30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Onderzoek KU Leuven: Microalgen zijn stabieler tegen oxidatie dan visolie

Nieuws

Onderzoek KU Leuven: Microalgen zijn stabieler tegen oxidatie dan visolie

18/03/2022

Uit onderzoek van Food & Lipids, KU Leuven Campus Kulak Kortrijk blijkt dat microalgen van nature minder gevoelig zijn voor zuurstof dan visolie. “Microalgen zijn daarmee een geschikte bron voor lange keten omega-3 vetzuren EPA en DHA voor de voedselverrijking”, legt prof. dr. ir. Imogen Foubert uit.

 


© KU Leuven

 

Lange keten omega-3 vetzuren EPA en DHA hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten en zijn nodig voor de hersenontwikkeling van de foetus en jonge kinderen, somt professor Imogen Foubert van Food & Lipids, KU Leuven Campus Kulak Kortrijk enkele voordelen op. “Jammer genoeg krijgen de meeste consumenten via hun voeding te weinig binnen van deze vetzuren.” Ons lichaam maakt deze vetzuren nauwelijks aan, waardoor de gezondheidsvoordelen niet bereikt worden. De aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bedraagt 140 tot 600 milligram per dag, afhankelijk van het land en gezondheidsorganisatie die geraadpleegd wordt.

 


© KU Leuven

 

De makkelijkste weg

De makkelijkste weg om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen, ligt voor de hand: meer vette vis eten, maar het visbestand is te klein om iedereen van vette vis te voorzien. Omdat omega-3 vetzuren in visolie door hun chemische structuur (dubbele bindingen) zeer gevoelig zijn voor zuurstof, zijn er ook nauwelijks voedingsproducten die hiermee verrijkt zijn. Het was dus nodig op zoek te gaan naar alternatieve bronnen die wel geschikt zijn voor verrijking van voedingsproducten.

 


© KU Leuven

 

Microalgen als bron

Al snel kwamen autotrofe microalgen, gekweekt op  basis van CO2 en zonlicht, in beeld, vervolgt Foubert. “Vette vissen bevatten enkel EPA en DHA door de consumptie van microalgen, die de eerste stap zijn in de mariene voedselketen.” Een belangrijk voordeel van deze microalgen in vergelijking met visolie en heterotrofe microalgen, gekweekt op een organische koolstofbron als glucose,  is de aanwezigheid van endogene antioxidanten: carotenoïden, polyfenolen, fytosterolen en bepaalde vitaminen. Dit bleek uit het promotieonderzoek van Eline Ryckebosch van Food & Lipids . Ook de stabiliteit werd onder de loep genomen. “Aangetoond is dat vooral de carotenoïden oxidatie voorkomen”, benadrukt Foubert. Het grote nadeel van deze microalgen is nu de kostprijs. “De technologie voor het kweken en het verwerken van de biomassa is nog in ontwikkeling. De professor verwacht dat de microalgen met omega-3 vetzuren binnen enkele jaren op de markt zullen zijn.

Gerelateerd nieuws

08/04/2025

“Croky-chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd”, zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.

08/04/2025

“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen.

08/04/2025

Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...

08/04/2025

“De waarden van onze investeringsonderneming zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap”, aldus Hilde Van der Straeten, Investment Director van Korys. “We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren.”

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.