30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Pannenkoekenbakkerij bespaart 8% op grondstoffen door automatisering

Nieuws

Pannenkoekenbakkerij bespaart 8% op grondstoffen door automatisering

09/01/2024

Dankzij automatisering slaagde Yummy Bakery erin 8% grondstoffen te besparen door het gewicht van elke pannenkoek onder controle te krijgen. “In het verleden gaven we te veel pannenkoek weg”, zegt Sara Geldhof.

 

De Brugse Pannenkoeken van Yummy Bakery worden op een traditioneel ambachtelijke wijze gebakken. Hierbij worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt, zegt zaakvoerder en mede-eigenaar Sara Geldhof. “We leveren onder andere aan de grote retailers in België en staan in de top 3. Met haar IFS-certificatie hanteert het bedrijf de hoogste standaard in voedselveiligheid.

 

Een 2-tal jaar geleden breidde Yummy Bakery op haar site in Brugge de productie uit tot 22.500 pannenkoeken per uur. “We bouwden een tweede productiehal waarin alle kennis en ervaring met de productielijn in de eerste productiehal mee is genomen”, legt Geldhof uit. Het bakken gebeurt op een bakplaat, waardoor het deeg zijn smeuïgheid behoudt. Een spuitmachine doseert het deeg op de ronddraaiende plaat.

 

 

Automatisering

Omdat de automatische spuitinstallatie softwarematig eerder beperkt is - en de Franse leverancier de uitbreiding van de automatisering niet op zich nam - deed Geldhof beroep op CTRL Engineering. “Het automatiseringsbedrijf zorgde voor de fine-tuning en digitaliseerde de recepturen, zodat deze machine volledig geautomatiseerd is dankzij de Beckhoff PLC (CX5140). De operator stelt op een hygiënisch ontworpen panel (CP3916) een receptuur in. Een druk op de knop en de volledige productielijn is volledig geautomatiseerd.”

 

 

Het enige wat achter is gebleven, is dat de operator periodiek een stapel pannenkoeken van de band haalt en weegt. Verschil is wel dat het resultaat automatisch naar de besturing van de spuitinstallatie gaat en deze zo nodig bijstelt. Geldhof: “Dat resulteert in een enorme besparing in grondstoffen, 10 tot 50 gram in een verpakking van 500 gram, ofwel ongeveer 8% op jaarproces. De deviatie is teruggebracht tot 0,4 gram en de ROI is een jaar.”

 

 

Vakbeurs Indumation.be in Kortrijk Xpo

Ontdek zelf ook de kracht van geautomatiseerde productieprocessen op de toonaangevende vakbeurs Indumation.be en laat u inspireren door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van industriële automatisering en industrie 4.0.

Via deze weg kunnen we u uitnodigen naar Indumation.be van woensdag 31 januari tot en met vrijdag 2 februari 2024 in Kortrijk Xpo. Uw gratis ticket kan u reserveren via deze link. Alle informatie over Indumation.be, de 250 exposanten - waaronder Beckhoff Automation, het programma en alle praktische informatie vindt u hier.

 

www.yummybakery.be

www.indumation.be

Gerelateerd nieuws

23/06/2025

“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...

23/06/2025

Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...

23/06/2025

Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...

23/06/2025

Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.