De voedings- en ingrediëntenindustrie ontkomen niet aan een circulaire economie. De grondstoffencrisis maakt dit duidelijk. Jasper Bloemen van GLIMPS.bio deelt zijn visie. “Economische en maatschappelijke kosten van bedrijven worden getackeld.”
Circulaire ingrediënten zijn een belangrijke ontwikkeling omdat deze inspelen op duurzaamheid: minder impact op het milieu - door minder afval en minder gebruik van water en energie - en mogelijk lagere kostprijzen voor voedingsbedrijven. “De grondstofprijzen stijgen door het doorrekenen van alle kosten”, zegt Jasper Bloemen, bio-ingenieur en general manager bij GLIMPS.bio. Dat is een agentschap van biowetenschappelijke ingenieurs, ontwerpers en ondernemers, omringd door een netwerk van partners en experts in voeding.
Binnen en buiten de voedingsketen
Circulaire voedingsingrediënten zijn afkomstig van rest- of nevenstromen die ontstaan in de voedingsketen. Beide stromen omvormen tot nieuwe ingrediënten kan een belangrijke vermindering van CO2 emissies (naast waterverbruik), naast waterverbruik, betekenen, aangezien emissies tijdens landbouw vermeden worden. “De ingrediënten kunnen ook bijdragen aan innovatieve productontwikkeling, waardoor nieuwe markten kunnen ontstaan”, zegt Bloemen. Een beperkt aanbod in volume en soorten circulaire ingrediënten zijn momenteel een belangrijk knelpunt voor de ontwikkeling van de markt. “Ook is er nog geen certificering en duidelijke wetgeving voor circulaire ingrediënten. Vaak heerst de perceptie dat veevoeder de hoogst haalbare valorisatievorm is van reststromen.”
Voedselveiligheid en traceerbaarheid
Uiteraard moeten circulaire ingrediënten voldoen de Europese Verordening (EG) Nr. 178/2002, ofwel de General Food Law. Deze ligt aan de basis van alle specifieke voedingsnormen voor normen rond additieven, ingrediënten, normen voor contaminanten en etikettering, et cetera. Voorop staat een geïntegreerde aanpak ‘van boer tot bord’, waarbij elke sector en elke actor van de voedselketen betrokken is. Belangrijk zijn uiteraard de risicoanalyse en kwaliteitsborging van de circulaire ingrediënten. De kwalificatie van de term afval vraagt wel de nodige aandacht, merkt Bloemen op. “In de circulaire economie zal in vele gevallen immers gebruik gemaakt worden van stromen die nu nog als afval worden gezien of te laagwaardig worden gevaloriseerd.”
“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...
Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...
Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...
Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.