25-26 SEPTEMBER
2024

INTRAFOOD SEMINARIE 27/10/2021: EIWITTRANSITIE

Nieuws

INTRAFOOD SEMINARIE 27/10/2021: EIWITTRANSITIE

25/10/2021

Tijdens de Intrafood beurs is er op 27 oktober een seminarie over de Eiwittransitie. Deskundigen belichten de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken.

Tijdens de Intrafood beurs is er op 27 oktober een seminarie over de Eiwittransitie. Deskundigen belichten de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken.  

 

Eiwittransitie in een noten dop

De eiwitshift streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon van de consument. Een eiwitshift houdt ook economische kansen in die met het sterke Vlaamse innovatiepotentieel voor het grijpen zijn. Het streven van de Vlaamse overheid is dat 60% van onze eiwitbehoefte wordt ingevuld door plantaardige eiwitbronnen en 40% uit dierlijke tegen 2030. Nu is de verhouding andersom. Kortom, er is werk aan de winkel voor de Fabriek voor de Toekomst Voeding, die door An-Sofie Pinket, Cluster Manager Voeding bij POM West-Vlaanderen wordt toegelicht. Lore Knaepen van Flanders’ FOOD presenteert haar onderzoeksroadmap Eiwittransitie met als doelstelling het ondersteunen van een versnelling van de eiwittransitie in Vlaanderen.

 

 

Onderzoekers aan het woord

Jonas Claeys, onderzoeker Insectenkweek bij Inagro, dieper in op de voordelen en mogelijkheden van insectenkweek, maar wordt er evenzeer stil gestaan bij de struikelblokken vooraleer insecten mainstream kunnen worden en de keten zich kan ontwikkelen.

 

 

Ann Callens, onderzoeker bij VIVES, biedt een antwoorden op vragen over waterlinzen. Wat zijn waterlinzen en waarom zouden we dit eten? Welke voordelen kunnen waterlinzen ons bieden en welke zijn momenteel de belangrijkste uitdagingen? Hoe kunnen waterlinzen als voedingsingrediënt gebruikt worden? Op welke manier kunnen onderzoeksinstellingen de industrie helpen om waterlinzen en producten op basis van waterlinzen op de markt te brengen?

 

 

Ilse Fraeye, hoofddocent in de onderzoeksgroep voor Vleestechnologie & Wetenschap van Proteïnerijke Levensmiddelen bij KU Leuven Technologiecampus Gent, vertelt een boeiend verhaal over vlees vandaag en in de toekomst. Argumenten pro en contra vleesconsumptie aan bod. Waarom zouden we vlees eten en wat zijn de alternatieven? Insecten? Kweekvlees?

 

 

Retailer aan het woord

Frederic Vermeiren,  hoofd R&D and Innovation bij Colruyt Group, geeft een toelichting over de opportuniteiten binnen retail en de uitdagingen van de Europese Farm to Fork strategie. Colruyt Group heeft recent de Vlaamse Green Deal Eiwitshift ondertekend met Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet, Solucious en Smart with Food.

 

 

POM aan het woord

Lieven Tack, Algemeen directeur van POM West-Vlaanderen legt uit waarom POM West-Vlaanderen de Green Deal Eiwitshift mee ondertekende en wat dit kan betekenen voor West-Vlaamse ondernemers.

 

 

U kunt het seminarieprogramma raadplegen via deze link.

 

Gerelateerd nieuws

20/06/2024

“De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. Als producenten van bereide maaltijden additieven gebruiken, is dat omdat die – net als de andere ingrediënten – een functie hebben. Het is een misvatting dat van alles zo maar aan maaltijden wordt toegevoegd”, stelt de directeur Anneleen Vandewynckel van de sectorfederatie BReMa duidelijk.

20/06/2024

Hoe kunnen micro-organismen gebruikt worden om alternatieve (melk)eiwitten te fabriceren? Dat kan op twee manieren lichtte Julia Keppler van Wageningen University & Research toe tijdens het voorjaarcongres van het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde.

20/06/2024

"Voedingsbedrijven voegen additieven aan hun producten toe omwille van een specifieke functie", communiceert de federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA. “Uitspraken tegen ‘ultrabewerkte’ voeding zijn vaak wetenschappelijk ongegrond.”

20/06/2024

Natuurlijk magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor natriumchloride (NaCl), in de volksmond zout. Nedmag bracht dit in februari op de markt. Applicatietechnoloog Jetze Wijnia bespreekt de voordelen. “Het ingrediënt, dan wel additief, is niet alleen natuurlijk, het is in staat de hoeveelheid natrium in voedingsproducten...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.