30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Chlorella vulgaris veelbelovend alternatief voor plantaardige als dierlijke eiwitten, mits correct verwerkt

Nieuws

Chlorella vulgaris veelbelovend alternatief voor plantaardige als dierlijke eiwitten, mits correct verwerkt

23/06/2025

De juiste verwerking maakt Chlorella vulgaris tot een veelbelovende en duurzame eiwitbron die zowel plantaardige als dierlijke eiwitten kan vervangen. Hoewel er nog uitdagingen zijn met betrekking tot de smaak en de efficiëntie van eiwitextractie, kunnen microalgeneiwitten een aanvulling vormen op duurzame en innovatieve voedingsproducten. Dat blijkt uit de promotie van ILVO-onderzoeker Simon Van De Walle aan KU Leuven/KULAK Kortrijk.

 

Plantaardige eiwitten hebben vaak niet dezelfde kwaliteit en functionele eigenschappen als dierlijke eiwitten. Dit maakt het uitdagend om alternatieven te ontwikkelen met vergelijkbare structuur, stabiliteit en mondgevoel. Microalgen vormen een mogelijke oplossing. Deze kleine organismen zitten boordevol eiwitten, kunnen duurzaam worden gekweekt en hebben een uitstekend potentieel als functionele voedingsingrediënten.

 

Om hun voordelen echter volledig te benutten, moeten we begrijpen hoe verschillende verwerkingsmethoden de kwaliteit en functionaliteit van microalgeneiwitten beïnvloeden. Dit onderzoek richtte zich op de microalg Chlorella vulgaris en onderzocht hoe droogtechnieken, celdisruptie, eiwitzuivering en kweekmethoden de eiwiteigenschappen beïnvloeden.

 

 

Microalgen drogen

In de eerste fase van het onderzoek werden verschillende droogmethoden getest, waaronder vriesdrogen, sproeidrogen en innovatieve technieken zoals pulsverbrandingsdroging, zonnedrogen en geagiteerd dunnefilmdrogen. Een interessante bevinding was dat geagiteerd drogen in dunne film de oplosbaarheid en gelerende eigenschappen van de eiwitten verbeterde.

 

Dit maakt deze droogmethode geschikt om zowel uitdroging als verbetering van de voedseleigenschappen te bereiken. De verschillende droogbehandelingen resulteerden ook in verschillen in geur en smaak, die gebruikt konden worden om deze eigenschappen voor voedingstoepassingen te sturen.

 

 

Celwanden afbreken

Omdat Chlorella vulgaris een taaie celwand heeft die de beschikbaarheid van eiwitten beperkt, werden mechanische technieken zoals homogenisatie onder hoge druk en parelmalen onderzocht. Deze methoden verbeterden de oplosbaarheid en emulgerende eigenschappen aanzienlijk, waardoor de algeneiwitten meer vergelijkbaar zijn met soja-eiwitten. Dit suggereert dat microalgen een serieuze kanshebber zouden kunnen zijn als plantaardig alternatief voor traditionele eiwitten!

 

Zuiverende eiwitten

Vervolgens werden verschillende zuiveringstechnieken, zoals iso-elektrische precipitatie en ultrafiltratie, onderzocht om de functionaliteit verder te verbeteren door storende stoffen (lipiden en koolhydraten) te verwijderen. De resultaten toonden aan dat specifieke extractiemethoden de eiwitten geschikt maken voor verschillende toepassingen. Sommige extracten waren ideaal voor vleesvervangers, terwijl andere veelbelovend zijn als eivervangers in emulsies.

 

 

Is de kweekmethode van belang?

Microalgen kunnen op verschillende manieren worden gekweekt: met licht (fotoautotrofie) of in het donker met een externe koolstofbron (heterotrofie). Uit dit onderzoek bleek dat de teeltmethode invloed heeft op de eiwitsamenstelling en functionele eigenschappen, maar de verschillen waren beperkt. Algen die in het donker werden gekweekt, hadden betere gelerende eigenschappen, terwijl algen die in het licht werden gekweekt een verbeterd schuimend vermogen vertoonden.

 

Publicatie

Impact of processing steps of Chlorella vulgaris biomass on the quality and techno-functional properties of proteins, Simon Van De Walle, KU Leuven KULAK, 2025. De verdediging vindt plaats op 26 juni, KU Leuven/KULAK Kortrijk.

Gerelateerd nieuws

23/06/2025

“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...

23/06/2025

Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...

23/06/2025

Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...

23/06/2025

Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.