30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

NUTRI-SCORE BELANGRIJKER DAN VOEDINGSWAARDETABEL

Nieuws

NUTRI-SCORE BELANGRIJKER DAN VOEDINGSWAARDETABEL

12/10/2021

Uit onderzoek van UCLL en KU Leuven blijkt dat consumenten bij het inschatten van hoe (on)gezond een voedingsproduct is, meer belang hechten aan de Nutri-Score dan de voedingswaardetabel op de verpakking.

Uit onderzoek van UCLL en KU Leuven blijkt dat consumenten bij het inschatten van hoe (on)gezond een voedingsproduct is, meer belang hechten aan de Nutri-Score dan de voedingswaardetabel op de verpakking.

 

De onderzoekers vroegen 398 volwassen deelnemers een inschatting te maken van hoe (on)gezond 20 Delhaize huismerkproducten zijn in vier categorieën, dranken, ijs, zuivelproducten en kant-en-klare maaltijden. De retailer leverde product visuals voor het project. 52% van de deelnemers waren vrouwen en de gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 31 jaar.

 

Eye-tracking


Voor de voedingswaardebeoordeling van de 20 producten maakten de onderzoekers gebruik van zogenoemde eye-tracking-technologie. Een speciaal toestel detecteert de oogbewegingen van de deelnemers. “De data tonen aan dat hoe langer de deelnemers naar de Nutri-Score keken, hoe beter ze de nutritionele kwaliteit van de producten konden beoordelen. Visuele aandacht voor de voedingswaardetabel had helemaal geen impact op de beoordeling van de producten”, zegt onderzoeker Saar Bossuyt van UCLL.

 

Daarnaast bleek dat de leeftijd van de deelnemers en vertrouwdheid met de Nutri-Score een duidelijke impact hebben. “Oudere deelnemers waren minder nauwkeurig in het beoordelen van de nutritionele kwaliteit dan jongere deelnemers. Consumenten die al vertrouwd zijn met de Nutri-Score slaagden er eveneens beter in om de voedingswaarde van producten correct in te schatten”, licht Bossuyt toe.

 

Moeilijker in te schatten producten


Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat het belang van de Nutri-Score groter is bij producten waarvan de voedingswaarde moeilijker in te schatten is: rijstpudding, scampi in lookboter of citroenlimonade. “Hiervoor zijn geen eenduidige karakteristieken”, zegt Bossuyt. “We vermoeden dat dit vooral producten zijn waarbij de aan- of afwezigheid van suikers of vetten en de aan- of afwezigheid van groenten/fruit niet overduidelijk zichtbaar zijn. “Voor de scampi is onderschat hoe ongezond de aanwezigheid van lookboter en de afwezigheid van groenten dit product maakt. Mogelijks hebben veel deelnemers geredeneerd “ok scampi, niet ongezond”, zonder verder na te denken over alle eigenschappen van dit product.”

 

De grote afbeelding van de citroen op de verpakking van de citroenlimonade deed veel deelnemers wellicht vergeten dat het een limonade met veel suiker is “Het is alsof je ‘een stuk fruit’ drinkt”, denkt Bossuyt. “Deelnemers schatten rijstpap ongezonder in dan het is, wellicht omdat ze vergeten dat het van nature arm aan vetten is. Dit is een voorbeeld van gebrek aan productkennis.”

 

Gerelateerd nieuws

09/09/2025

Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.

09/09/2025

“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.

09/09/2025

“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...

09/09/2025

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.