“De grootste uitdaging voor voedingsbedrijven die gezonde producten aanbieden, is zorgen dat het etiket begrijpelijk en transparant is voor Generatie Z”, zegt trendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves. “Zij letten goed op de prijs.”
“Een E-nummer wordt negatief ervaren, terwijl dat niet zo is”, benadrukt trendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves. De uitdaging voor voedingsbedrijven is dan ook duidelijk te zijn over de ingrediënten en additieven in hun producten.” Duurzaamheid, klimaatzorg, gezondheid en well-being zijn de trends die Generatie Z, geboren tussen 1995 en 2010, omhelst. Over well-being voegt Palmaerts toe dat de helft van de jongeren zich regelmatig eenzaam voelt. “Twintigers zijn aan het werk en hebben meer stress dan ouderen. En volgens Deloitte is voor 46% van Generatie Z het geld aan het einde van de maand op.”
Ander eetpatroon
“Twintigers die nu aan het werk zijn en tijdens de studieperiodes thuis zaten, veranderden van eetpatroon: niet meer drie keer eten - ’s morgens, ‘s middags en ’s avonds - maar zeven keer kleinere porties”, gaat Palmaerts verder. “Dat zagen we al voor de coronaperiode, maar werd versterkt door deze pandemie.” Werden snacks voorheen gekozen uit een gevoel van guilty pleasure, nu vanuit self care. “Producten moeten voor 75% van de consumenten gezond en smakelijk zijn”, verwijst Palmaerts naar marktonderzoekbureau Mintel. Een voorbeeld is Callebaut NXT voor vegan-, lactose-, zuivel- en allergene lekkernijen. Het moet gezond zijn, maar 39% wil hiervoor inboeten op smaak, weet de trendwatcher. “Omdat generatie Z opgroeit in een diverse samenleving en via TikTok de wereld binnenkrijgt, is er veel potentie voor ingrediënten die voor ons nieuw zijn, zoals insecten in snacks. Kriket in België speelt hier goed op in.”
Betaalbare voeding
De Generatie Z let ook de prijs van de producten en de kosten van gezond en duurzaam eten. “In de winkel zoeken ze goedkope ingrediënten voor hun maaltijden en zoeken de promoties in de folders en de winkel”, merkt de trendwatcher op. De Too Good To Go-app is ook populair. “De producten zijn niet alleen voor een prikje te koop. Tegelijk wordt voorkomen dat de producten anders weg worden gegooid, vanwege de houdbaarheidsdatum. Is dat niet duurzaam?"
Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.
“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.
“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...