30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Draf in galop-project overschouwt de hele keten voor valorisatie

Nieuws

Draf in galop-project overschouwt de hele keten voor valorisatie

25/04/2023

Het in november 2022 gestarte Draf in galop-project overschouwt de hele keten voor mogelijke valorisatie van draf (bierborstel). Voor de brouwerijen De Leite en Westmalle staat duurzaamheid voorop.

 

Om de innovatie in de volledige keten van draf te ondersteunen en te versnellen, is de doelgroep breed en divers: met name brouwers die hun bierdraf hoogwaardiger willen valoriseren; producenten van halffabricaten die nieuwe grondstoffen en voedingsingrediënten kunnen ontwikkelen en voedingsbedrijven. Zij kunnen nieuwe of bestaande producten ontwikkelen binnen een circulaire economie.

 

Veevoer

De brouwers Luc Vermeersch van De Leite en Lieven Van Hofstraeten van Westmalle omarmen duurzaamheid. Om die reden zijn beiden in het Draf in galop-project gestapt. “Naast een beperking van de CO2-footprint proberen we in de mate van het mogelijke duurzaamheidprojecten te ondersteunen.” De draf van beide brouwerijen gaat nu naar het veevoer. Een deel van de draf van Westmalle gaat naar de koeien van de eigen abdij-boerderij, de rest naar de koeien in de regio net zoals bij De Leite. Van Hofstraeten vindt dit een ‘goede oplossing’. Vermeersch zit op dezelfde lijn: “Aan de ene kant voel ik me hiermee goed, maar aan de andere kant niet omdat valorisatie beter kan als we hiermee kunnen bijdragen aan duurzamere voeding voor de mens.”  Economische voordelen zijn voor de brouwer van de Leite van ondergeschikt belang. “Het is mooi meegenomen als ik er meer euro’s voor krijg dan voor het veevoer.”

 

 

Draf in de voedingsketen

“Als we met het Draf in galop-project draf in de voedingsketen kunnen brengen, waarom zouden we dat niet doen”, zegt Vermeersch.  Hierover zegt Van Hofstraeten: “Als er een levensvatbare nieuwe toepassing bestaat, dan vinden we ze via dit project. Is die er niet, dan hebben we alvast nuttige informatie.” Beiden benadrukken het belang van samenwerking binnen het project. “We zijn nog niet aan de nieuwe patatten, maar het Draf in galop-project is een grondige, goed georganiseerde en leerrijke oefening binnen een heel actueel thema.”

 

www.vives.be/nl/onderzoek/agro-en-biotechnologie/draf-galop

 

 

 

Gerelateerd nieuws

09/09/2025

Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.

09/09/2025

“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.

09/09/2025

“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...

09/09/2025

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.