The ProteInn Club informeert, faciliteert en versnelt de ontwikkeling van bedrijven rond fermentatie-gebaseerde eiwitten. ‘De ontwikkelingen bieden hen veel opportuniteiten’, zegt Karen Verstraete van ILVO. Ze gaat ook in op enkele uitdagingen.
The ProteInn Club levert kennis en antwoorden aan bedrijven die kansen willen grijpen en de uitdagingen in de waardeketen voor duurzamere eiwitten aan willen gaan. ‘De club wil dit bereiken door het faciliteren van innovaties en het versnellen van de ontwikkeling van een uniek ecosysteem rond fermentatie-gebaseerde proteïnen’, zegt Karen Verstraete van ILVO. Initiatiefnemers van de ProteInn Club zijn Bio Base Europe Pilot Plant, UGent, CAPTURE (strategisch samenwerkingsverband tussen UGent, UA, VUB en VITO), ILVO en Food Pilot (de samenwerking tussen ILVO en Flanders’ FOOD).
Ecosysteem
Het ecosysteem bestaat uit grondstofleveranciers, biotechbedrijven, voedings- en voederbedrijven en technologieproviders die werken aan de eiwittransitie, uitstekende kennisinstituten en pilootfaciliteiten van wereldklasse voor onderzoek en ontwikkeling. Inmiddels zijn er al 33 bedrijven lid van The ProteInn Club.
Fermentatie
Door fermentatie kunnen twee types eiwitten worden geproduceerd, namelijk biomassa-eiwitten en precisie-eiwitten. De productie van de eerste soort houdt in dat de volledige biomassa, rijk aan eiwitten geoogst wordt.
Voor precisie-eiwitten kunnen micro-organismen via genetische modificatie worden aangezet een welbepaald eiwit aan te maken. De eiwitten dragen bij aan de smaak, de kleur en de voedingswaarde in plantaardige alternatieve producten.
Uiteenlopende uitdagingen
Naast wetgeving en regelgeving voor ingrediënten, food en feed producten waarbij micro-organismen worden ingezet voor de productie van eiwitten, zijn er heel wat technische en systemische uitdagingen. Verstraete verwijst naar de procesoptimalisatie en de opschaling van de productie van de eiwitten. Het gaat hier om het proces efficiënter, duurzamer en goedkoper te maken.
‘De focus ligt op het verhogen van de opbrengst, de productiviteit en zuiverheidsgraad. Ook moet goed naar de kosten gekeken worden, inclusief bij het opzuiveren van de eiwitten na de fermentatie’. De downstream processing omvat het uit de fermentatietank halen van de eiwitten door centrifugeren en drogen van de eiwitten. ‘Rekening moet gehouden worden met de delicaatheid van eiwitten, soms is denatureren wel gewenst’, merkt Verstraete op.
Economische haalbaarheid
Ze laat nog weten dat The ProteInn Club het kostenmodel wil analyseren om de economische duurzaamheid te kennen, rekening houdend met de grondstoffen, productiekosten, en de verkoopprijs. Voorop staat een balans te vinden tussen de mate van ecologische duurzaamheid, de kost van de grondstoffen en de marktprijs. Bij VLAIO is hiervoor een Coock-project ingediend.
Levenscyclusanalyse
Een levenscyclusanalyse ligt voor de hand voor het bepalen van de ecologische voetafdruk van de waardeketen. Deze analyse berekent de totale milieubelasting van een product gedurende de hele levenscyclus, dus inclusief de winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Omdat bij elke stap in de waardeketen keuzes worden gemaakt die een andere impact hebben, is de analyse specifiek. Geconsolideerde data bestaan niet, waardoor accurate data gegenereerd zullen moeten worden.
“Croky-chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd”, zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.
“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen.
Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...
“De waarden van onze investeringsonderneming zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap”, aldus Hilde Van der Straeten, Investment Director van Korys. “We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren.”