30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Unifa bekracht belang van vezels en eiwitten in brood- en graanproducten

Nieuws

Unifa bekracht belang van vezels en eiwitten in brood- en graanproducten

09/01/2024

Als stichtend lid van het Instituut "Brood & Gezondheid" zal Unifa samen met de andere leden in 2024-2025 aandacht besteden aan volkoren en eiwitten. Daarnaast staat ook duurzaamheid op de agenda.

 

"Dit werd onder andere ook recent aangepast in de statuten van het Instituut", zegt voorzitter Nathalie De Grauwe trots. "Verder werken we samen met andere betrokken federaties aan een aanpassing van de huidige broodwetgeving."

 

Unifa, opgericht in 1956, is de vereniging van Belgische fabrikanten en importeurs van grondstoffen voor bakkerij, patisserie, chocolatiers en ijsbereiders. Tien jaar geleden was deze organisatie één van de stichtende leden van het Instituut Brood en Gezondheid. Andere stichtende leden zijn KVBM (de maalderijen) en FGBB (de grote Belgische bakkerijen). “Ons doel is het opbouwen en delen van wetenschappelijke kennis omtrent brood en gezondheid voor de sectoren en de consument”, verduidelijkt  Unifa-voorzitter Nathalie De Grauwe.

 

 

“Het Instituut werd met name opgericht om een antwoord te geven op negatieve maar ook foutieve berichtgeving. Nu zegt één op de twee Belgen meer kennis te hebben over de gezondheid van broodproducten, mede dankzij twee Europese campagnes.” De Grauwe verwijst naar de imagocampagne “Brood, goed verhaal” in de periode 2022-2024 in navolging van de vorige campagne in 2018-2020. De coördinatie van deze campagnes was in handen van het Instituut, samen met het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

 

 

Volkoren en eiwitten

“Voor 2024-2025 blijven we aandacht besteden aan volkoren. Slechts 5% van de wereldbevolking krijgt dagelijks voldoende vezels binnen. Brood is een belangrijke bron van vezels en kan bij deze aanbevolen dagelijkse inname helpen”, vervolgt De Grauwe. “Brood is ook een belangrijke bron van eiwitten.” Een pluspunt is dat deze eiwitten plantaardig zijn en passen binnen de eiwittransitie. Bovendien hebben de voedingsstoffen in de hele graankorrel hebben gezamenlijk een gunstig effect op je gezondheid. Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien.

 

 

Duurzaamheid

"Naast gezondheid zet Unifa ook duurzaamheid voorop", vervolgt De Grauwe. We trachten ook hier kennis en informatie te verzamelen en te delen met onze leden. Webinars rond relevante duurzaamheidsprojecten worden gevolgd. En recent werd Charles Snoeck van 'Beyond Chocolate' uitgenodigd voor onze Algemene Vergadering als gastspreker om dit geweldige project toe te lichten alsook hun realisaties tot op heden.

 

 

Update broodwetgeving

De nood aan een update van de Belgische broodwetgeving -die uit 1985 komt- komt voort uit innovaties en trends. “Een concreet voorbeeld betreft desembrood. In tegenstelling tot Frankrijk en Nederland is er in ons land geen duidelijke wetgeving die betrekking heeft op desembrood.” De eerste gesprekken rond de aanpassing van deze wetgeving hebben ondertussen al plaatsgevonden met de verschillende actoren en federaties rond de tafel. "Unifa hoopt samen met alle betrokken partijen tot een akkoord te komen, waarbij de broodwetgeving dan voortaan traditie binnen onze sector combineert met innovaties en noden van vandaag", besluit de voorzitter van Unifa.

 

www.broodengezondheid.be

www.unifa.be

Gerelateerd nieuws

09/09/2025

Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.

09/09/2025

“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.

09/09/2025

“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...

09/09/2025

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.