25-26 SEPTEMBER 2024

INTRAFOOD SEMINARIE 27/10/2021: EIWITTRANSITIE

Nieuws

INTRAFOOD SEMINARIE 27/10/2021: EIWITTRANSITIE

25/10/2021

Tijdens de Intrafood beurs is er op 27 oktober een seminarie over de Eiwittransitie. Deskundigen belichten de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken.

Tijdens de Intrafood beurs is er op 27 oktober een seminarie over de Eiwittransitie. Deskundigen belichten de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken.  

 

Eiwittransitie in een noten dop

De eiwitshift streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon van de consument. Een eiwitshift houdt ook economische kansen in die met het sterke Vlaamse innovatiepotentieel voor het grijpen zijn. Het streven van de Vlaamse overheid is dat 60% van onze eiwitbehoefte wordt ingevuld door plantaardige eiwitbronnen en 40% uit dierlijke tegen 2030. Nu is de verhouding andersom. Kortom, er is werk aan de winkel voor de Fabriek voor de Toekomst Voeding, die door An-Sofie Pinket, Cluster Manager Voeding bij POM West-Vlaanderen wordt toegelicht. Lore Knaepen van Flanders’ FOOD presenteert haar onderzoeksroadmap Eiwittransitie met als doelstelling het ondersteunen van een versnelling van de eiwittransitie in Vlaanderen.

 

 

Onderzoekers aan het woord

Jonas Claeys, onderzoeker Insectenkweek bij Inagro, dieper in op de voordelen en mogelijkheden van insectenkweek, maar wordt er evenzeer stil gestaan bij de struikelblokken vooraleer insecten mainstream kunnen worden en de keten zich kan ontwikkelen.

 

 

Ann Callens, onderzoeker bij VIVES, biedt een antwoorden op vragen over waterlinzen. Wat zijn waterlinzen en waarom zouden we dit eten? Welke voordelen kunnen waterlinzen ons bieden en welke zijn momenteel de belangrijkste uitdagingen? Hoe kunnen waterlinzen als voedingsingrediënt gebruikt worden? Op welke manier kunnen onderzoeksinstellingen de industrie helpen om waterlinzen en producten op basis van waterlinzen op de markt te brengen?

 

 

Ilse Fraeye, hoofddocent in de onderzoeksgroep voor Vleestechnologie & Wetenschap van Proteïnerijke Levensmiddelen bij KU Leuven Technologiecampus Gent, vertelt een boeiend verhaal over vlees vandaag en in de toekomst. Argumenten pro en contra vleesconsumptie aan bod. Waarom zouden we vlees eten en wat zijn de alternatieven? Insecten? Kweekvlees?

 

 

Retailer aan het woord

Frederic Vermeiren,  hoofd R&D and Innovation bij Colruyt Group, geeft een toelichting over de opportuniteiten binnen retail en de uitdagingen van de Europese Farm to Fork strategie. Colruyt Group heeft recent de Vlaamse Green Deal Eiwitshift ondertekend met Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet, Solucious en Smart with Food.

 

 

POM aan het woord

Lieven Tack, Algemeen directeur van POM West-Vlaanderen legt uit waarom POM West-Vlaanderen de Green Deal Eiwitshift mee ondertekende en wat dit kan betekenen voor West-Vlaamse ondernemers.

 

 

U kunt het seminarieprogramma raadplegen via deze link.

 

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.