25-26 SEPTEMBER 2024

Nieuwe bio-wetgeving betreft aroma’s en etikettering

Nieuws

Nieuwe bio-wetgeving betreft aroma’s en etikettering

09/06/2022

Sinds 1 januari dit jaar is nieuwe Europese wetgeving van kracht. Hiermee verandert ook het gebruik van aroma’s en de etiketteringsregels. En daar is het niet bijgebleven. De sectororganisatie Bioforum wijst op meer wijzigingen.

 

De nieuwe EU Verordening 2018/848 zou oorspronkelijk vanaf 1 januari vorig jaar van kracht zijn, maar dit werd een jaar uitgesteld door de coronacrisis en de complexiteit. Deze vervangt drie verordeningen: Verordening  834/2007 over de basiswetgeving, Verordening 889/2008 over productieregels en Verordening 1235/2008 met import- en exportregels.  

 


© La Vie est Belle

 

Aroma’s in biologische producten 

Een aroma bestaat doorgaans uit twee componenten: de component die verantwoordelijk is voor de smaak en een drager, mogelijk met additieven. Voor levensmiddelenbedrijven is het gebruik van natuurlijke aroma’s verstrengd. De Europese wetgeving voorziet twee mogelijkheden. De aroma’s kunnen volgens Bioforum worden gebruikt als ze biologisch zijn of als het zogenoemde ‘natuurlijke X-aroma’s’ zijn. De laatste zijn natuurlijke aroma’s waarvan de smaak voor minstens 95% afkomstig is van het uitgangsmateriaal, bijvoorbeeld natuurlijk citroenaroma. De aroma´s tellen mee als agrarisch ingrediënt bij het berekenen van het aandeel biologische ingrediënten. 

 

De X-aroma’s moeten voldoen aan de algemene voorschriften voor biologische levensmiddelen, zoals het verbod van GGO’s, het verbod op ioniserende straling en de uitsluiting van technisch vervaardigde nanomaterialen.  

 

Het gebruik van niet-biologische smaakcomponenten in biologische producten is toegestaan, mits dit aandeel niet meer is dan 5%. Deze grens geldt ook voor niet-biologische dragers en additieven.   

 

Etikettering  

Een andere aanpassing in de Europese wetgeving betreft de etikettering van de producten. Wanneer deze minder dan 95% biologische ingredienten bevatten, mag in de benaming niet de term ‘biologisch’ vermeld worden. De biologische ingrediënten mogen nu wel in de ingrediëntenlijst op de verpakking vermeld worden, mits deze voldoen aan de biologische productievoorschriften.  

 

Nog meer bionieuws 

Naast de veranderingen in de wetgeving voor aroma’s zijn in de nieuwe EU Verordening 2018/848  nog meer veranderingen te vinden. Zo is het toepassingsgebied van de bio-verordening uitgebreid naar een aantal aan landbouw verbonden producten, waaronder zout, bijenwas (bijvoorbeeld als glansmiddel voor snoep, red.), natuurlijke gommen (bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel, red.).  

De verdikkingsmiddelen Johannesbroodpitmeel, guarpitmeel en Arabische gom, taragom en glycerol moeten vanaf 1 januari bio zijn. Vanaf 1 januari 2023 komt daar gellangom bij.  

 

Toegelaten technieken 

Technieken met een ionenwisselaar- en adsorptieharsen zijn enkel toegestaan voor wijn en de productie van biologische volledige zuigelingen voeding, opvolgzuigelingen babyvoeding en bewerkte levensmiddelen op basis van granen voor zuigelingen en peuters, aldus informatie van Bioforum, de sectororganisatie voor de Vlaamse biolandbouw  en -voeding. 

 

www.bioforum.be

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.