30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Eiwitverrijking van producten is belangrijk voor 65-plussers en topsporters

Nieuws

Eiwitverrijking van producten is belangrijk voor 65-plussers en topsporters

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

 

Voorwaarde is wel dat de consument zich houdt aan de gezondheidsaanbevelingen vertaalt in de Voedingsdriehoek. “Dat is een belangrijk aspect dat we in onze gedachten moeten houden”, benadrukt professor Christophe Matthys van de KU Leuven. Er is dus een markt voor eiwitverrijkte producten. “Eiwitverrijken van producten voor 65-plussers is niet zo zeer dat hun behoefte hieraan verandert, maar wel hun eetpatroon. Door minder te eten nemen ze niet alleen minder energie in, maar ook minder benodigde aminozuren uit de eiwitten. Zij moeten hierdoor meer nutriëntdensiteit eten om op die manier meer eiwitten binnen te krijgen”, zegt Christophe Matthys, hoogleraar Faculteit Geneeskunde KU Leuven en ook hoofd van de subdivisie Humane Voeding. Topsporters die zich fysiek moeten inspannen, hebben nood aan eiwitverrijkte producten. Amateursporters met een gezond eetpatroon krijgen voldoende eiwitten binnen. “Een glaasje melk na een sportinspanning is meer dan voldoende voor bijvoorbeeld behoud van de spieren en botten in het lichaam.”

 

 

Perceptie

Uit de laatste voedselconsumptiepeiling in België, maar ook in Nederland, krijgt de doorsnede van de bevolking meer dan genoeg eiwit binnen. “Er is een groot verschil tussen wat het lichaam nodig heeft en wat we denken: meer eiwit nodig te hebben. Dit leidt tot de ontwikkeling van eiwitverrijkte producten. Tot dusver zijn dit vooral allerlei soorten repen en shakes of yoghurts.” Matthys wijst ook naar het recente bier verrijkt met meer eiwit voor sportfietsers. Meer producten zullen volgen, zo bleek recent op een internationale zoetwarenbeurs in Keulen. De voedingsindustrie ontwikkelt innovatieve producten gericht op diverse doelgroepen. In deze nieuwsbrief staat hier meer over.

 

 

Kwaliteit van eiwitten

Van belang voor de gezondheid van de consument is de kwaliteit van de eiwitten. Plantaardige en dierlijke eiwitten verschillen in de samenstelling van de essentiële aminozuren, de bouwsteen van de eiwitten. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en die we daarom via onze voeding moeten binnenkrijgen. Deze aminozuren zijn van vitaal belang voor verschillende lichaamsfuncties.

 

 

“Hierdoor kunnen dierlijke eiwitten niet één op één vervangen worden bij de ontwikkeling van alternatieve producten”, vervolgt Matthys. “Dat houdt niet in dat een plantaardig alternatief met dezelfde aminozuren niet ontwikkeld kan worden. De oplossing zit hem in het combineren van verschillende plantaardige bronnen, waardoor dezelfde essentiële aminozuren in het alternatieve product kunnen zitten.”

 

Erwt en maïs als voorbeeld

Hij noemt als voorbeeld erwt en maïs, die complementair zijn. Maar dat niet genoeg. “Omdat de plantaardige eiwitten minder goed verteren dan dierlijke eiwitten moet het aandeel plantaardige eiwitten in de producten hoger zijn zitten dan bij dierlijke producten”, zegt Matthys over de lagere voedingswaarde van plantaardige eiwitten. “Het gaat ongeveer om 20% tot 30% meer.” Dit is ook terug te vinden in de aanbevelingen van de verschillende gezondheidsraden.

 

 

Plantaardige eiwitten zijn ook -in tegenstelling tot dierlijke eiwitten- minder rijk zijn aan vitamine B12. “Dat is niet dramatisch maar vraagt wel aandacht”, legt Matthys uit. Dit vitamine is van vitaal belang voor ons lichaam. Het speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, de energiestofwisseling en het zenuwstelsel. Plantaardige bronnen van vitamine B12 zijn schaars. Daarom is het voor mensen met een (meer) plantaardig dieet belangrijk om supplementen te gebruiken om voldoende B12 binnen te krijgen.

 

www.kuleuven.be

Gerelateerd nieuws

23/06/2025

“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...

23/06/2025

Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...

23/06/2025

Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...

23/06/2025

Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.