25-26 SEPTEMBER
2024

Eiwitverrijking van producten is belangrijk voor 65-plussers en topsporters

Nieuws

Eiwitverrijking van producten is belangrijk voor 65-plussers en topsporters

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

 

Voorwaarde is wel dat de consument zich houdt aan de gezondheidsaanbevelingen vertaalt in de Voedingsdriehoek. “Dat is een belangrijk aspect dat we in onze gedachten moeten houden”, benadrukt professor Christophe Matthys van de KU Leuven. Er is dus een markt voor eiwitverrijkte producten. “Eiwitverrijken van producten voor 65-plussers is niet zo zeer dat hun behoefte hieraan verandert, maar wel hun eetpatroon. Door minder te eten nemen ze niet alleen minder energie in, maar ook minder benodigde aminozuren uit de eiwitten. Zij moeten hierdoor meer nutriëntdensiteit eten om op die manier meer eiwitten binnen te krijgen”, zegt Christophe Matthys, hoogleraar Faculteit Geneeskunde KU Leuven en ook hoofd van de subdivisie Humane Voeding. Topsporters die zich fysiek moeten inspannen, hebben nood aan eiwitverrijkte producten. Amateursporters met een gezond eetpatroon krijgen voldoende eiwitten binnen. “Een glaasje melk na een sportinspanning is meer dan voldoende voor bijvoorbeeld behoud van de spieren en botten in het lichaam.”

 

 

Perceptie

Uit de laatste voedselconsumptiepeiling in België, maar ook in Nederland, krijgt de doorsnede van de bevolking meer dan genoeg eiwit binnen. “Er is een groot verschil tussen wat het lichaam nodig heeft en wat we denken: meer eiwit nodig te hebben. Dit leidt tot de ontwikkeling van eiwitverrijkte producten. Tot dusver zijn dit vooral allerlei soorten repen en shakes of yoghurts.” Matthys wijst ook naar het recente bier verrijkt met meer eiwit voor sportfietsers. Meer producten zullen volgen, zo bleek recent op een internationale zoetwarenbeurs in Keulen. De voedingsindustrie ontwikkelt innovatieve producten gericht op diverse doelgroepen. In deze nieuwsbrief staat hier meer over.

 

 

Kwaliteit van eiwitten

Van belang voor de gezondheid van de consument is de kwaliteit van de eiwitten. Plantaardige en dierlijke eiwitten verschillen in de samenstelling van de essentiële aminozuren, de bouwsteen van de eiwitten. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en die we daarom via onze voeding moeten binnenkrijgen. Deze aminozuren zijn van vitaal belang voor verschillende lichaamsfuncties.

 

 

“Hierdoor kunnen dierlijke eiwitten niet één op één vervangen worden bij de ontwikkeling van alternatieve producten”, vervolgt Matthys. “Dat houdt niet in dat een plantaardig alternatief met dezelfde aminozuren niet ontwikkeld kan worden. De oplossing zit hem in het combineren van verschillende plantaardige bronnen, waardoor dezelfde essentiële aminozuren in het alternatieve product kunnen zitten.”

 

Erwt en maïs als voorbeeld

Hij noemt als voorbeeld erwt en maïs, die complementair zijn. Maar dat niet genoeg. “Omdat de plantaardige eiwitten minder goed verteren dan dierlijke eiwitten moet het aandeel plantaardige eiwitten in de producten hoger zijn zitten dan bij dierlijke producten”, zegt Matthys over de lagere voedingswaarde van plantaardige eiwitten. “Het gaat ongeveer om 20% tot 30% meer.” Dit is ook terug te vinden in de aanbevelingen van de verschillende gezondheidsraden.

 

 

Plantaardige eiwitten zijn ook -in tegenstelling tot dierlijke eiwitten- minder rijk zijn aan vitamine B12. “Dat is niet dramatisch maar vraagt wel aandacht”, legt Matthys uit. Dit vitamine is van vitaal belang voor ons lichaam. Het speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, de energiestofwisseling en het zenuwstelsel. Plantaardige bronnen van vitamine B12 zijn schaars. Daarom is het voor mensen met een (meer) plantaardig dieet belangrijk om supplementen te gebruiken om voldoende B12 binnen te krijgen.

 

www.kuleuven.be

Gerelateerd nieuws

20/06/2024

“De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. Als producenten van bereide maaltijden additieven gebruiken, is dat omdat die – net als de andere ingrediënten – een functie hebben. Het is een misvatting dat van alles zo maar aan maaltijden wordt toegevoegd”, stelt de directeur Anneleen Vandewynckel van de sectorfederatie BReMa duidelijk.

20/06/2024

Hoe kunnen micro-organismen gebruikt worden om alternatieve (melk)eiwitten te fabriceren? Dat kan op twee manieren lichtte Julia Keppler van Wageningen University & Research toe tijdens het voorjaarcongres van het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde.

20/06/2024

"Voedingsbedrijven voegen additieven aan hun producten toe omwille van een specifieke functie", communiceert de federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA. “Uitspraken tegen ‘ultrabewerkte’ voeding zijn vaak wetenschappelijk ongegrond.”

20/06/2024

Natuurlijk magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor natriumchloride (NaCl), in de volksmond zout. Nedmag bracht dit in februari op de markt. Applicatietechnoloog Jetze Wijnia bespreekt de voordelen. “Het ingrediënt, dan wel additief, is niet alleen natuurlijk, het is in staat de hoeveelheid natrium in voedingsproducten...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.