25-26 SEPTEMBER 2024

Half vlees en half groente past in eiwittransitie

Nieuws

Half vlees en half groente past in eiwittransitie

28/06/2023

“We beschikken over de technologie en de kennis om een gehaktachtig hybride vleesproduct met 50% vlees en 50% groente, te ontwikkelen en te produceren”, zegt Kristof Peeters van Equinox. Samen met telers van oesterzwammen werkte hij hier aan. “De steeltjes van de paddenstoelen zijn een restproduct dat voor de gewenste kwaliteit zorgt.”

 

“We spelen in op de eiwittransitie door het ontwikkelen van een hybride product met 50% vlees, dat binnen ons bedrijf past”, onderstreept Kristof Peeters, directeur en eigenaar van Equinox, gespecialiseerd in paardenvlees. We besloten het simpel te houden. De consument moet het gehaktachtig product begrijpen, zegt Peeters.  Verder moest het smakelijk en gezond en tegelijk een beleving zijn. Verschil met vleesgehakt mocht er niet zijn. Nog een vegetarisch product op de markt brengen, zag hij niet. "Ik geloof meer in een spinaziekaasburger dan in vegetarisch vlees."

 

 

Belangrijk is ook dat de naam van het product, ‘Meat the Champion’ voldoet aan de verwachting van het product." Het verse product wordt momenteel als halffabricaat vooral verkocht aan grootkeukens en detailhandelaren, die er bijvoorbeeld worsten en hamburgers mee maken.

 

Oesterzwamtelers

Peeters ontmoette de telers van oesterzwammen op een beurs van leveranciers van alternatieve eiwitten. Hij besloot tot een partnerschap. “Ik leerde dat de steeltjes van de paddenstoelen het meest interessant zijn voor ons product. De steeltjes zorgen voor de juiste textuur van het hybrideproduct. Bovendien sprak ons aan dat we een reststroom kunnen gebruiken. Dit sprak ons ook aan omdat we paardenvlees produceren. Normaal worden paarden niet gekweekt voor het vlees.”

 

 

Duurzaamheid

Op de vraag wat hij bedrijven zou adviseren die ook willen inspelen op de eiwittransitie, antwoordt Peeters:  “De eiwittransitie staat niet te discussie, zeker in de Westerse wereld, maar we moeten ook nadenken over de duurzaamheid van voeding in het algemeen. De consument verandert maar beperkt van wat hij of zij eet. Hij blijft vlees eten, maar met meer aandacht voor de kwaliteit en duurzaamheid van het product.”

 

www.equinox.be

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.