“Het centrale thema van het seminarieprogramma op de eerste dag van Intrafood is de huidige marktsituatie als gevolg van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, de verstoorde supply chains, de schaarste van grondstoffen en de hoge kosten van de grondstoffen en ingrediënten”, licht de voorzitter van het wetenschappelijk comité van Intrafood, professor Koen Dewettinck van de Universiteit Gent, toe.
De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben volgens professor Koen Dewettinck, van de Vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid van UGent, geleid tot een verstoorde logistieke keten. “Dit zette bedrijven aan tot denken en leidde tot vaak grote ongerustheid in de sector. Als een bedrijf niet aan de noodzakelijke grondstoffen en ingrediënten kan geraken, kan het niet produceren, punt. Voedingsbedrijven moeten hiermee leren omgaan en dienen dus op zoek te gaan naar alternatieve ingrediënten.” Hij voegt hier direct aan toe dat bedrijven er alleen met de ingrediënten nog niet zijn. “Technologie en productformulering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Technologie is nodig om de grondstoffen en ingrediënten te transformeren in een product dat voldoet aan de specificaties en de kwaliteitseisen”, verwijst Dewettinck naar de tweede dag van het seminarprogramma, samengesteld door ingenieursvereniging ie-net onder leiding van Philippe Snick.
Inzicht in functionaliteit
Dewettinck benadrukt sterk het belang van wetenschappelijk inzicht in en kennis van de functionaliteit op moleculair niveau van de ingrediënten en verduidelijkt zijn visie. “Hierdoor kunnen productontwikkelaars doelgerichter en dus efficiënter producten herformuleren en ontwerpen zodat deze voldoen aan de consumenteneisen op vlak van kwaliteit, duurzaamheid, gezondheid en robuustheid.” Volgens Dewettinck kunnen bedrijven op deze manier ook een recall van producten uit de winkelrekken voorkomen. Hier valt dus winst te boeken. In de praktijk ziet hij immers dat veel productontwikkelaars nog steeds op een heel empirische wijze en volgens het trial-and-error principe producten (her)formuleren.
Meten is weten!
Naadloos komt Dewettinck op het belang van aangepaste en effectieve meetmethoden. “Het gaat hierbij om het verkrijgen van een gedetailleerd inzicht in het verloop van een productieproces en het ontplooien van de functionaliteit van de ingrediënten. Voor de voedselveiligheid van een product is dit standaard en ingeburgerd volgens HACCP-principes, maar er zijn nog veel meer parameters die opgevolgd moeten worden, zoals de reologische en texturele eigenschappen van de producten.” Een dergelijke aanpak genereert veel data die via kunstmatige intelligentie (AI) beter een link kunnen leggen met consumentengedrag. Ook ziet hij opportuniteiten voor Machine Based Learning, waarmee productieprocessen en daarmee gepaard gaande productformuleringen efficiënter geoptimaliseerd kunnen worden.
Programma 28 september
Bekijk hier het volledige programma
“Croky-chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd”, zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.
“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen.
Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...
“De waarden van onze investeringsonderneming zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap”, aldus Hilde Van der Straeten, Investment Director van Korys. “We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren.”