25-26 SEPTEMBER
2024

Kwaliteitsborging voorkomt kruiscontaminatie bij loonmenger en -verpakker

Nieuws

Kwaliteitsborging voorkomt kruiscontaminatie bij loonmenger en -verpakker

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

 

Food Blending verwerkt een scala aan poeders en granulaten tot homogene blends. Kwaliteitsborging zit in de hoogste eisen op het vlak van het hygiënisch ontwerp van niet alleen de productielijnen, maar ook van het volledige gebouw. Business en Innovation manager Domien Sierens verwijst ook naar de dakspanten en de verlichting die zo ontworpen zijn dat er geen stof achter kan blijven. De volledige productielijn is zodanig ontworpen dat er geen dode hoeken zijn en dat alles vlot bereikbaar is voor de reiniging. Hiervoor verwijst hij naar de internationale hygiënestandaarden van de EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group). Het bedrijf heeft een FSSC 22000 certificaat, alsook een BIO, Kosher en Halal certificatie.

 

 

Hygiënisch ontwerp

De afzakinstallaties zijn voorzien van verschillende split hoppers, uitneembare schroeven en hygiënische schakelbanden. Reinigen kan nat, droog of een combinatie van beide afhankelijk van de ingrediënten. “Zo kan het bedrijf snel en efficiënt omschakelen tussen batches”, benadrukt Sierens. “Uiteraard worden onze reinigingsprocedures gevalideerd, een extern laboratorium voert hiervoor de nodige analyses uit.“

 

 

IBC en kleine verpakkingen lijn

Nieuw is een imposante hygiënisch ontworpen IBC-menginstallatie met een volume van 2000 liter. De ingrediënten gaan via een zeef en magneet in de IBC (een meng- en transportvat) “Het grote voordeel is dat kruiscontaminatie met allergenen bij Food Blending op deze manier maximaal uitgesloten wordt.”

 

 

In de IBC zijn de ingrediënten volledig ingesloten, waardoor er geen noodzaak is voor uitgebreide reinigingsprocedures tussen verschillende productiecycli voor de klant. Sierens voegt toe: “Aangezien het laden, lossen, mengen en reinigen parallel naast elkaar kunnen plaatsvinden, is de downtime voor omschakeling naar een ander product minimaal. Wat resulteert in maximale productie efficiëntie.”

 

 

Naast de IBC-installatie breidde het bedrijf uit met enkele volautomatische productielijnen voor onder andere 300 gram tot 7 kilogram en een volautomatische lijn voor 10 kilogram tot 25 kilogram en Big Bags tot 1500 kilogram behoren ook tot de mogelijkheid. Zo probeert Food Blending de volledige range aan verpakkingsmogelijkheden aan te bieden.

 

www.foodblending.be

Gerelateerd nieuws

20/06/2024

“De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. Als producenten van bereide maaltijden additieven gebruiken, is dat omdat die – net als de andere ingrediënten – een functie hebben. Het is een misvatting dat van alles zo maar aan maaltijden wordt toegevoegd”, stelt de directeur Anneleen Vandewynckel van de sectorfederatie BReMa duidelijk.

20/06/2024

Hoe kunnen micro-organismen gebruikt worden om alternatieve (melk)eiwitten te fabriceren? Dat kan op twee manieren lichtte Julia Keppler van Wageningen University & Research toe tijdens het voorjaarcongres van het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde.

20/06/2024

"Voedingsbedrijven voegen additieven aan hun producten toe omwille van een specifieke functie", communiceert de federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA. “Uitspraken tegen ‘ultrabewerkte’ voeding zijn vaak wetenschappelijk ongegrond.”

20/06/2024

Natuurlijk magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor natriumchloride (NaCl), in de volksmond zout. Nedmag bracht dit in februari op de markt. Applicatietechnoloog Jetze Wijnia bespreekt de voordelen. “Het ingrediënt, dan wel additief, is niet alleen natuurlijk, het is in staat de hoeveelheid natrium in voedingsproducten...

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.