30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Uitzonderingprocedures etikettering voor meer schaarse ingrediënten?

Nieuws

Uitzonderingprocedures etikettering voor meer schaarse ingrediënten?

09/06/2022

FOD Economie sluit niet uit dat andere schaarse ingrediënten dan zonnebloemolie in de receptuur van een product vervangen mogen worden zonder dat het etiket moet worden aangepast. Uiteraard gelden er strenge voorwaarden.

 

Het conflict in Oekraïne heeft geleid tot een tekort aan bepaalde grondstoffen, waardoor sommige voedingsmiddelenproducenten genoodzaakt zijn de samenstelling van de producten te wijzigen. Normaliter moeten de bedrijven hun etikettering aan passen, maar dat is niet altijd evident. Bedrijven zitten met voorraden bedrukte verpakkingen of etiketten.

 


© FOD Economie

 

Vooralsnog heeft FOD Economie in overleg met FOD Volksgezondheid en FAVV alleen een tijdelijke uitzonderingprocedure voor zonnebloemolie en afgeleide ingrediënten van zonnebloemolie. Die is van kracht sinds 26 april en duurt zes maanden, in augustus is een evaluatie en kan de procedure verlengd worden. Volgens de woordvoerder van FOD Economie is niet uit te sluiten dat ook voor andere schaarse ingrediënten uitzonderingsprocedures zullen volgen. De procedure geldt uitsluitend voor voorverpakte voedingsmiddelen die op de Belgische markt verkocht worden, maar gelden ook voor voedingsmiddelen uit andere lidstaten en derde landen die op de Belgische markt worden gebracht.

 

Belangrijke aandachtspunten

De voedingsmiddelenproducent is en blijft uiteraard verantwoordelijk voor de voedselveiligheid en de kwaliteit van de producten die hij de op de markt brengt. Bijzondere aandacht bij het herformuleren van de receptuur van de producten moet uitgaan naar allergenen, voedingswaarde en gezondheids- en voedingsclaims.

 

Allergenen

Ingeval ingrediënten die niet in de oorspronkelijke formulering aanwezig zijn aan het product worden toegevoegd, wordt er bij voorkeur een volledige heretikettering van het product voorzien. Als dat niet direct mogelijk is, kan op de oorspronkelijke ingrediëntenlijst een sticker worden gekleefd met de nieuwe, volledige en gecorrigeerde ingrediëntenlijst. Als die twee opties op korte termijn niet haalbaar zijn, kan een sticker die de consument wijst op de toevoeging van het allergene ingrediënt, gebruikt worden voor de aanduiding van de wijziging, zonder dat de oorspronkelijke ingrediëntenlijst wordt gewijzigd.

 

Voedingswaarde

Wanneer de vervanging van een ingrediënt aanleiding geeft tot een wijziging van de voedingswaardevermelding en een volledige heretikettering of het aanbrengen van de nieuwe  gecorrigeerde voedingswaardevermelding niet onmiddellijk mogelijk is, moet de consument via de verpakking op de hoogte worden gebracht van de specifieke wijzigingen. Dit kan met een sticker met de aangepaste voedingswaarden voor de betrokken nutriënten.

 

Gezondheids- en voedingsclaims

In het geval met de nieuwe productformulering niet aan de voorwaarden van gezondheids- en voedingsclaims kan worden voldaan, kunnen er stickers worden gebruikt tot een volledige heretikettering met als doel: de beweringen te verbergen waarvan de voorwaarden niet langer vervuld zijn of de consument ervan in kennis stellen dat de beweringen niet langer juist zijn omdat de samenstelling van het product is veranderd. Dit is ook van toepassing voor de scores A en B (groen) van het Nutri-Score logo. Voor de scores C, D en E zijn er geen speciale maatregelen voorzien.

 

Meer (gedetailleerde) informatie

Plan van aanpak voor de etiketteringsproblematiek bij voedingsmiddelen bestemd voor menselijke consumptie door de actuele geopolitieke situatie: https://economie.fgov.be/nl

Gerelateerd nieuws

23/06/2025

“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...

23/06/2025

Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...

23/06/2025

Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...

23/06/2025

Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.