30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Voedingssupplementen vullen normale voeding aan

Nieuws

Voedingssupplementen vullen normale voeding aan

14/03/2024

“Voedingssupplementen zijn wettelijk goed omkaderde, veilige producten. Voor deze op de markt mogen, moet een notificatiedossier worden ingediend bij de FOD Gezondheid”, benadrukt Valerie Vercammen van beroepsfederatie be-sup.

 

“Onze eerste bron van nutriënten is een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding. Uit de laatste voedselconsumptiepeilingen blijkt onder meer een extreem lage consumptie van groenten en fruit. De Belgische consument riskeert tekorten aan cruciale nutriënten.” Voedingssupplementen worden als aanvulling op de normale voeding gebruikt. Ze dragen bij tot een goede gezondheid dankzij hun fysiologische en nutritionele werking. De Belgische markt van voedingssupplementen bedraagt een half miljard euro. Be-sup wil de geloofwaardigheid en het imago van voedingssupplementen verdedigen en het vertrouwen in veilige, kwalitatieve producten ondersteunen. Meer dan 160 leden vertegenwoordigen de hele keten van het voedingssupplement: van innovatie, over creatie, productie, verdeling en kwaliteitscontrole, vat haar directeur Valerie Vercammen de missie van de beroepsfederatie samen.

 

 

Voedselconsumptiepeilingen

Uit de laatste VCP van Sciensano bleek dat slechts 5% van de bevolking tussen 3 en 64 jaar voldoende groenten eet, en 9% eet voldoende fruit. “We wachten vol ongeduld op de nieuwe voedselconsumptiepeiling (VCP) 2024 van Sciensano (de wetenschapsinstantie voor gezondheid en milieu in België). Door de slechte eetgewoontes riskeert de consument tekorten aan essentiële nutriënten. Een voedingssupplement kan in dat geval aangeraden zijn.

 

De crisis had weinig impact op onze sector. Dit verklaren wij door de rationele keuze van de Belgen voor bepaalde types voedingssupplementen: vooral multivitamines, vitamines en mineralen, probiotica, voedingssupplementen die een positieve invloed hebben bij stress.

 

 

Apotheek verkoper voedingssupplementen

Voedingssupplementen worden het meest verkocht in apotheken, een marktaandeel van bijna 70%, weet Vercammen. Internetaankopen vertegenwoordigen 15,7% van de aankopen: maar van die 15,7% wordt 80% bij internetapotheken verkocht.  

 

Alvorens een voedingssupplement mag worden verkocht, moet het eerst worden genotificeerd bij de FOD Gezondheid.  Dit is de pre-market controle. Dat betekent dat het product door de Belgische autoriteiten is nagekeken, waarna het een NUT/PL/AS-nummer toegekend krijgt naargelang het nutriënten (NUT, vitaminen en/of mineralen), planten (PL) en/of andere stoffen (AS) bevat. “In België worden voedingssupplementen gereglementeerd door drie specifieke koninklijke besluiten. KB 30 mei 2021 geldt voor nutriënten (vitaminen en mineralen); KB 31 augustus 2021 geldt voor planten en KB 29 augustus voor andere stoffen (andere dan nutriënten of planten, die een nutritioneel of fysiologisch effect hebben)”, vervolgt Vercammen. “Het FAVV, Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen staat in voor de post-market controles: bij de producenten of verdelers, maar ook in de verkooppunten.”

 

 

Zeven geboden voor de consument

  1. Eet gezond, gevarieerd en evenwichtig en beweeg meer;
  2. Gebruik enkel de in Europa (of België) toegelaten producten;
  3. Lees aandachtig de verpakking en/of bijsluiter en volg de raadgevingen;
  4. Volg altijd het advies van je arts of gezondheidsprofessional;
  5. Indien je combinaties neemt van verschillende voedingssupplementen, vraag dan advies aan je arts, apotheker of gezondheidsprofessional;
  6. Indien je medicatie neemt of ziek bent, vraag dan altijd advies aan je behandelende arts, apotheker of je gezondheidsprofessional omtrent het tegelijk innemen met supplementen;
  7. Leef niet met tekorten, ook al lijk je er geen nadeel van te ondervinden. Zorg ervoor dat je weet voor welke tekorten je gevoelig bent.  Check jaarlijks je bloedwaarden voor vitaminen en mineralen.

 

www.be-sup.be

Gerelateerd nieuws

23/06/2025

“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...

23/06/2025

Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...

23/06/2025

Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...

23/06/2025

Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.