“Voedingsproducenten kunnen meer gezonde ingrediënten toevoegen. Door voedingsproducten te innoveren via de toevoeging van groenten, vruchten en volle granen als ingrediënt, krijgen consumenten vanzelf meer gezonde voedingsstoffen binnen”, zegt de hoofddiëtist Michael Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Belangrijk is wel dat de consument de producten tof en smakelijk vindt.”
“Natuurlijk is mijn rol hier in het ziekenhuis curatief. Wanneer een patiënt geconfronteerd wordt met een aandoening en daarvoor behandeling nodig heeft, dan spelen we daar met een passend dieet op in”, steekt hoofddiëtist Michael Sels van UZA van wal. “Bij heel veel pathologieën (ziekten, nvdr) weten we dat een patiënt beter en sneller revalideert als die beter gevoed is.”
Sels probeert zich in het debat te mengen als het gaat over de preventie van ziekten. Hij denkt dat de rol van voeding daar nog veel belangrijker kan zijn. Het momentum is er. “Voeding is soms de nieuwe religie geworden. In elke religie heb je profeten en heilige geschriften, en dan heb je extremisme. Ook in de voedingsreligie moet dat laatste bestreden worden, denk ik”, benadrukt Sels. “Meningen moeten getoetst worden met wetenschappelijke kennis.”
Voedingsgeletterheid
“Nog een heel grote uitdaging is het verbeteren van de voedselgeletterdheid. Als ik met mensen en patiënten spreek over wat zij zelf aan preventie kunnen doen, dan vertel ik dat groenten, fruit en volle granen goed zijn voor het lichaam. Telkens zie ik niemand van zijn stoel vallen. Mensen weten wel dat groenten, fruit en volle granen goed zijn voor ons. Maar als we gaan kijken naar de cijfers en naar de laatste voedselconsumptiepeiling, dan merken we dat heel wat mensen daar toch niet toe komen. Maar 5% van de Belgen haalt de voedingsrichtlijn voor groenten en 10% eet voldoende fruit”, aldus Sels.
Productinnovaties
Hier ligt volgens Sels een opportuniteit voor de voedingsbedrijven: een shift naar een gezonder dieet door groente, fruit en vezels toe te voegen aan voedingsproducten, die niet alleen smakelijk, maar ook tof zijn. Dat is een ommezwaai. “Al ruim 25 jaar horen en lezen de consumenten wat er niet goed is in hun voeding. In de jaren negentig waren cholesterol, vet en transvetten de boosdoeners. Daarna vormden koolhydraten van aardappel, pasta en brood de demonen.”
Marketing
Met productinnovaties, zoals wraps of pasta, pannenkoeken, hybridevlees met groenten en/of vezels, zijn de bedrijven er echter nog niet, vervolgt Sels. “Voedingsbedrijven gaan met heel veel partijen moeten samenwerken en andersom. Het is niet alleen de overheid die de regels maakt, zoals de frisdrankautomaten in scholen verbannen of het promoten van de Nutri-Score. Ze hebben ook marketeers nodig, die ook gezonde producten meer op nummer één zetten in campagnes. Om zo mensen te overtuigen dat het ook leuk, lekker, innovatief en makkelijk kan zijn om gezondere keuzes te maken.”
Retail
Sels kijkt ook naar de retail. "Tot mijn verbazing zie ik dat in de winkelrekken met graanproducten, het aandeel producten met volkorenmeel veel kleiner is dan producten met witte meelsoorten. Bovendien liggen deze producten, zoals crackers, pasta’s of ontbijtgranen lager in het rek. De industrie zou moeten proberen om dergelijke producten beter zichtbaar in de rekken te krijgen, zodat ze beter in het zicht van de consument komen.”
“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...
Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...
Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...
Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.