Het gebruik van functionele pure vleeseiwitten bij de productie van varkens-, rundvlees- en kipproducten sluit van nature aan bij de huidige trends in de voeding. Dit biedt perspectief voor productontwikkelaars.
© Veos
“De functionele vleeseiwitten zijn niet alleen vrij van allergenen en van genetisch gemodificeerd materiaal. De vleesverwerkende bedrijven moeten ook geen E-nummer op de verpakking vermelden. De eiwitten kunnen veelal gedeclareerd worden als varkenseiwit”, zegt Peter Vanhulle, area sales manager bij Veos. Dit familiebedrijf uit Zwevezele produceert zowel eiwitten op basis van varkensbloed (plasma, globine, hemoglobine, hydrolisaat) als eiwitten op basis van zwoerden (collageen).
“De grondstoffen zijn afkomstig van de slachterijen. Het type eiwit, de structuur en de intrinsieke producteigenschappen bepalen de eigenschappen van de unieke ingrediënten”, zegt Van Hulle. “De voordelen zijn onder meer verbeterde waterbinding, verbeterde textuur, verminderde syneresis, verbeterde emulgerende capaciteit en verbeterde organoleptische eigenschappen van de vleesproducten.”
Nutri-Score
Dierlijke eiwitingrediënten verteren gemakkelijk en dragen ook nog eens bij aan de voedingswaarde van de producten, benadrukt de sales manager en dit komt ten goede aan de Nutri-Score. “Dit gaat verder dan de uitstekende aminozuurprofielen van de eiwitten. Door functionele eiwitten toe te voegen, verhoogt niet alleen het eiwitgehalte, maar kan tegelijk het vetgehalte worden verlaagd door eiwit en water.” De Nutri-Score kan dan van bijvoorbeeld van D naar C, weet Van Hulle. Steeds meer consumenten hechten hier veel belang aan.
© Veos
Nieuwe ingrediënten
Een nieuw functioneel plasma-eiwit van Veos is een fosfaatvervanger in bijvoorbeeld Frankfurter worst. Het onderzoek naar de fosfaatvervanger gebeurde in samenwerking met de onderzoeksgroep Meat Technology & Science of Protein-rich Foods, aan KU Leuven Technologiecampus Gent. De vleesindustrie staat voor een uitdaging sinds de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft verklaard dat ze de maximale toegestane gehalten van fosfaten in vleesbereidingen zal verlagen. Het belangrijkste doel van het plasma-eiwit is het waterhouden en het emulgerend vermogen van het vlees te verbeteren. Uit het promotieonderzoek bleek dat fosfaat zonder twijfel vervangen kan worden door het plasma-eiwit.
“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...
Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...
Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...
Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.