25-26 SEPTEMBER 2024

High oleic oliën zijn vervangbaar door standaard oliën met antioxidanten

Nieuws

High oleic oliën zijn vervangbaar door standaard oliën met antioxidanten

06/09/2022

Voedingsmiddelenbedrijven zoeken -als gevolg van de economische situatie- alternatieven voor high oleic zonnebloemolie. Het gebruik van standaard oliën waaraan natuurlijke anti-oxidanten uit rozemarijn zijn toegevoegd, is volgens Kalsec, een kostenefficiënte oplossing. Nieuw is ook hun mix van natuurlijke anti-oxidanten en natuurlijke antimicrobiële stoffen.

 

Anti-oxidanten zoals uit rozemarijn worden al duizenden jaren gebruikt in culinaire producten en volgens ingrediëntenbedrijf Kalsec daarom omarmd door voedingsbedrijven die natuurlijke oplossingen zoeken. “Herbalox® rozemarijn extract is snel oplosbaar, heeft weinig geur en smaak, maar versterkt ook gewenste smaken en maskeert ongewenste smaken”, legt senior onderzoekster Henna Lu uit.

 

© Kalsec

 

De activiteit van rozemarijnextract wordt voornamelijk toegeschreven aan de overwegend in olie oplosbare fenolische diterpenen, waaronder carnosinezuur, en in water oplosbare fenolen zoals rozemarijnzuur. In combinatie met andere anti-oxidanten (zoals ascorbinezuur) is het mogelijk de oxidatieve stabiliteit te verbeteren. Lu: “Wanneer het rozemarijn extract wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld koolzaadolie, zijn de kosten lager in vergelijking met zonnebloemolie. Kalsec heeft jarenlang onderzoek gedaan naar oxidatie en de synergie tussen anti-oxidanten die oxidatie op het hoogste niveau mogelijk maken.” Studies werden gedaan met crackers en soezen.

 

Natuurlijke mix

Nieuw in het productassortiment van Kalsec is een mix van natuurlijke anti-oxidanten en natuurlijke antimicrobiële stoffen. Grondstoffen voor de anti-oxidanten en antimicrobiële stoffen zijn acerola, gebufferde azijn, dextrose geproduceerd door onder meer melkzuur- en propionbacteriën , groene thee en rozemarijn.

 


© Kalsec

 

“DuraShieldTM is ontwikkeld vanuit het oogpunt de houdbaarheid van producten te verlengen, bijvoorbeeld gekoelde producten, maar ook vegan producten of vlees en gevogelte”, legt  product manager Gareth Jones uit. “Het is een unieke 2-in-1 oplossing waarbij de ingrediënten samen krachtiger zijn dan afzonderlijk. Bovendien heeft het product een minimale impact op de smaak en het aroma van de producten. Ook behouden voedingsbedrijven hun clean label, wat voor steeds meer consumenten belangrijk is in het koopgedrag.” 

 

www.kalsec.com

Gerelateerd nieuws

09/01/2024

Als stichtend lid van het Instituut "Brood & Gezondheid" zal Unifa samen met de andere leden in 2024-2025 aandacht besteden aan volkoren en eiwitten. Daarnaast staat ook duurzaamheid op de agenda.

09/01/2024

Ingrediëntenleveranciers kunnen met hybride zuivelproducten verschillende uitdagingen rond puur dierlijke of alternatieve producten overwinnen. “De productontwikkeling begint vanuit een holistische benadering”, zegt Nikolaas Vles van NIZO Food Research. Het Nederlands onderzoeksbedrijf nam het initiatief met de oprichting van een consortium.

09/01/2024

“Binnen het ‘Just Transition’-traject van federaal minister Khattabi ligt voor de voedingssector de prioriteit op bijvoorbeeld meer milieuvriendelijke methodes en processen en het bestrijden van voedselverspilling”, zegt Ann Nachtergaele van Fevia.

09/01/2024

“Dé belangrijkste uitdaging voor de toekomst binnen de wereld van sensory science is in mijn ogen de evolutie van AI en de impact van AI op nieuwe productontwikkelingen door ingrediënten- en voedingsbedrijven en op klassieke consumententesten”, zegt Inge Dirinck van SENSTECH.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.