"Voedingsbedrijven voegen additieven aan hun producten toe omwille van een specifieke functie", communiceert de federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA. “Uitspraken tegen ‘ultrabewerkte’ voeding zijn vaak wetenschappelijk ongegrond.”
Volgens de Europese additievenverordening zijn additieven elke stof, met of zonder voedingswaarde, die op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel wordt geconsumeerd en gewoonlijk niet als kenmerkend voedselingrediënt wordt gebruikt. Ze worden voor technologische doeleinden bewust toegevoegd bij het vervaardigen, verwerken, bereiden, behandelen, verpakken, vervoeren of opslaan van levensmiddelen, met als gevolg, of redelijkerwijs te verwachten gevolg, dat de stof zelf – of bijproducten ervan – direct of indirect een bestanddeel van die levensmiddelen wordt. Technische hulpstoffen, zoals aroma’s, vitaminen en andere voedingsstoffen zijn geen additieven. Deze hebben een eigen regelgeving.
EFSA
Elk additief dat in voedingsproducten gebruikt wordt, is geëvalueerd door de European Food Safety Authority (EFSA). De veiligheid in voedingsmiddelen wordt gegarandeerd en het toevoegen ervan draagt bij aan een specifieke nood. “Ultrabewerkt voedsel is het onderwerp van heel wat gezondheidsonderzoek, maar over heel wat zaken is nog geen wetenschappelijke consensus”, zegt Ann Nachtergaele, Food production & consumption policy Director bij FEVIA.
Bewerken
Bijna alle voedingsgrondstoffen moeten bewerkt worden om eetbaar en smakelijk te zijn (zoals granen), om de voedselveiligheid te garanderen (zoals pasteurisatie) of het hele jaar door verkrijgbaar te zijn (zoals ingeblikte, gedroogde en ingevroren producten). Bewerkingsmethodes die op voedingsmiddelen worden toegepast, zijn bijvoorbeeld snijden, pasteuriseren, invriezen, fermenteren, koken, bakken en verpakken. Al deze bewerkingen gebeuren niet alleen in voedingsbedrijven, maar ook in de horeca, de foodservice en in de keuken thuis.
Voedingsaanbevelingen
De Hoge Gezondheidsraad in België geeft in haar voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking, de Food Based Dietary Guidelines (FBDG), duidelijk aan dat “er op dit ogenblik geen eensgezindheid is over de classificatie van voedingsmiddelen naargelang de mate van bewerking.”
NOVA
De NOVA-classificatie is volgens FEVIA niet wetenschappelijk gevalideerd en er bestaat noch op Belgisch niveau, noch op Europees of internationaal niveau een algemeen erkende definitie van ‘ultrabewerkte voedingsmiddelen’. Sinds de ontwikkeling van de NOVA-classificatie, een Braziliaans initiatief, in 2009 duikt de terminologie rond ‘ultrabewerkte’ voeding overal op. Deze deelt voedingsmiddelen in 4 categorieën in op basis van hun bewerkingsgraad. NOVA hanteert 4 categorieën, die gaan van onbewerkte of minimaal bewerkte voeding tot ‘ultrabewerkte voeding’. De classificatie houdt daarbij geen rekening met de nutritionele kwaliteit van het voedsel.
“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...
Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...
Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...
Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.