“Binnen het ‘Just Transition’-traject van federaal minister Khattabi ligt voor de voedingssector de prioriteit op bijvoorbeeld meer milieuvriendelijke methodes en processen en het bestrijden van voedselverspilling”, zegt Ann Nachtergaele van Fevia.
De federale minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en de Green Deal, Zakia Khattabi identificeert landbouw en voeding als een van de belangrijke thema’s in haar ‘Just Transition’-traject. Academici, overheden, burgers en het maatschappelijk middenveld werden geconsulteerd. Een van de conclusies: voedingssystemen staan steeds meer onder druk door de klimaatverandering. Hierdoor zijn er periodes waar de voedingsproductie, de agrovoedingsketen en de voedselzekerheid in gedrang komen. “Om de doelstellingen voor klimaatneutraliteit tegen 2050 te behalen, moeten alle Belgische sectoren hun inspanningen verhogen”, zegt Ann Nachtergaele, beleidsdirecteur voedselproductie en -consumptie van de federatie van de Belgische voedingsindustrie.
Duurzaamheidsroadmap
“Als voedingsindustrie hebben wij niet gewacht op deze conferentie om onze verantwoordelijkheid te nemen”, vervolgt Nachtergaele. “Sinds jaren nemen onze bedrijven talrijke initiatieven om minder water te gebruiken, minder voedselverlies in onze bedrijven te hebben en ook de CO2 voetafdruk van onze productie te verkleinen.”
In de roadmap voor een duurzamere voedingsindustrie heeft de federatie concrete doelstellingen op korte termijn vastgelegd zoals bijvoorbeeld –20 % waterverbruik of –30 % CO2-emissies tegen 2025. “Hoe doen we dit? Door focus te leggen op efficiëntie, innovatie en samenwerking. Partnerships met onze voedingsbedrijven maar ook doorheen de keten en met de publieke of academische sector zijn cruciaal”, aldus Nachtergaele. In de duurzaamheidsroadmap ‘Wat eten we morgen’ staan veel voorbeelden.
Vlaamse en Waalse overheden
Nachtergaele: “We zitten samen met de Vlaamse en Waalse overheden en andere industriële sectoren om betere CO2- en energie-efficiëntiedoelstellingen uit te werken voor de energiebeleidsovereenkomsten. Ook bekijken we samen met onze innovatiepolen Flanders’ FOOD en Wagralim hoe we projecten kunnen opstarten om organische stromen uit de voedingsketen beter te recupereren en te hergebruiken.”
Hybride maatregelen
De conferentie benadrukt ook het belang van duurzaamheidsdenken, een economie waar de maatschappelijke en ecologische voordelen in evenwicht zijn. Nachtergaele, zegt hierover. “Je boekt geen echte vooruitgang als je enkel focust op een beter milieu. Zo eindig je met beleid waarbij bepaalde groepen uit de boot vallen. Bij Fevia kiezen we daarom ook voor een hybride set van acties. Om voedselverlies te verminderen doen we niet alleen aan hergebruik van organische stromen maar zoeken we ook naar manieren om niet-commercialiseerbare kwalitatieve voedingsproducten te schenken aan kwetsbare groepen. Zo hebben we bijvoorbeeld een project lopen met de Belgische Federatie van Voedselbanken en stimuleren we voedingsbedrijven om schenkingen te doen.”
“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...
Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...
Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...
Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.