25-26 SEPTEMBER 2024

Ontwikkeling veganproducten vereist samenwerking tussen alle betrokken partners

Nieuws

Ontwikkeling veganproducten vereist samenwerking tussen alle betrokken partners

18/03/2022

Voedingsbedrijven staan bij de ontwikkeling van veganproducten voor complexe uitdagingen. Dat gaat van de smaak over de gezondheid tot de textuur van het product. Ook het productieproces mag niet uit het oog worden verloren

 


© Food Pilot

 

Het creëren van plantaardige alternatieve producten met een aantrekkelijk sensorisch en een goed gezondheidsprofiel vereist de nodige expertise bij productontwikkeling. De smaak van plantaardige en dierlijke en melkeiwitten is niet te vergelijken. Plantaardige eiwitten hebben ook een andere samenstelling dan vleeseiwitten en kunnen ook een ongewenste productsmaak geven. Verder ontbreken in veel plantaardige eiwitten, behalve soja, één of meer essentiële aminozuren. Een oplossing is een combinatie van meerdere soorten plantaardige eiwitten, maar dan neemt het risico op allergieën toe. Alternatieve plantaardige producten missen ijzer, selenium en zink en de vitaminen B12 en D, die allemaal in vlees voldoende aanwezig zijn.

 

Ook kan niet voorbij gegaan worden aan de zogenoemde antinutritionele factoren, zoals trypsine inhibitor en lectine. Deze hebben een negatieve invloed op de vertering en de benutting van het voedsel. Het terugdringen van allergenen en antinutritionele factoren is mogelijk door verhitting.

 

Functionele eigenschappen

 

Een elementaire voorwaarde bij het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten is het behouden van de functionele eigenschappen. Structuur is één van de achilleshielen van de meeste vleesvervangers. Vleeseiwitten kunnen niet één op één vervangen worden.

 


© Food Pilot

 

Technologische uitdagingen

 

De uitdaging bij de productie van vegan producten is om de kennis van de functies van plantaardige ingrediënten te vertalen naar optimale procesparameters voor het volledige productieproces: van grondstof tot eindproduct. Dit vereist niet meer dan applicatiekennis. Voor de productie van plantaardige vleesvervangers wordt gebruikt gemaakt van extrusieprocessen. Dankzij een recente Deense technologische ontwikkeling is het mogelijk om spierweefsel na te bootsen, op basis van plantaardige vezels, eiwitten, vetten en water. Geringe thermische en mechanische energie vormen de plantaardige eiwitten om tot een driedimensionale open vezelstructuur.

 

Samenwerking

 

Voor een verdere ontwikkeling van vegan producten is een hechte samenwerking nodig tussen de voedingsbedrijven, leveranciers van ingrediënten en technologie en kennisinstellingen. De veganmarkt ontwikkelt extreem snel. Belangrijk is het creëren van een win-win situatie, waarbij alle partijen profijt hebben.

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.