Voedingsfabrikanten die willen benadrukken dat al hun ingrediënten en grondstoffen uit België komen en de producten ook in België maken, kunnen dit vrijwillig (!) nadrukkelijk op het etiket vermelden. Dit is voorzien in de EU Food Information to Consumer (FIC) Verordening 1169/2011.
© Shutterstock
Voedingsfabrikanten die levensmiddelen produceren die uit meer dan één ingrediënt zijn gemaakt, zijn zogenoemde ‘samengestelde’ producten. De Europese en daarmee ook de Belgische wetgeving is zo ingericht dat het land van oorsprong het land is waar de laatste belangrijke economische be- of verwerking heeft plaatsgevonden.
Geen verplichting
De Belgische federatie van de Belgische voedingsindustrie is om twee redenen geen voorstander van verplichte oorsprongetikettering, verduidelijkt Nicholas Courant, directeur communicatie bij FEVIA. “Ten eerste omdat verplichte oorsprongsetikettering het protectionisme in de hand kan werken en fundamenteel ingaat tegen de principes van de eengemaakte Europese markt. Ten tweede omdat consumenten weliswaar graag informatie over de oorsprong van voedingsproducten hebben, maar minder happig zijn om daarvoor meer te betalen.” Hij verwijst naar consumentenonderzoeken die aantonen dat consumenten primair voeding kiezen op basis van prijs, kwaliteit en smaak. “Gelukkig is er ook een tendens om meer aandacht aan duurzaamheid te schenken.”
Het beste van twee werelden
Vrijwillige oorsprongsetikettering is volgens Fevia het beste van twee werelden. “Voor consumenten die wel meer willen betalen voor informatie over de oorsprong voorziet de Europese Verordening duidelijk bescherming tegen misleiding en de producenten die zich willen onderscheiden kunnen dat vrijwillig doen”, benadrukt Courant. “Tegelijk komt de EU Verordening ook tegemoet aan de wensen van de meer prijsgevoelige consumenten en geeft het een werkbaar kader voor de voedingsproducenten die flexibel hun ingrediënten willen sourcen, om aan die vraag tegemoet te komen. Bovendien zijn bedrijven soms verplicht -bij incidenten rond voedselveiligheid of om politieke redenen- om hun ingrediënten van een andere oorsprong te sourcen.”
Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.
“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.
“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...