“Het centrale thema van het seminarieprogramma op de eerste dag van Intrafood is de huidige marktsituatie als gevolg van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, de verstoorde supply chains, de schaarste van grondstoffen en de hoge kosten van de grondstoffen en ingrediënten”, licht de voorzitter van het wetenschappelijk comité van Intrafood, professor Koen Dewettinck van de Universiteit Gent, toe.
De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben volgens professor Koen Dewettinck, van de Vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid van UGent, geleid tot een verstoorde logistieke keten. “Dit zette bedrijven aan tot denken en leidde tot vaak grote ongerustheid in de sector. Als een bedrijf niet aan de noodzakelijke grondstoffen en ingrediënten kan geraken, kan het niet produceren, punt. Voedingsbedrijven moeten hiermee leren omgaan en dienen dus op zoek te gaan naar alternatieve ingrediënten.” Hij voegt hier direct aan toe dat bedrijven er alleen met de ingrediënten nog niet zijn. “Technologie en productformulering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Technologie is nodig om de grondstoffen en ingrediënten te transformeren in een product dat voldoet aan de specificaties en de kwaliteitseisen”, verwijst Dewettinck naar de tweede dag van het seminarprogramma, samengesteld door ingenieursvereniging ie-net onder leiding van Philippe Snick.
Inzicht in functionaliteit
Dewettinck benadrukt sterk het belang van wetenschappelijk inzicht in en kennis van de functionaliteit op moleculair niveau van de ingrediënten en verduidelijkt zijn visie. “Hierdoor kunnen productontwikkelaars doelgerichter en dus efficiënter producten herformuleren en ontwerpen zodat deze voldoen aan de consumenteneisen op vlak van kwaliteit, duurzaamheid, gezondheid en robuustheid.” Volgens Dewettinck kunnen bedrijven op deze manier ook een recall van producten uit de winkelrekken voorkomen. Hier valt dus winst te boeken. In de praktijk ziet hij immers dat veel productontwikkelaars nog steeds op een heel empirische wijze en volgens het trial-and-error principe producten (her)formuleren.
Meten is weten!
Naadloos komt Dewettinck op het belang van aangepaste en effectieve meetmethoden. “Het gaat hierbij om het verkrijgen van een gedetailleerd inzicht in het verloop van een productieproces en het ontplooien van de functionaliteit van de ingrediënten. Voor de voedselveiligheid van een product is dit standaard en ingeburgerd volgens HACCP-principes, maar er zijn nog veel meer parameters die opgevolgd moeten worden, zoals de reologische en texturele eigenschappen van de producten.” Een dergelijke aanpak genereert veel data die via kunstmatige intelligentie (AI) beter een link kunnen leggen met consumentengedrag. Ook ziet hij opportuniteiten voor Machine Based Learning, waarmee productieprocessen en daarmee gepaard gaande productformuleringen efficiënter geoptimaliseerd kunnen worden.
Programma 28 september
Bekijk hier het volledige programma
Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.
“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.
“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...