30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Half vlees en half groente past in eiwittransitie

Nieuws

Half vlees en half groente past in eiwittransitie

28/06/2023

“We beschikken over de technologie en de kennis om een gehaktachtig hybride vleesproduct met 50% vlees en 50% groente, te ontwikkelen en te produceren”, zegt Kristof Peeters van Equinox. Samen met telers van oesterzwammen werkte hij hier aan. “De steeltjes van de paddenstoelen zijn een restproduct dat voor de gewenste kwaliteit zorgt.”

 

“We spelen in op de eiwittransitie door het ontwikkelen van een hybride product met 50% vlees, dat binnen ons bedrijf past”, onderstreept Kristof Peeters, directeur en eigenaar van Equinox, gespecialiseerd in paardenvlees. We besloten het simpel te houden. De consument moet het gehaktachtig product begrijpen, zegt Peeters.  Verder moest het smakelijk en gezond en tegelijk een beleving zijn. Verschil met vleesgehakt mocht er niet zijn. Nog een vegetarisch product op de markt brengen, zag hij niet. "Ik geloof meer in een spinaziekaasburger dan in vegetarisch vlees."

 

 

Belangrijk is ook dat de naam van het product, ‘Meat the Champion’ voldoet aan de verwachting van het product." Het verse product wordt momenteel als halffabricaat vooral verkocht aan grootkeukens en detailhandelaren, die er bijvoorbeeld worsten en hamburgers mee maken.

 

Oesterzwamtelers

Peeters ontmoette de telers van oesterzwammen op een beurs van leveranciers van alternatieve eiwitten. Hij besloot tot een partnerschap. “Ik leerde dat de steeltjes van de paddenstoelen het meest interessant zijn voor ons product. De steeltjes zorgen voor de juiste textuur van het hybrideproduct. Bovendien sprak ons aan dat we een reststroom kunnen gebruiken. Dit sprak ons ook aan omdat we paardenvlees produceren. Normaal worden paarden niet gekweekt voor het vlees.”

 

 

Duurzaamheid

Op de vraag wat hij bedrijven zou adviseren die ook willen inspelen op de eiwittransitie, antwoordt Peeters:  “De eiwittransitie staat niet te discussie, zeker in de Westerse wereld, maar we moeten ook nadenken over de duurzaamheid van voeding in het algemeen. De consument verandert maar beperkt van wat hij of zij eet. Hij blijft vlees eten, maar met meer aandacht voor de kwaliteit en duurzaamheid van het product.”

 

www.equinox.be

Gerelateerd nieuws

09/09/2025

Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.

09/09/2025

“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.

09/09/2025

“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...

09/09/2025

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.