Er zijn risico's verbonden aan het volgen van een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Vegetariërs eten geen vlees of vis, maar wel zuivel en eieren. Veganisten eten niets dat afkomstig is van dieren of vissen. Maar dat kan voor een onvolledig voedingspatroon zorgen waarbij op termijn tekorten kunnen optreden aan noodzakelijke elementen die wél in voldoende mate kunnen aangeleverd worden door dierlijke producten (vitaminen, sporenelementen, bepaalde omega-3 vetzuren, volwaardige eiwitten, …). Bovendien bevat een uitsluitend plantaardige voeding storende elementen – men spreekt van antinutriënten – die de opname van bepaalde sporenelementen sterk kunnen afremmen. De combinatie van deze twee factoren kan tot (ernstige) gezondheidsproblemen leiden, zeker bij kinderen maar ook bij zwangere vrouwen en senioren. Deze laatste groep is bijzonder kwetsbaar, mede omdat het fenomeen van ondervoeding hier veel voorkomt. Deze problemen kunnen afgeremd of voorkomen worden door het nemen van goed doordachte voedingssupplementen, die inspelen op bestaande noden en tekorten. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de problemen die kunnen opduiken bij deze twee voedingspatronen en welke supplementen nuttig kunnen zijn zowel preventief als curatief.
BEng. Julia Eichholtz
Bachelor of Engineering, Master Student, DIL - German Institute of Food Technology
Ir. Michiel Schreurs
PhD Student, VIB-KU Leuven
Ir. Lynn Verstrepen
Bioengineer, Director Product Management, Bestmix
Bernard Lahousse
Co-Founder, Foodpairing
Prof. dr. Xavier Gellynck
Faculty of Bioscience Engineering - Department of Agricultural Economics, University of Ghent
Hilde Van der Straeten
Investment Director, Korys
Ir. Tess Plaquet
Business Development Manager, Rousselot
Ir. Claudia Delbaere
General Manager, Cacaolab