25-26 SEPTEMBER 2024

Draf in galop-project overschouwt de hele keten voor valorisatie

Nieuws

Draf in galop-project overschouwt de hele keten voor valorisatie

25/04/2023

Het in november 2022 gestarte Draf in galop-project overschouwt de hele keten voor mogelijke valorisatie van draf (bierborstel). Voor de brouwerijen De Leite en Westmalle staat duurzaamheid voorop.

 

Om de innovatie in de volledige keten van draf te ondersteunen en te versnellen, is de doelgroep breed en divers: met name brouwers die hun bierdraf hoogwaardiger willen valoriseren; producenten van halffabricaten die nieuwe grondstoffen en voedingsingrediënten kunnen ontwikkelen en voedingsbedrijven. Zij kunnen nieuwe of bestaande producten ontwikkelen binnen een circulaire economie.

 

Veevoer

De brouwers Luc Vermeersch van De Leite en Lieven Van Hofstraeten van Westmalle omarmen duurzaamheid. Om die reden zijn beiden in het Draf in galop-project gestapt. “Naast een beperking van de CO2-footprint proberen we in de mate van het mogelijke duurzaamheidprojecten te ondersteunen.” De draf van beide brouwerijen gaat nu naar het veevoer. Een deel van de draf van Westmalle gaat naar de koeien van de eigen abdij-boerderij, de rest naar de koeien in de regio net zoals bij De Leite. Van Hofstraeten vindt dit een ‘goede oplossing’. Vermeersch zit op dezelfde lijn: “Aan de ene kant voel ik me hiermee goed, maar aan de andere kant niet omdat valorisatie beter kan als we hiermee kunnen bijdragen aan duurzamere voeding voor de mens.”  Economische voordelen zijn voor de brouwer van de Leite van ondergeschikt belang. “Het is mooi meegenomen als ik er meer euro’s voor krijg dan voor het veevoer.”

 

 

Draf in de voedingsketen

“Als we met het Draf in galop-project draf in de voedingsketen kunnen brengen, waarom zouden we dat niet doen”, zegt Vermeersch.  Hierover zegt Van Hofstraeten: “Als er een levensvatbare nieuwe toepassing bestaat, dan vinden we ze via dit project. Is die er niet, dan hebben we alvast nuttige informatie.” Beiden benadrukken het belang van samenwerking binnen het project. “We zijn nog niet aan de nieuwe patatten, maar het Draf in galop-project is een grondige, goed georganiseerde en leerrijke oefening binnen een heel actueel thema.”

 

www.vives.be/nl/onderzoek/agro-en-biotechnologie/draf-galop

 

 

 

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.