30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

FOOD INGREDIENTS TECHNOLOGIES

Nieuws

FOOD INGREDIENTS TECHNOLOGIES

26/08/2021

“Consumenten zijn zich meer bewust van voedingswaarden, maar willen ook met plezier en smaak eten”, zegt David Landau van Food Ingredients Technologies. “Minder zout en suiker in de producten bijvoorbeeld, mag niet ten koste gaan van de smaak.”

CONSUMENT WIL MET SMAAK EN PLEZIER ETEN

 

“Consumenten zijn zich meer bewust van voedingswaarden, maar willen ook met plezier en smaak eten”, zegt David Landau van Food Ingredients Technologies. “Minder zout en suiker in de producten bijvoorbeeld, mag niet ten koste gaan van de smaak.”

 

Een belangrijke trend in de voedingsindustrie is het ontwikkelen van producten met lagere zout- en suikergehaltes en zonder, of met zo weinig mogelijk, additieven en kleurstoffen. Bij de productontwikkeling staat voorop dat smaak en textuur van de producten behouden blijven. “We zijn doorgaans vanaf het begin van de ontwikkelingen bij de projecten van onze klanten betrokken”, zegt de oprichter en eigenaar van Food Ingredients Technologies David Landau. “Dit schept een band van vertrouwen: bedrijven komen dan gemakkelijk naar ons toe als er nieuwe ontwikkelingen gepland zijn of kwaliteitsproblemen opgelost moeten worden.”

 

 

De corebusiness van deze ingrediëntenleverancier is het creëren van functionele en aromatische oplossingen voor voedingsbedrijven. “We zijn ‘hyperflexibel’ en leveren op maat van de klant”, voegt Landau toe. “Food Ingredients Technologies bestaat uit een team van zes hoogopgeleide applicatiegerichte technologen, die vertrouwd zijn met gezondheids- en duurzaamheidsaspecten en de wettelijke regelgeving. Synthetische aromastoffen mogen steeds minder gebruikt worden en worden vervangen door natuurlijke aromastoffen. Vandaag zijn al 85% van onze aroma’s natuurlijk.” Clean labels zonder E-nummers, vegan en eiwitverrijking zijn de andere trends die Landau in de markt opmerkt. Een voorbeeld van een innovatief ingrediënt van deze leverancier is een natuurlijke zoutversterker in poedervorm. Een dosering van 0,05-0,3% volstaat voor eenzelfde zoutintensiteit maar dan met 40% zout minder. Toepassingen zijn bijvoorbeeld vleeswaren, sauzen en groentebereidingen. Landau noemt ook een gesproeidroogd champignonconcentraat Umami Culiflow, waarvan een 0,2-2% dosering volstaat in bijvoorbeeld soepen, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden. “We ontwikkelden dit 100% natuurlijke ingrediënt als alternatief voor zout en artificiële smaakversterkers in samenwerking met het Nederlands bedrijf Scelta.”

Gerelateerd nieuws

09/09/2025

Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.

09/09/2025

“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.

09/09/2025

“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...

09/09/2025

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...

De Intrafood nieuwsbrief brengt 4x per jaar sectornieuws

Partners & Sponsors

Be Sup Logo W300 Fevia Logo Purple Rgb@2X Logo Ie Net Food Community W400 Download (1) IF24 Blanco DUYNIE LOGO Payoff RGB Cr Fidesse W300 Microsoftteams Image Prova W300

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.