25-26 SEPTEMBER 2024

Seminar Intrafood op 28 september in teken van de marktsituatie

Nieuws

Seminar Intrafood op 28 september in teken van de marktsituatie

06/09/2022

“Het centrale thema van het seminarieprogramma op de eerste dag van Intrafood is de huidige marktsituatie als gevolg van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, de verstoorde supply chains, de schaarste van grondstoffen en de hoge kosten van de grondstoffen en ingrediënten”, licht de voorzitter van het wetenschappelijk comité van Intrafood, professor Koen Dewettinck van de Universiteit Gent, toe.

 

De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben volgens professor Koen Dewettinck, van de Vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid van UGent, geleid tot een verstoorde logistieke keten. “Dit zette bedrijven aan tot denken en leidde tot vaak grote ongerustheid in de sector. Als een bedrijf niet aan de noodzakelijke grondstoffen en ingrediënten kan geraken, kan het niet produceren, punt. Voedingsbedrijven moeten hiermee leren omgaan en dienen dus op zoek te gaan naar alternatieve ingrediënten.”  Hij voegt hier direct aan toe dat bedrijven er alleen met de ingrediënten nog niet zijn. “Technologie en productformulering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Technologie is nodig om de grondstoffen en ingrediënten te transformeren in een product dat voldoet aan de specificaties en de kwaliteitseisen”, verwijst Dewettinck naar de tweede dag van het seminarprogramma, samengesteld door ingenieursvereniging ie-net onder leiding van Philippe Snick.

 

Inzicht in functionaliteit

Dewettinck benadrukt sterk het belang van wetenschappelijk inzicht in en kennis van de functionaliteit op moleculair niveau van de ingrediënten en verduidelijkt zijn visie. “Hierdoor kunnen productontwikkelaars doelgerichter en dus efficiënter producten herformuleren en ontwerpen zodat deze voldoen aan de consumenteneisen op vlak van kwaliteit, duurzaamheid, gezondheid en robuustheid.” Volgens Dewettinck kunnen bedrijven op deze manier ook een recall van producten uit de winkelrekken voorkomen. Hier valt dus winst te boeken. In de praktijk ziet hij immers dat veel productontwikkelaars nog steeds op een heel empirische wijze en volgens het trial-and-error principe producten (her)formuleren.

 

Meten is weten!

Naadloos komt Dewettinck op het belang van aangepaste en effectieve meetmethoden. “Het gaat hierbij om het verkrijgen van een gedetailleerd inzicht in het verloop van een productieproces en het ontplooien van de functionaliteit van de ingrediënten.  Voor de voedselveiligheid van een product is dit standaard en ingeburgerd volgens HACCP-principes, maar er zijn nog veel meer parameters die opgevolgd moeten worden, zoals de reologische en texturele eigenschappen van de producten.” Een dergelijke aanpak genereert veel data die via kunstmatige intelligentie (AI) beter een link kunnen leggen met consumentengedrag. Ook ziet hij opportuniteiten voor Machine Based Learning, waarmee productieprocessen en daarmee gepaard gaande productformuleringen efficiënter geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Programma 28 september

  • De schaarste van grondstoffen en ingrediënten nu & morgen, op mondiaal vlak bekeken, Prof.dr. Xavier Gellynck, Faculty of Bioscience Engineering, Department of Agricultural Economics, UGent
  • Hoe weerbaar is de Belgische voedingsindustrie in tijden van crisis? Dr. Carole Dembour, adviseur economie Fevia
  • Herformulering & ontwikkeling van producten in de huidige context van schaarste van grondstoffen: cases uit verschillende productsectoren, Maxime Willems, oprichter & CEO @foodlab & incubator Proef!
  • Herformuleren van bakkerijproducten met alternatieve grondstoffen: opportuniteiten en beperkingen, Prof. Filip Van Bockstaele, Onderzoeksdirecteur UGent Vandemoortele Centre
  • Duurzame valorisatie van nevenstromen. Naam spreker te bevestigen
  • Recente ontwikkelingen met betrekking tot ultra processed foods, gevolgd door een open discussie. Prof.dr.ir. Koen Dewettinck, UGent

 

Bekijk hier het volledige programma

 

www.ugent.be/bw

 

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.