Het in november 2022 gestarte Draf in galop-project overschouwt de hele keten voor mogelijke valorisatie van draf (bierborstel). Voor de brouwerijen De Leite en Westmalle staat duurzaamheid voorop.
Om de innovatie in de volledige keten van draf te ondersteunen en te versnellen, is de doelgroep breed en divers: met name brouwers die hun bierdraf hoogwaardiger willen valoriseren; producenten van halffabricaten die nieuwe grondstoffen en voedingsingrediënten kunnen ontwikkelen en voedingsbedrijven. Zij kunnen nieuwe of bestaande producten ontwikkelen binnen een circulaire economie.
Veevoer
De brouwers Luc Vermeersch van De Leite en Lieven Van Hofstraeten van Westmalle omarmen duurzaamheid. Om die reden zijn beiden in het Draf in galop-project gestapt. “Naast een beperking van de CO2-footprint proberen we in de mate van het mogelijke duurzaamheidprojecten te ondersteunen.” De draf van beide brouwerijen gaat nu naar het veevoer. Een deel van de draf van Westmalle gaat naar de koeien van de eigen abdij-boerderij, de rest naar de koeien in de regio net zoals bij De Leite. Van Hofstraeten vindt dit een ‘goede oplossing’. Vermeersch zit op dezelfde lijn: “Aan de ene kant voel ik me hiermee goed, maar aan de andere kant niet omdat valorisatie beter kan als we hiermee kunnen bijdragen aan duurzamere voeding voor de mens.” Economische voordelen zijn voor de brouwer van de Leite van ondergeschikt belang. “Het is mooi meegenomen als ik er meer euro’s voor krijg dan voor het veevoer.”
Draf in de voedingsketen
“Als we met het Draf in galop-project draf in de voedingsketen kunnen brengen, waarom zouden we dat niet doen”, zegt Vermeersch. Hierover zegt Van Hofstraeten: “Als er een levensvatbare nieuwe toepassing bestaat, dan vinden we ze via dit project. Is die er niet, dan hebben we alvast nuttige informatie.” Beiden benadrukken het belang van samenwerking binnen het project. “We zijn nog niet aan de nieuwe patatten, maar het Draf in galop-project is een grondige, goed georganiseerde en leerrijke oefening binnen een heel actueel thema.”
www.vives.be/nl/onderzoek/agro-en-biotechnologie/draf-galop
“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...
Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...
Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...
Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.