Het gebruik van functionele pure vleeseiwitten bij de productie van varkens-, rundvlees- en kipproducten sluit van nature aan bij de huidige trends in de voeding. Dit biedt perspectief voor productontwikkelaars.

© Veos
“De functionele vleeseiwitten zijn niet alleen vrij van allergenen en van genetisch gemodificeerd materiaal. De vleesverwerkende bedrijven moeten ook geen E-nummer op de verpakking vermelden. De eiwitten kunnen veelal gedeclareerd worden als varkenseiwit”, zegt Peter Vanhulle, area sales manager bij Veos. Dit familiebedrijf uit Zwevezele produceert zowel eiwitten op basis van varkensbloed (plasma, globine, hemoglobine, hydrolisaat) als eiwitten op basis van zwoerden (collageen).
“De grondstoffen zijn afkomstig van de slachterijen. Het type eiwit, de structuur en de intrinsieke producteigenschappen bepalen de eigenschappen van de unieke ingrediënten”, zegt Van Hulle. “De voordelen zijn onder meer verbeterde waterbinding, verbeterde textuur, verminderde syneresis, verbeterde emulgerende capaciteit en verbeterde organoleptische eigenschappen van de vleesproducten.”
Nutri-Score
Dierlijke eiwitingrediënten verteren gemakkelijk en dragen ook nog eens bij aan de voedingswaarde van de producten, benadrukt de sales manager en dit komt ten goede aan de Nutri-Score. “Dit gaat verder dan de uitstekende aminozuurprofielen van de eiwitten. Door functionele eiwitten toe te voegen, verhoogt niet alleen het eiwitgehalte, maar kan tegelijk het vetgehalte worden verlaagd door eiwit en water.” De Nutri-Score kan dan van bijvoorbeeld van D naar C, weet Van Hulle. Steeds meer consumenten hechten hier veel belang aan.

© Veos
Nieuwe ingrediënten
Een nieuw functioneel plasma-eiwit van Veos is een fosfaatvervanger in bijvoorbeeld Frankfurter worst. Het onderzoek naar de fosfaatvervanger gebeurde in samenwerking met de onderzoeksgroep Meat Technology & Science of Protein-rich Foods, aan KU Leuven Technologiecampus Gent. De vleesindustrie staat voor een uitdaging sinds de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft verklaard dat ze de maximale toegestane gehalten van fosfaten in vleesbereidingen zal verlagen. Het belangrijkste doel van het plasma-eiwit is het waterhouden en het emulgerend vermogen van het vlees te verbeteren. Uit het promotieonderzoek bleek dat fosfaat zonder twijfel vervangen kan worden door het plasma-eiwit.
De voedings- en procesindustrie evolueert snel en digitalisering speelt daarin een sleutelrol. Het gaat niet alleen om technologie, maar om het creëren van slimme, verbonden processen die bedrijven helpen om efficiënter, veiliger en duurzamer te werken. Toch brengt deze digitale transformatie ook uitdagingen met zich mee, zoals het opzetten van...
Steeds meer consumenten zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te behouden. Volgens Innova Market Insights vormt de toenemende focus op gezondheid een belangrijke megatrend die wereldwijd de voorkeuren van consumenten beïnvloedt. Volgens het rapport ‘Innova's Top Health & Nutrition Trends for 2026-Globally’ hebben zorgsystemen...
Het nieuwe voedingsmiddelenbewakingssysteem Nutrivigilantie van de FOD Volksgezondheid rapporteerde in 2024 voor het eerst 167 meldingen, waarvan er 130 zijn afgehandeld. Van deze meldingen was 84% afkomstig van producenten en distributeurs; de overige meldingen kwamen van burgers, overheidsinstanties en zorgverleners.
“Met het programma ‘Animal-free milk proteins’ willen we binnen een consortium niet alleen een doorbraak bereiken in de wetenschap, maar ook bijdragen aan de maatschappij door een duurzaam alternatief voor melkeiwitten te ontwikkelen”, stelt professor Kasper Hettinga van Wageningen Universiteit en Research (WUR).