25-26 SEPTEMBER 2024

BELGISCHE CHOCOLADE IS WERELDWIJD VERMAARD

Nieuws

BELGISCHE CHOCOLADE IS WERELDWIJD VERMAARD

31/05/2021

Belgische chocolade is wereldwijd vermaard om haar kwaliteit. In België zijn dan ook enkele van de grootste chocoladeproducenten ter wereld gevestigd. Kwaliteit begint bij de kwaliteit van de grondstoffen.

Innovatie staat voorop bij UGent spin-off Cacaolab

Belgische chocolade is wereldwijd vermaard om haar kwaliteit. In België zijn dan ook enkele van de grootste chocoladeproducenten ter wereld gevestigd. Kwaliteit begint bij de kwaliteit van de grondstoffen: cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melkpoeder. Daarnaast zijn voornamelijk twee processtappen, walsen en concheren, bepalend voor de smaak, het aroma en de textuur.

 

Veel klanten van het Cacaolab zijn ingrediëntenleveranciers. “Ze weten alles over hun ingrediënten, maar hebben vaak onvoldoende kennis van chocolade”, zegt general manager Claudia Delbaere. “We adviseren hen hoe nieuwe ingrediënten gebruikt kunnen worden in chocolade(producten) en welke aanpassingen in het proces nodig zijn voor een goede productkwaliteit.” Het lab beschikt ook over een kleinschalige productiefaciliteit voor chocolade en vullingen. “Analyses onthullen hoe de ingrediënten invloed hebben op de halffabricaten en het eindproduct. Een getraind panel beoordeelt de kwaliteit en smaak.”

 

Trends in chocolade waar leveranciers op inspelen, zijn meer vezels, meer eiwitten, meer cacao(vrucht) en vegan. Dat is niet evident. “De uitdaging is telkens weer het behoud van een goede smaak en verwerkbaarheid van de chocolade”, benadrukt Delbaere. Vezels kunnen suiker gemakkelijk tot 30-40% vervangen in chocolade zonder dat deze veel aan smaak inboet terwijl de chocolade meestal nog goed verwerkbaar blijft. Eiwitverrijking, eerder toegepast in chocopasta’s, protein bars en coatings, beïnvloedt niet enkel de smaak van de producten, maar ook het mondgevoel en de verwerkbaarheid. Daarnaast wordt de cacaopulp rondom de cacaobonen steeds vaker verwerkt in chocolade. “De witte pulp is namelijk rijk aan natuurlijke suikers”, verduidelijkt Delbaere. “In vegan chocolade kan melkpoeder vervangen worden door bijvoorbeeld rijstmelkpoeder, maar ook dit heeft effect op smaak en verwerkbaarheid.”

www.cacaolab.be

Foto: CacaoLab

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

De Intrafood nieuwsbrief brengt 4x per jaar sectornieuws

Partners & Sponsors

Download (1) Microsoftteams Image Fevia Logo Purple Rgb@2X Ie Net Hoge Resolutie Nieuwebaseline RGB

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.