25-26 SEPTEMBER 2024

Kwaliteitsborging voorkomt kruiscontaminatie bij loonmenger en -verpakker

Nieuws

Kwaliteitsborging voorkomt kruiscontaminatie bij loonmenger en -verpakker

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

 

Food Blending verwerkt een scala aan poeders en granulaten tot homogene blends. Kwaliteitsborging zit in de hoogste eisen op het vlak van het hygiënisch ontwerp van niet alleen de productielijnen, maar ook van het volledige gebouw. Business en Innovation manager Domien Sierens verwijst ook naar de dakspanten en de verlichting die zo ontworpen zijn dat er geen stof achter kan blijven. De volledige productielijn is zodanig ontworpen dat er geen dode hoeken zijn en dat alles vlot bereikbaar is voor de reiniging. Hiervoor verwijst hij naar de internationale hygiënestandaarden van de EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group). Het bedrijf heeft een FSSC 22000 certificaat, alsook een BIO, Kosher en Halal certificatie.

 

 

Hygiënisch ontwerp

De afzakinstallaties zijn voorzien van verschillende split hoppers, uitneembare schroeven en hygiënische schakelbanden. Reinigen kan nat, droog of een combinatie van beide afhankelijk van de ingrediënten. “Zo kan het bedrijf snel en efficiënt omschakelen tussen batches”, benadrukt Sierens. “Uiteraard worden onze reinigingsprocedures gevalideerd, een extern laboratorium voert hiervoor de nodige analyses uit.“

 

 

IBC en kleine verpakkingen lijn

Nieuw is een imposante hygiënisch ontworpen IBC-menginstallatie met een volume van 2000 liter. De ingrediënten gaan via een zeef en magneet in de IBC (een meng- en transportvat) “Het grote voordeel is dat kruiscontaminatie met allergenen bij Food Blending op deze manier maximaal uitgesloten wordt.”

 

 

In de IBC zijn de ingrediënten volledig ingesloten, waardoor er geen noodzaak is voor uitgebreide reinigingsprocedures tussen verschillende productiecycli voor de klant. Sierens voegt toe: “Aangezien het laden, lossen, mengen en reinigen parallel naast elkaar kunnen plaatsvinden, is de downtime voor omschakeling naar een ander product minimaal. Wat resulteert in maximale productie efficiëntie.”

 

 

Naast de IBC-installatie breidde het bedrijf uit met enkele volautomatische productielijnen voor onder andere 300 gram tot 7 kilogram en een volautomatische lijn voor 10 kilogram tot 25 kilogram en Big Bags tot 1500 kilogram behoren ook tot de mogelijkheid. Zo probeert Food Blending de volledige range aan verpakkingsmogelijkheden aan te bieden.

 

www.foodblending.be

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

14/03/2024

“Voedingssupplementen zijn wettelijk goed omkaderde, veilige producten. Voor deze op de markt mogen, moet een notificatiedossier worden ingediend bij de FOD Gezondheid”, benadrukt Valerie Vercammen van beroepsfederatie be-sup.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.