25-26 SEPTEMBER 2024

Pannenkoekenbakkerij bespaart 8% op grondstoffen door automatisering

Nieuws

Pannenkoekenbakkerij bespaart 8% op grondstoffen door automatisering

09/01/2024

Dankzij automatisering slaagde Yummy Bakery erin 8% grondstoffen te besparen door het gewicht van elke pannenkoek onder controle te krijgen. “In het verleden gaven we te veel pannenkoek weg”, zegt Sara Geldhof.

 

De Brugse Pannenkoeken van Yummy Bakery worden op een traditioneel ambachtelijke wijze gebakken. Hierbij worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt, zegt zaakvoerder en mede-eigenaar Sara Geldhof. “We leveren onder andere aan de grote retailers in België en staan in de top 3. Met haar IFS-certificatie hanteert het bedrijf de hoogste standaard in voedselveiligheid.

 

Een 2-tal jaar geleden breidde Yummy Bakery op haar site in Brugge de productie uit tot 22.500 pannenkoeken per uur. “We bouwden een tweede productiehal waarin alle kennis en ervaring met de productielijn in de eerste productiehal mee is genomen”, legt Geldhof uit. Het bakken gebeurt op een bakplaat, waardoor het deeg zijn smeuïgheid behoudt. Een spuitmachine doseert het deeg op de ronddraaiende plaat.

 

 

Automatisering

Omdat de automatische spuitinstallatie softwarematig eerder beperkt is - en de Franse leverancier de uitbreiding van de automatisering niet op zich nam - deed Geldhof beroep op CTRL Engineering. “Het automatiseringsbedrijf zorgde voor de fine-tuning en digitaliseerde de recepturen, zodat deze machine volledig geautomatiseerd is dankzij de Beckhoff PLC (CX5140). De operator stelt op een hygiënisch ontworpen panel (CP3916) een receptuur in. Een druk op de knop en de volledige productielijn is volledig geautomatiseerd.”

 

 

Het enige wat achter is gebleven, is dat de operator periodiek een stapel pannenkoeken van de band haalt en weegt. Verschil is wel dat het resultaat automatisch naar de besturing van de spuitinstallatie gaat en deze zo nodig bijstelt. Geldhof: “Dat resulteert in een enorme besparing in grondstoffen, 10 tot 50 gram in een verpakking van 500 gram, ofwel ongeveer 8% op jaarproces. De deviatie is teruggebracht tot 0,4 gram en de ROI is een jaar.”

 

 

Vakbeurs Indumation.be in Kortrijk Xpo

Ontdek zelf ook de kracht van geautomatiseerde productieprocessen op de toonaangevende vakbeurs Indumation.be en laat u inspireren door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van industriële automatisering en industrie 4.0.

Via deze weg kunnen we u uitnodigen naar Indumation.be van woensdag 31 januari tot en met vrijdag 2 februari 2024 in Kortrijk Xpo. Uw gratis ticket kan u reserveren via deze link. Alle informatie over Indumation.be, de 250 exposanten - waaronder Beckhoff Automation, het programma en alle praktische informatie vindt u hier.

 

www.yummybakery.be

www.indumation.be

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.