“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.
“Water is een eindige hulpbron waar efficiënt gebruik van moet worden gemaakt. Het is noodzakelijk om de vraag naar water in alle economische sectoren te verminderen door het stimuleren van waterbesparing, het verhogen van de efficiëntie en het bevorderen van hergebruik. Met het oog op de toenemende waterschaarste en aanhoudende droogteperiodes is het noodzakelijk de watervraag te beperken om de continuïteit van de watervoorziening te blijven garanderen," onderstreept Dirk Halet, strategisch coördinator van het VITO Kennispunt Water.
Waterweerbaarheid
“De Europese Commissie heeft een strategie voor waterweerbaarheid ontwikkeld om ons waterbeheer te verbeteren en tegelijkertijd onze bedrijven concurrerender en innovatiever te maken”, vervolgt Halet.
De Vlaamse overheid ambieert dat alle bedrijven tegen 2040 water grotendeels recycleren en zo min mogelijk gebruik maken van leidingwater en grondwater. Circulair watergebruik is dus essentieel voor duurzaam waterbeheer.
'Socio-economisch belang’
Volgens Charlotte Boeckaert, waterinnovator bij VITO Kennispunt Water, blijkt uit het onderzoek 'Socio-economisch belang van water in Vlaanderen' van Vlaams Kenniscentrum Water (nu: VITO Kennispunt Water) dat de voedingsindustrie tot de vier grootste industriële waterverbruikers behoort in Vlaanderen. In de voeding kan 70% van het watergebruik toegeschreven worden aan de sectoren dranken (23,23%), groenten (incl. aardappelen) en fruit (19,64%), zuivel (15,32%) en vleesverwerking (11,69%). Het gebruikte water bestaat uit leidingwater, grondwater, oppervlaktewater, hemelwater en overige waterbronnen. Laatstgenoemde omvat intern hergebruikt water, water uit buitenlandse leidingen, privé-vijvers (geen oppervlaktewater), RWZI-effluent en water van andere bedrijven.
Waterhergebruik
In de afgelopen tien jaar (2009-2020) is het gebruik van 'ander water' binnen de voedingsmiddelenindustrie verdubbeld. De toename is volgens de waterinnovator hoofdzakelijk toe te schrijven aan het groeiende hergebruik van water. Zuivel is de koploper in het stijgend (+30%) gebruik van ‘ander water’ en waarschijnlijk dus in waterhergebruik. Het aandeel gebruik van ‘ander water’ ligt op 5% bij de vleessector, 13% bij de verwerking van groenten (incl. aardappelen) en fruit, 21% bij de vervaardiging van dranken en 30% bij de zuivel.
Nieuwe aanpak
Het is essentieel om adequate maatregelen te treffen om in de toekomst schoon drinkwater, gezonde rivieren, veilig waterbeheer en voldoende watervoorziening voor landbouw en industrie te garanderen. Het is volgens de strategisch coördinator van VITO nog afwachten hoe dit precies zal verlopen, aangezien vergunningen momenteel per individueel geval worden beoordeeld. Hij stelt dat het doel is een meer systemische aanpak te ontwikkelen, ook voor de verwerking van concentraat bij waterhergebruik.
Bedrijven kiezen ervoor niet te investeren in waterhergebruik, omdat dit proces een concentraat produceert. “Het concentraat kan niet worden verwerkt binnen de voorwaarden van hun lozingsvergunning, waardoor er een financiële uitdaging ontstaat”, onderstreept Boeckaert. “De ROI voor hergebruik van water is langer dan voor energie, waardoor waterinvesteringen niet altijd prioriteit zijn bij het besluitvormingsproces. Dit verschilt met energie-investeringen. Daarnaast is water nog altijd relatief goedkoop.”
Meer informatie:
Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.
“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...
“Sinds corona waarderen consumenten versheid, ambacht en lokale producten meer dan ooit, wat de sector een boost geeft”, onderstreept Bruno Van Vaerenbergh, Global Culinary Manager Bakery bij Debic, dat onderdeel is van FrieslandCampina Professional. “Dit momentum biedt kansen om de rol van de bakker-ondernemer te versterken.”