25-26 SEPTEMBER
2024

Economische en maatschappelijke kosten van bedrijven worden getackeld

Nieuws

Economische en maatschappelijke kosten van bedrijven worden getackeld

25/04/2023

De voedings- en ingrediëntenindustrie ontkomen niet aan een circulaire economie. De grondstoffencrisis maakt dit duidelijk. Jasper Bloemen van GLIMPS.bio deelt zijn visie. “Economische en maatschappelijke kosten van bedrijven worden getackeld.”

 

Circulaire ingrediënten zijn een belangrijke ontwikkeling omdat deze inspelen op duurzaamheid: minder impact op het milieu - door minder afval en minder gebruik van water en energie - en mogelijk lagere kostprijzen voor voedingsbedrijven. “De grondstofprijzen stijgen door het doorrekenen van alle kosten”, zegt Jasper Bloemen, bio-ingenieur en general manager bij GLIMPS.bio. Dat is een agentschap van biowetenschappelijke ingenieurs, ontwerpers en ondernemers, omringd door een netwerk van partners en experts in voeding.

 

Binnen en buiten de voedingsketen

Circulaire voedingsingrediënten zijn afkomstig van rest- of nevenstromen die ontstaan in de voedingsketen. Beide stromen omvormen tot nieuwe ingrediënten kan een belangrijke vermindering van CO2 emissies (naast waterverbruik), naast waterverbruik, betekenen, aangezien emissies tijdens landbouw vermeden worden. “De ingrediënten kunnen ook bijdragen aan innovatieve productontwikkeling, waardoor nieuwe markten kunnen ontstaan”, zegt Bloemen. Een beperkt aanbod in volume en soorten circulaire ingrediënten zijn momenteel een belangrijk knelpunt voor de ontwikkeling van de markt. “Ook is er nog geen certificering en duidelijke wetgeving voor circulaire ingrediënten. Vaak heerst de perceptie dat veevoeder de hoogst haalbare valorisatievorm is van reststromen.”

 

 

Voedselveiligheid en traceerbaarheid

Uiteraard moeten circulaire ingrediënten voldoen de Europese Verordening (EG) Nr. 178/2002, ofwel de General Food Law. Deze ligt aan de basis van alle specifieke voedingsnormen voor normen rond additieven, ingrediënten, normen voor contaminanten en etikettering, et cetera. Voorop staat een geïntegreerde aanpak ‘van boer tot bord’, waarbij elke sector en elke actor van de voedselketen betrokken is. Belangrijk zijn uiteraard de risicoanalyse en kwaliteitsborging van de circulaire ingrediënten. De kwalificatie van de term afval vraagt wel de nodige aandacht, merkt Bloemen op. “In de circulaire economie zal in vele gevallen immers gebruik gemaakt worden van stromen die nu nog als afval worden gezien of te laagwaardig worden gevaloriseerd.”

 

 

www.glimps.bio

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws

20/06/2024

“De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. Als producenten van bereide maaltijden additieven gebruiken, is dat omdat die – net als de andere ingrediënten – een functie hebben. Het is een misvatting dat van alles zo maar aan maaltijden wordt toegevoegd”, stelt de directeur Anneleen Vandewynckel van de sectorfederatie BReMa duidelijk.

20/06/2024

Hoe kunnen micro-organismen gebruikt worden om alternatieve (melk)eiwitten te fabriceren? Dat kan op twee manieren lichtte Julia Keppler van Wageningen University & Research toe tijdens het voorjaarcongres van het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde.

20/06/2024

"Voedingsbedrijven voegen additieven aan hun producten toe omwille van een specifieke functie", communiceert de federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA. “Uitspraken tegen ‘ultrabewerkte’ voeding zijn vaak wetenschappelijk ongegrond.”

20/06/2024

Natuurlijk magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor natriumchloride (NaCl), in de volksmond zout. Nedmag bracht dit in februari op de markt. Applicatietechnoloog Jetze Wijnia bespreekt de voordelen. “Het ingrediënt, dan wel additief, is niet alleen natuurlijk, het is in staat de hoeveelheid natrium in voedingsproducten...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.