Tijdens de Intrafood beurs is er op 27 oktober een seminarie over de Eiwittransitie. Deskundigen belichten de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken.
Tijdens de Intrafood beurs is er op 27 oktober een seminarie over de Eiwittransitie. Deskundigen belichten de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken.
Eiwittransitie in een noten dop
De eiwitshift streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon van de consument. Een eiwitshift houdt ook economische kansen in die met het sterke Vlaamse innovatiepotentieel voor het grijpen zijn. Het streven van de Vlaamse overheid is dat 60% van onze eiwitbehoefte wordt ingevuld door plantaardige eiwitbronnen en 40% uit dierlijke tegen 2030. Nu is de verhouding andersom. Kortom, er is werk aan de winkel voor de Fabriek voor de Toekomst Voeding, die door An-Sofie Pinket, Cluster Manager Voeding bij POM West-Vlaanderen wordt toegelicht. Lore Knaepen van Flanders’ FOOD presenteert haar onderzoeksroadmap Eiwittransitie met als doelstelling het ondersteunen van een versnelling van de eiwittransitie in Vlaanderen.
Onderzoekers aan het woord
Jonas Claeys, onderzoeker Insectenkweek bij Inagro, dieper in op de voordelen en mogelijkheden van insectenkweek, maar wordt er evenzeer stil gestaan bij de struikelblokken vooraleer insecten mainstream kunnen worden en de keten zich kan ontwikkelen.
Ann Callens, onderzoeker bij VIVES, biedt een antwoorden op vragen over waterlinzen. Wat zijn waterlinzen en waarom zouden we dit eten? Welke voordelen kunnen waterlinzen ons bieden en welke zijn momenteel de belangrijkste uitdagingen? Hoe kunnen waterlinzen als voedingsingrediënt gebruikt worden? Op welke manier kunnen onderzoeksinstellingen de industrie helpen om waterlinzen en producten op basis van waterlinzen op de markt te brengen?
Ilse Fraeye, hoofddocent in de onderzoeksgroep voor Vleestechnologie & Wetenschap van Proteïnerijke Levensmiddelen bij KU Leuven Technologiecampus Gent, vertelt een boeiend verhaal over vlees vandaag en in de toekomst. Argumenten pro en contra vleesconsumptie aan bod. Waarom zouden we vlees eten en wat zijn de alternatieven? Insecten? Kweekvlees?
Retailer aan het woord
Frederic Vermeiren, hoofd R&D and Innovation bij Colruyt Group, geeft een toelichting over de opportuniteiten binnen retail en de uitdagingen van de Europese Farm to Fork strategie. Colruyt Group heeft recent de Vlaamse Green Deal Eiwitshift ondertekend met Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet, Solucious en Smart with Food.
POM aan het woord
Lieven Tack, Algemeen directeur van POM West-Vlaanderen legt uit waarom POM West-Vlaanderen de Green Deal Eiwitshift mee ondertekende en wat dit kan betekenen voor West-Vlaamse ondernemers.
U kunt het seminarieprogramma raadplegen via deze link.
“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...
Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...
Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...
Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.