25-26 SEPTEMBER
2024

High oleic oliën zijn vervangbaar door standaard oliën met antioxidanten

Nieuws

High oleic oliën zijn vervangbaar door standaard oliën met antioxidanten

06/09/2022

Voedingsmiddelenbedrijven zoeken -als gevolg van de economische situatie- alternatieven voor high oleic zonnebloemolie. Het gebruik van standaard oliën waaraan natuurlijke anti-oxidanten uit rozemarijn zijn toegevoegd, is volgens Kalsec, een kostenefficiënte oplossing. Nieuw is ook hun mix van natuurlijke anti-oxidanten en natuurlijke antimicrobiële stoffen.

 

Anti-oxidanten zoals uit rozemarijn worden al duizenden jaren gebruikt in culinaire producten en volgens ingrediëntenbedrijf Kalsec daarom omarmd door voedingsbedrijven die natuurlijke oplossingen zoeken. “Herbalox® rozemarijn extract is snel oplosbaar, heeft weinig geur en smaak, maar versterkt ook gewenste smaken en maskeert ongewenste smaken”, legt senior onderzoekster Henna Lu uit.

 

© Kalsec

 

De activiteit van rozemarijnextract wordt voornamelijk toegeschreven aan de overwegend in olie oplosbare fenolische diterpenen, waaronder carnosinezuur, en in water oplosbare fenolen zoals rozemarijnzuur. In combinatie met andere anti-oxidanten (zoals ascorbinezuur) is het mogelijk de oxidatieve stabiliteit te verbeteren. Lu: “Wanneer het rozemarijn extract wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld koolzaadolie, zijn de kosten lager in vergelijking met zonnebloemolie. Kalsec heeft jarenlang onderzoek gedaan naar oxidatie en de synergie tussen anti-oxidanten die oxidatie op het hoogste niveau mogelijk maken.” Studies werden gedaan met crackers en soezen.

 

Natuurlijke mix

Nieuw in het productassortiment van Kalsec is een mix van natuurlijke anti-oxidanten en natuurlijke antimicrobiële stoffen. Grondstoffen voor de anti-oxidanten en antimicrobiële stoffen zijn acerola, gebufferde azijn, dextrose geproduceerd door onder meer melkzuur- en propionbacteriën , groene thee en rozemarijn.

 


© Kalsec

 

“DuraShieldTM is ontwikkeld vanuit het oogpunt de houdbaarheid van producten te verlengen, bijvoorbeeld gekoelde producten, maar ook vegan producten of vlees en gevogelte”, legt  product manager Gareth Jones uit. “Het is een unieke 2-in-1 oplossing waarbij de ingrediënten samen krachtiger zijn dan afzonderlijk. Bovendien heeft het product een minimale impact op de smaak en het aroma van de producten. Ook behouden voedingsbedrijven hun clean label, wat voor steeds meer consumenten belangrijk is in het koopgedrag.” 

 

www.kalsec.com

Gerelateerd nieuws

20/06/2024

“De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. Als producenten van bereide maaltijden additieven gebruiken, is dat omdat die – net als de andere ingrediënten – een functie hebben. Het is een misvatting dat van alles zo maar aan maaltijden wordt toegevoegd”, stelt de directeur Anneleen Vandewynckel van de sectorfederatie BReMa duidelijk.

20/06/2024

Hoe kunnen micro-organismen gebruikt worden om alternatieve (melk)eiwitten te fabriceren? Dat kan op twee manieren lichtte Julia Keppler van Wageningen University & Research toe tijdens het voorjaarcongres van het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde.

20/06/2024

"Voedingsbedrijven voegen additieven aan hun producten toe omwille van een specifieke functie", communiceert de federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA. “Uitspraken tegen ‘ultrabewerkte’ voeding zijn vaak wetenschappelijk ongegrond.”

20/06/2024

Natuurlijk magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor natriumchloride (NaCl), in de volksmond zout. Nedmag bracht dit in februari op de markt. Applicatietechnoloog Jetze Wijnia bespreekt de voordelen. “Het ingrediënt, dan wel additief, is niet alleen natuurlijk, het is in staat de hoeveelheid natrium in voedingsproducten...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.