25-26 SEPTEMBER 2024

Landbouw en voeding centraal in ‘Just Transition’-traject

Nieuws

Landbouw en voeding centraal in ‘Just Transition’-traject

09/01/2024

“Binnen het ‘Just Transition’-traject van federaal minister Khattabi ligt voor de voedingssector de prioriteit op bijvoorbeeld meer milieuvriendelijke methodes en processen en het bestrijden van voedselverspilling”, zegt Ann Nachtergaele van Fevia.

 

De federale minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en de Green Deal, Zakia Khattabi identificeert landbouw en voeding als een van de belangrijke thema’s in haar ‘Just Transition’-traject. Academici, overheden, burgers en het maatschappelijk middenveld werden geconsulteerd. Een van de conclusies: voedingssystemen staan steeds meer onder druk door de klimaatverandering. Hierdoor zijn er periodes waar de voedingsproductie, de agrovoedingsketen en de voedselzekerheid in gedrang komen. “Om de doelstellingen voor klimaatneutraliteit tegen 2050 te behalen, moeten alle Belgische sectoren hun inspanningen verhogen”, zegt Ann Nachtergaele, beleidsdirecteur voedselproductie en -consumptie van de federatie van de Belgische voedingsindustrie.  

 

Duurzaamheidsroadmap  

“Als voedingsindustrie hebben wij niet gewacht op deze conferentie om onze verantwoordelijkheid te nemen”, vervolgt Nachtergaele. “Sinds jaren nemen onze bedrijven talrijke initiatieven om minder water te gebruiken, minder voedselverlies in onze bedrijven te hebben en ook de CO2 voetafdruk van onze productie te verkleinen.”  

 

In de roadmap voor een duurzamere voedingsindustrie heeft de federatie concrete doelstellingen op korte termijn vastgelegd zoals bijvoorbeeld –20 % waterverbruik of –30 % CO2-emissies tegen 2025. “Hoe doen we dit? Door focus te leggen op efficiëntie, innovatie en samenwerking. Partnerships met onze voedingsbedrijven maar ook doorheen de keten en met de publieke of academische sector zijn cruciaal”, aldus Nachtergaele. In de duurzaamheidsroadmap ‘Wat eten we morgen’ staan veel voorbeelden.  

 

Vlaamse en Waalse overheden 

Nachtergaele: “We zitten samen met de Vlaamse en Waalse overheden en andere industriële sectoren om betere CO2- en energie-efficiëntiedoelstellingen uit te werken voor de energiebeleidsovereenkomsten. Ook bekijken we samen met onze innovatiepolen Flanders’ FOOD en Wagralim hoe we projecten kunnen opstarten om organische stromen uit de voedingsketen beter te recupereren en te hergebruiken.”  

 

 

Hybride maatregelen 

De conferentie benadrukt ook het belang van duurzaamheidsdenken, een economie waar de maatschappelijke en ecologische voordelen in evenwicht zijn. Nachtergaele, zegt hierover. “Je boekt geen echte vooruitgang als je enkel focust op een beter milieu. Zo eindig je met beleid waarbij bepaalde groepen uit de boot vallen. Bij Fevia kiezen we daarom ook voor een hybride set van acties. Om voedselverlies te verminderen doen we niet alleen aan hergebruik van organische stromen maar zoeken we ook naar manieren om niet-commercialiseerbare kwalitatieve voedingsproducten te schenken aan kwetsbare groepen. Zo hebben we bijvoorbeeld een project lopen met de Belgische Federatie van Voedselbanken en stimuleren we voedingsbedrijven om schenkingen te doen.” 

 

www.fevia.be  

www.fevia.be/nl/duurzaamheidsroadmap  

www.justtransition.be  

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.