30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Onderzoek KU Leuven: Microalgen zijn stabieler tegen oxidatie dan visolie

Nieuws

Onderzoek KU Leuven: Microalgen zijn stabieler tegen oxidatie dan visolie

18/03/2022

Uit onderzoek van Food & Lipids, KU Leuven Campus Kulak Kortrijk blijkt dat microalgen van nature minder gevoelig zijn voor zuurstof dan visolie. “Microalgen zijn daarmee een geschikte bron voor lange keten omega-3 vetzuren EPA en DHA voor de voedselverrijking”, legt prof. dr. ir. Imogen Foubert uit.

 


© KU Leuven

 

Lange keten omega-3 vetzuren EPA en DHA hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten en zijn nodig voor de hersenontwikkeling van de foetus en jonge kinderen, somt professor Imogen Foubert van Food & Lipids, KU Leuven Campus Kulak Kortrijk enkele voordelen op. “Jammer genoeg krijgen de meeste consumenten via hun voeding te weinig binnen van deze vetzuren.” Ons lichaam maakt deze vetzuren nauwelijks aan, waardoor de gezondheidsvoordelen niet bereikt worden. De aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bedraagt 140 tot 600 milligram per dag, afhankelijk van het land en gezondheidsorganisatie die geraadpleegd wordt.

 


© KU Leuven

 

De makkelijkste weg

De makkelijkste weg om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen, ligt voor de hand: meer vette vis eten, maar het visbestand is te klein om iedereen van vette vis te voorzien. Omdat omega-3 vetzuren in visolie door hun chemische structuur (dubbele bindingen) zeer gevoelig zijn voor zuurstof, zijn er ook nauwelijks voedingsproducten die hiermee verrijkt zijn. Het was dus nodig op zoek te gaan naar alternatieve bronnen die wel geschikt zijn voor verrijking van voedingsproducten.

 


© KU Leuven

 

Microalgen als bron

Al snel kwamen autotrofe microalgen, gekweekt op  basis van CO2 en zonlicht, in beeld, vervolgt Foubert. “Vette vissen bevatten enkel EPA en DHA door de consumptie van microalgen, die de eerste stap zijn in de mariene voedselketen.” Een belangrijk voordeel van deze microalgen in vergelijking met visolie en heterotrofe microalgen, gekweekt op een organische koolstofbron als glucose,  is de aanwezigheid van endogene antioxidanten: carotenoïden, polyfenolen, fytosterolen en bepaalde vitaminen. Dit bleek uit het promotieonderzoek van Eline Ryckebosch van Food & Lipids . Ook de stabiliteit werd onder de loep genomen. “Aangetoond is dat vooral de carotenoïden oxidatie voorkomen”, benadrukt Foubert. Het grote nadeel van deze microalgen is nu de kostprijs. “De technologie voor het kweken en het verwerken van de biomassa is nog in ontwikkeling. De professor verwacht dat de microalgen met omega-3 vetzuren binnen enkele jaren op de markt zullen zijn.

Gerelateerd nieuws

09/12/2025

De voedings- en procesindustrie evolueert snel en digitalisering speelt daarin een sleutelrol. Het gaat niet alleen om technologie, maar om het creëren van slimme, verbonden processen die bedrijven helpen om efficiënter, veiliger en duurzamer te werken. Toch brengt deze digitale transformatie ook uitdagingen met zich mee, zoals het opzetten van...

09/12/2025

Steeds meer consumenten zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te behouden. Volgens Innova Market Insights vormt de toenemende focus op gezondheid een belangrijke megatrend die wereldwijd de voorkeuren van consumenten beïnvloedt. Volgens het rapport ‘Innova's Top Health & Nutrition Trends for 2026-Globally’ hebben zorgsystemen...

09/12/2025

Het nieuwe voedingsmiddelenbewakingssysteem Nutrivigilantie van de FOD Volksgezondheid rapporteerde in 2024 voor het eerst 167 meldingen, waarvan er 130 zijn afgehandeld. Van deze meldingen was 84% afkomstig van producenten en distributeurs; de overige meldingen kwamen van burgers, overheidsinstanties en zorgverleners.

09/12/2025

“Met het programma ‘Animal-free milk proteins’ willen we binnen een consortium niet alleen een doorbraak bereiken in de wetenschap, maar ook bijdragen aan de maatschappij door een duurzaam alternatief voor melkeiwitten te ontwikkelen”, stelt professor Kasper Hettinga van Wageningen Universiteit en Research (WUR).

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.