25-26 SEPTEMBER 2024

FIC-Verordening voorziet vrijwillige oorsprongsetikettering

Nieuws

FIC-Verordening voorziet vrijwillige oorsprongsetikettering

18/03/2022

Voedingsfabrikanten die willen benadrukken dat al hun ingrediënten en grondstoffen uit België komen en de producten ook in België maken, kunnen dit vrijwillig (!) nadrukkelijk op het etiket vermelden. Dit is voorzien in de EU Food Information to Consumer (FIC) Verordening 1169/2011.

 


© Shutterstock

 

Voedingsfabrikanten die levensmiddelen produceren die uit meer dan één ingrediënt zijn gemaakt, zijn zogenoemde ‘samengestelde’ producten. De Europese en daarmee ook de Belgische wetgeving is zo ingericht dat het land van oorsprong het land is waar de laatste belangrijke economische be- of verwerking heeft plaatsgevonden.

 

Geen verplichting

 

De Belgische federatie van de Belgische voedingsindustrie is om twee redenen geen voorstander van verplichte oorsprongetikettering, verduidelijkt Nicholas Courant, directeur communicatie bij FEVIA. “Ten eerste omdat verplichte oorsprongsetikettering het protectionisme in de hand kan werken en fundamenteel ingaat tegen de principes van de eengemaakte Europese markt. Ten tweede omdat consumenten weliswaar graag informatie over de oorsprong van voedingsproducten hebben, maar minder happig zijn om daarvoor meer te betalen.” Hij verwijst naar consumentenonderzoeken die aantonen dat consumenten primair voeding kiezen op basis van prijs, kwaliteit en smaak. “Gelukkig is er ook een tendens om meer aandacht aan duurzaamheid te schenken.”

 

Het beste van twee werelden

 

Vrijwillige oorsprongsetikettering is volgens Fevia het beste van twee werelden. “Voor consumenten die wel meer willen betalen voor informatie over de oorsprong voorziet de Europese Verordening duidelijk bescherming tegen misleiding en de producenten die zich willen onderscheiden kunnen dat vrijwillig doen”, benadrukt Courant. “Tegelijk komt de EU Verordening ook tegemoet aan de wensen van de meer prijsgevoelige consumenten en geeft het een werkbaar kader voor de voedingsproducenten die flexibel hun ingrediënten willen sourcen, om aan die vraag tegemoet te komen. Bovendien zijn bedrijven soms verplicht -bij incidenten rond voedselveiligheid of om politieke redenen- om hun ingrediënten van een andere oorsprong te sourcen.”

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.