“De grootste uitdaging voor voedingsbedrijven die gezonde producten aanbieden, is zorgen dat het etiket begrijpelijk en transparant is voor Generatie Z”, zegt trendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves. “Zij letten goed op de prijs.”
“Een E-nummer wordt negatief ervaren, terwijl dat niet zo is”, benadrukt trendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves. De uitdaging voor voedingsbedrijven is dan ook duidelijk te zijn over de ingrediënten en additieven in hun producten.” Duurzaamheid, klimaatzorg, gezondheid en well-being zijn de trends die Generatie Z, geboren tussen 1995 en 2010, omhelst. Over well-being voegt Palmaerts toe dat de helft van de jongeren zich regelmatig eenzaam voelt. “Twintigers zijn aan het werk en hebben meer stress dan ouderen. En volgens Deloitte is voor 46% van Generatie Z het geld aan het einde van de maand op.”

Ander eetpatroon
“Twintigers die nu aan het werk zijn en tijdens de studieperiodes thuis zaten, veranderden van eetpatroon: niet meer drie keer eten - ’s morgens, ‘s middags en ’s avonds - maar zeven keer kleinere porties”, gaat Palmaerts verder. “Dat zagen we al voor de coronaperiode, maar werd versterkt door deze pandemie.” Werden snacks voorheen gekozen uit een gevoel van guilty pleasure, nu vanuit self care. “Producten moeten voor 75% van de consumenten gezond en smakelijk zijn”, verwijst Palmaerts naar marktonderzoekbureau Mintel. Een voorbeeld is Callebaut NXT voor vegan-, lactose-, zuivel- en allergene lekkernijen. Het moet gezond zijn, maar 39% wil hiervoor inboeten op smaak, weet de trendwatcher. “Omdat generatie Z opgroeit in een diverse samenleving en via TikTok de wereld binnenkrijgt, is er veel potentie voor ingrediënten die voor ons nieuw zijn, zoals insecten in snacks. Kriket in België speelt hier goed op in.”

Betaalbare voeding
De Generatie Z let ook de prijs van de producten en de kosten van gezond en duurzaam eten. “In de winkel zoeken ze goedkope ingrediënten voor hun maaltijden en zoeken de promoties in de folders en de winkel”, merkt de trendwatcher op. De Too Good To Go-app is ook populair. “De producten zijn niet alleen voor een prikje te koop. Tegelijk wordt voorkomen dat de producten anders weg worden gegooid, vanwege de houdbaarheidsdatum. Is dat niet duurzaam?"
De voedings- en procesindustrie evolueert snel en digitalisering speelt daarin een sleutelrol. Het gaat niet alleen om technologie, maar om het creëren van slimme, verbonden processen die bedrijven helpen om efficiënter, veiliger en duurzamer te werken. Toch brengt deze digitale transformatie ook uitdagingen met zich mee, zoals het opzetten van...
Steeds meer consumenten zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te behouden. Volgens Innova Market Insights vormt de toenemende focus op gezondheid een belangrijke megatrend die wereldwijd de voorkeuren van consumenten beïnvloedt. Volgens het rapport ‘Innova's Top Health & Nutrition Trends for 2026-Globally’ hebben zorgsystemen...
Het nieuwe voedingsmiddelenbewakingssysteem Nutrivigilantie van de FOD Volksgezondheid rapporteerde in 2024 voor het eerst 167 meldingen, waarvan er 130 zijn afgehandeld. Van deze meldingen was 84% afkomstig van producenten en distributeurs; de overige meldingen kwamen van burgers, overheidsinstanties en zorgverleners.
“Met het programma ‘Animal-free milk proteins’ willen we binnen een consortium niet alleen een doorbraak bereiken in de wetenschap, maar ook bijdragen aan de maatschappij door een duurzaam alternatief voor melkeiwitten te ontwikkelen”, stelt professor Kasper Hettinga van Wageningen Universiteit en Research (WUR).