Het nieuwe voedingsmiddelenbewakingssysteem Nutrivigilantie van de FOD Volksgezondheid rapporteerde in 2024 voor het eerst 167 meldingen, waarvan er 130 zijn afgehandeld. Van deze meldingen was 84% afkomstig van producenten en distributeurs; de overige meldingen kwamen van burgers, overheidsinstanties en zorgverleners.
Nutrivigilantie van FOD Volksgezondheid is een toezichtsysteem voor voeding dat bedoeld is om de veiligheid van bepaalde voedingsmiddelen, vooral voedingssupplementen, in de gaten te houden. Het systeem is bedoeld om ongewenste bijwerkingen (zoals huiduitslag, darmklachten, gewichtsverlies, verhoogde bloeddruk, enzovoort), die kunnen optreden na consumptie van deze producten te registreren en te analyseren. Het doel is om risico’s voor consumenten tijdig te signaleren en zo de volksgezondheid te beschermen.
Vier categorieën voedingsmiddelen
Het systeem richt zich op vier categorieën voedingsmiddelen, namelijk voedingssupplementen (bv. multivitaminen, kruidenpreparaten), nieuwe voedingsmiddelen die vóór 1997 nauwelijks in de EU werden geconsumeerd (bv. chiazaden, insecten, nonisap), voeding voor specifieke groepen, zoals zuigelingenvoeding of medische dieetproducten, en tot slot voeding verrijkt met vitaminen of mineralen, zoals energiedrankjes of ontbijtgranen.

Europa streng
Voedselveiligheid wordt in Europa strikt gehandhaafd, maar het blijft mogelijk dat deze producten bepaalde risico’s met zich meebrengen:
Meldingen
Het merendeel van de meldingen binnen het Nutrivigilantieprogramma (98%) betrof voedingssupplementen. Meldingen over nieuwe voedingsmiddelen en voeding voor specifieke doelgroepen vormden gezamenlijk minder dan 3%. Daarnaast had 91,2% van de meldingen betrekking op volwassenen; 8,8% was gerelateerd aan jongeren onder de 18 jaar.
Nieuw voedseltoezichtsysteem
Als het nodig is, kan de overheid ingrijpen door waarschuwingen uit te geven, de toegestane doses te beperken of bepaalde voedingsmiddelen zelfs te verbieden. Door ongewenste bijwerkingen systematisch te verzamelen en te onderzoeken, kunnen risico’s sneller worden opgespoord en aangepakt.
De voedings- en procesindustrie evolueert snel en digitalisering speelt daarin een sleutelrol. Het gaat niet alleen om technologie, maar om het creëren van slimme, verbonden processen die bedrijven helpen om efficiënter, veiliger en duurzamer te werken. Toch brengt deze digitale transformatie ook uitdagingen met zich mee, zoals het opzetten van...
Steeds meer consumenten zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te behouden. Volgens Innova Market Insights vormt de toenemende focus op gezondheid een belangrijke megatrend die wereldwijd de voorkeuren van consumenten beïnvloedt. Volgens het rapport ‘Innova's Top Health & Nutrition Trends for 2026-Globally’ hebben zorgsystemen...
“Met het programma ‘Animal-free milk proteins’ willen we binnen een consortium niet alleen een doorbraak bereiken in de wetenschap, maar ook bijdragen aan de maatschappij door een duurzaam alternatief voor melkeiwitten te ontwikkelen”, stelt professor Kasper Hettinga van Wageningen Universiteit en Research (WUR).
Brecht D’hont van internationale ingrediëntenbedrijf Solina signaleert drie trends in de vleessector: hogere vleesprijzen, gezondere voeding en lagere CO2-emissie. “Wij bieden ondersteuning aan de sector bij het ontwikkelen van innovatieve hybridevleesproducten die een antwoord bieden op deze 3 trends.”