30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

High oleic oliën zijn vervangbaar door standaard oliën met antioxidanten

Nieuws

High oleic oliën zijn vervangbaar door standaard oliën met antioxidanten

06/09/2022

Voedingsmiddelenbedrijven zoeken -als gevolg van de economische situatie- alternatieven voor high oleic zonnebloemolie. Het gebruik van standaard oliën waaraan natuurlijke anti-oxidanten uit rozemarijn zijn toegevoegd, is volgens Kalsec, een kostenefficiënte oplossing. Nieuw is ook hun mix van natuurlijke anti-oxidanten en natuurlijke antimicrobiële stoffen.

 

Anti-oxidanten zoals uit rozemarijn worden al duizenden jaren gebruikt in culinaire producten en volgens ingrediëntenbedrijf Kalsec daarom omarmd door voedingsbedrijven die natuurlijke oplossingen zoeken. “Herbalox® rozemarijn extract is snel oplosbaar, heeft weinig geur en smaak, maar versterkt ook gewenste smaken en maskeert ongewenste smaken”, legt senior onderzoekster Henna Lu uit.

 

© Kalsec

 

De activiteit van rozemarijnextract wordt voornamelijk toegeschreven aan de overwegend in olie oplosbare fenolische diterpenen, waaronder carnosinezuur, en in water oplosbare fenolen zoals rozemarijnzuur. In combinatie met andere anti-oxidanten (zoals ascorbinezuur) is het mogelijk de oxidatieve stabiliteit te verbeteren. Lu: “Wanneer het rozemarijn extract wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld koolzaadolie, zijn de kosten lager in vergelijking met zonnebloemolie. Kalsec heeft jarenlang onderzoek gedaan naar oxidatie en de synergie tussen anti-oxidanten die oxidatie op het hoogste niveau mogelijk maken.” Studies werden gedaan met crackers en soezen.

 

Natuurlijke mix

Nieuw in het productassortiment van Kalsec is een mix van natuurlijke anti-oxidanten en natuurlijke antimicrobiële stoffen. Grondstoffen voor de anti-oxidanten en antimicrobiële stoffen zijn acerola, gebufferde azijn, dextrose geproduceerd door onder meer melkzuur- en propionbacteriën , groene thee en rozemarijn.

 


© Kalsec

 

“DuraShieldTM is ontwikkeld vanuit het oogpunt de houdbaarheid van producten te verlengen, bijvoorbeeld gekoelde producten, maar ook vegan producten of vlees en gevogelte”, legt  product manager Gareth Jones uit. “Het is een unieke 2-in-1 oplossing waarbij de ingrediënten samen krachtiger zijn dan afzonderlijk. Bovendien heeft het product een minimale impact op de smaak en het aroma van de producten. Ook behouden voedingsbedrijven hun clean label, wat voor steeds meer consumenten belangrijk is in het koopgedrag.” 

 

www.kalsec.com

Gerelateerd nieuws

09/09/2025

Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.

09/09/2025

“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.

09/09/2025

“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...

09/09/2025

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.