Hoe voedingsstoffen de menselijke gezondheid en het metabolisme beïnvloeden
Wageningen University & Research (WUR) heeft per april Lydia Afman benoemd tot professor en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Nutrition, Metabolism and Genomics binnen de afdeling Humane Voeding en Gezondheid. Prof. dr. Ir. Lydia Afman wil doorgronden hoe voeding en voedingsstoffen werken op moleculair, cel- en orgaanniveau en de menselijke gezondheid en stofwisseling beïnvloeden. “Mijn ambitie met de groep is om meer nadruk te leggen op - en het uitbreiden van - onze translationele aanpak. Dat betekent dat we bevindingen uit diermodellen en celmodellen vertalen naar de mens, en vice versa. In dat laatste geval onderzoeken we inzichten uit de mens verder in dier- en celmodellen.”
Multidisciplinaire aanpak
Omdat toekomstige onderzoeksuitdagingen een multidisciplinaire aanpak vereisen, benadrukt Afman ook het belang van effectieve samenwerking. “Ik streef ernaar een positieve sfeer te creëren die teamwork, openheid, inclusiviteit en creativiteit stimuleert.” Met haar brede perspectief op het gebied van voeding wil ze verschillende disciplines verbinden en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden ontdekken. Voorafgaand aan haar nieuwe rol was zij universitair hoofddocent bij de afdeling Humane Voeding en Gezondheid aan Wageningen University & Research.
Pionier op het gebied van nutrigenomics
Sinds haar start als postdoc bij Wageningen University & Research is Afman één van de pioniers geworden in het opkomende gebied van nutrigenomics. Specifiek in de toepassing van nutrigenomics in voedingsinterventiestudies in de mens. Haar complexe en grootschalige voedingsinterventiestudies waarbij mensen uitgebreid gekarakteriseerd werden en waarin de stofwisseling en ontstekingsprocessen in proefpersonen gedetailleerd op moleculair niveau in kaart werden gebracht, leidden tot cruciale nieuwe inzichten.
Gepersonaliseerde dieet
Ze combineerde die studie met ‘omics’-technieken en sensorgegevens en bestudeerde zo hoe voeding de metabole gezondheidseffecten beïnvloedt. De afgelopen jaren concentreerde haar onderzoek zich daarom op precisievoeding om het potentiële mechanisme achter de variatie in reactie op voeding te ontrafelen en om het meest optimale gepersonaliseerde dieet te ontwikkelen. Dit om de gezondheid te verbeteren en de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.
Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.
“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.
“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...