieden op deze 3 trends.”
Zo kunnen zij bijvoorbeeld een deel van het vlees vervangen door alternatieve eiwitten. Dit kan uiteenlopen van peulvruchten, groenten, mycoproteïnes of geëxtrudeerde eiwitten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je een deel van het dierlijke eiwit vervangt door een plantaardig alternatief, zonder concessies te doen aan de smaak, de textuur, de houdbaarheid of de totale vleesbeleving.
Zichtbare beweging in de markt
“Er is momenteel een duidelijke beweging zichtbaar naar hybridevleesproducten waarbij een deel van de dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige alternatieven”, zegt Brecht D’hont, Head of Future Food Solution van Solina. Laatstgenoemde is een internationaal opererend ingrediëntenbedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de voedingsindustrie, met een sterke focus op vleesproducten en de transitie naar gezondere en duurzamere alternatieven.

Stijgende prijzen
Bij de redenen voor de opkomst van hybridevleesproducten verwijst D’hont allereerst naar de stijgende prijs, vooral rundvlees. “Als de prijs zo blijft stijgen, wordt rundvlees moeilijker betaalbaar. Door rundvlees deels te vervangen door een kwalitatief en volwaardig plantaardig alternatief wordt het product beter betaalbaar zonder in te boeten op smaak en kwaliteit.”
Gezonder dieet
Mensen zijn meer en meer bezig met gezonde voeding. “Zij willen geen concessies doen aan smaak. Door een deel van het vlees te vervangen door hoogwaardige eiwitten, kunnen we een worst maken die net zo smaakt maar minder verzadigd vet bevat”, weet D’hont. “We kunnen met vezel zorgen dat het eiwitgehalte en -kwaliteit op hetzelfde niveau is als de vleesvariant. Op het gezondheidsvlak maken we het product beter.”

“Green Deals
Een andere reden om hybrideproducten te ontwikkelen, is het behalen van de Europese Green Deals, onder andere door de CO2-uitstoot te verlagen. De Green Deal is een initiatief van de Europese Commissie dat tot doel heeft om de Europese Unie uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te maken. Als 30% van het vlees wordt vervangen door een plantaardig alternatief, resulteert dit in een CO2-reductie. Volgens D’hont hebben alle grote retailers inmiddels de eerste hybrideproducten in hun schappen opgenomen.
De voedings- en procesindustrie evolueert snel en digitalisering speelt daarin een sleutelrol. Het gaat niet alleen om technologie, maar om het creëren van slimme, verbonden processen die bedrijven helpen om efficiënter, veiliger en duurzamer te werken. Toch brengt deze digitale transformatie ook uitdagingen met zich mee, zoals het opzetten van...
Steeds meer consumenten zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te behouden. Volgens Innova Market Insights vormt de toenemende focus op gezondheid een belangrijke megatrend die wereldwijd de voorkeuren van consumenten beïnvloedt. Volgens het rapport ‘Innova's Top Health & Nutrition Trends for 2026-Globally’ hebben zorgsystemen...
Het nieuwe voedingsmiddelenbewakingssysteem Nutrivigilantie van de FOD Volksgezondheid rapporteerde in 2024 voor het eerst 167 meldingen, waarvan er 130 zijn afgehandeld. Van deze meldingen was 84% afkomstig van producenten en distributeurs; de overige meldingen kwamen van burgers, overheidsinstanties en zorgverleners.
“Met het programma ‘Animal-free milk proteins’ willen we binnen een consortium niet alleen een doorbraak bereiken in de wetenschap, maar ook bijdragen aan de maatschappij door een duurzaam alternatief voor melkeiwitten te ontwikkelen”, stelt professor Kasper Hettinga van Wageningen Universiteit en Research (WUR).