Dankzij automatisering slaagde Yummy Bakery erin 8% grondstoffen te besparen door het gewicht van elke pannenkoek onder controle te krijgen. “In het verleden gaven we te veel pannenkoek weg”, zegt Sara Geldhof.
De Brugse Pannenkoeken van Yummy Bakery worden op een traditioneel ambachtelijke wijze gebakken. Hierbij worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt, zegt zaakvoerder en mede-eigenaar Sara Geldhof. “We leveren onder andere aan de grote retailers in België en staan in de top 3. Met haar IFS-certificatie hanteert het bedrijf de hoogste standaard in voedselveiligheid.
Een 2-tal jaar geleden breidde Yummy Bakery op haar site in Brugge de productie uit tot 22.500 pannenkoeken per uur. “We bouwden een tweede productiehal waarin alle kennis en ervaring met de productielijn in de eerste productiehal mee is genomen”, legt Geldhof uit. Het bakken gebeurt op een bakplaat, waardoor het deeg zijn smeuïgheid behoudt. Een spuitmachine doseert het deeg op de ronddraaiende plaat.
Automatisering
Omdat de automatische spuitinstallatie softwarematig eerder beperkt is - en de Franse leverancier de uitbreiding van de automatisering niet op zich nam - deed Geldhof beroep op CTRL Engineering. “Het automatiseringsbedrijf zorgde voor de fine-tuning en digitaliseerde de recepturen, zodat deze machine volledig geautomatiseerd is dankzij de Beckhoff PLC (CX5140). De operator stelt op een hygiënisch ontworpen panel (CP3916) een receptuur in. Een druk op de knop en de volledige productielijn is volledig geautomatiseerd.”
Het enige wat achter is gebleven, is dat de operator periodiek een stapel pannenkoeken van de band haalt en weegt. Verschil is wel dat het resultaat automatisch naar de besturing van de spuitinstallatie gaat en deze zo nodig bijstelt. Geldhof: “Dat resulteert in een enorme besparing in grondstoffen, 10 tot 50 gram in een verpakking van 500 gram, ofwel ongeveer 8% op jaarproces. De deviatie is teruggebracht tot 0,4 gram en de ROI is een jaar.”
Vakbeurs Indumation.be in Kortrijk Xpo
Ontdek zelf ook de kracht van geautomatiseerde productieprocessen op de toonaangevende vakbeurs Indumation.be en laat u inspireren door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van industriële automatisering en industrie 4.0.
Via deze weg kunnen we u uitnodigen naar Indumation.be van woensdag 31 januari tot en met vrijdag 2 februari 2024 in Kortrijk Xpo. Uw gratis ticket kan u reserveren via deze link. Alle informatie over Indumation.be, de 250 exposanten - waaronder Beckhoff Automation, het programma en alle praktische informatie vindt u hier.
“De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. Als producenten van bereide maaltijden additieven gebruiken, is dat omdat die – net als de andere ingrediënten – een functie hebben. Het is een misvatting dat van alles zo maar aan maaltijden wordt toegevoegd”, stelt de directeur Anneleen Vandewynckel van de sectorfederatie BReMa duidelijk.
Hoe kunnen micro-organismen gebruikt worden om alternatieve (melk)eiwitten te fabriceren? Dat kan op twee manieren lichtte Julia Keppler van Wageningen University & Research toe tijdens het voorjaarcongres van het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde.
"Voedingsbedrijven voegen additieven aan hun producten toe omwille van een specifieke functie", communiceert de federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA. “Uitspraken tegen ‘ultrabewerkte’ voeding zijn vaak wetenschappelijk ongegrond.”
Natuurlijk magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor natriumchloride (NaCl), in de volksmond zout. Nedmag bracht dit in februari op de markt. Applicatietechnoloog Jetze Wijnia bespreekt de voordelen. “Het ingrediënt, dan wel additief, is niet alleen natuurlijk, het is in staat de hoeveelheid natrium in voedingsproducten...