“De uitdagingen van de aardappeltelers zijn de uitdagingen van ons.” Aan het woord is Leon Boer, directeur agro & supply chain bij Farm Frites. De aardappelproductenproducent heeft 5 productielocaties, waaronder één in Lommel in België. “Minstens even belangrijk als de energiekosten is de productefficiëntie in de keten.”
De grootste uitdagingen, het droge seizoen en Oekraïne-crisis zijn over het hoogtepunt heen. De energiekosten zijn daarentegen nog steeds op een hoog niveau. “We moeten versneld omschakelen naar meer hernieuwbare energiebronnen”, zegt Leon Boer, directeur agro & supply chain bij Farm Frites. De tweede belangrijke uitdaging is de Europese Green Deal die het de aardappeltelers niet gemakkelijker maakt. Boer noemt in het bijzonder de braaklegging, de biodiversificatie van de akkers en de nitraatrichtlijn die volgend jaar van kracht zal zijn. Aardappelen moeten vanaf 2023 vroeger geoogst zijn om nog vanggewassen in te kunnen zaaien. Dit gaat ten koste van het opbrengstpotentieel.

Uitdaging in de keten
“De uitdagingen van de aardappeltelers zijn de uitdagingen van ons, omdat aardappelen 100% onze grondstof zijn”, benadrukt Boer. “We zitten in een markt die na de covid-crisis weer groeiend is na een terugval in die periode.” Het volstaat niet alleen aardappelen in te voeren, er moeten uit huidige regio’s aardappelen met een hogere opbrengst komen. “Nieuwe efficiënte gebieden zullen ontdekt moeten worden. Misschien zijn deze al ontdekt, maar moeten de aardappelen alleen nog ontgonnen worden”, zegt de agro & supply directeur van Farm Frites. “Op alleen maar Noordwest-Europa, de VS en Canada moeten we in de keten niet vertrouwen.”

Innovaties
Innovaties vinden volgens Boer continu plaats in de fabrieken Lommel en in Oudenhoorn in Zuid-Holland. Farm Frites ontwikkelt samen met haar leveranciers duurzamere productielijnen en installaties, waardoor bespaard wordt op water (79.773 m3 water in 2018-2021) en energie. Meer dan 99% van de aardappel wordt gebruikt of hergebruikt. De knollen van de aardappelen worden verwerkt tot veevoer of vergist voor duurzame energieproductie. De groep gebruikte in 2021 60.350 MWh duurzame energie. Binnen het HIP-project in Nederland werkt het voedingsbedrijf samen met aardappelbedrijven, aardappelkwekers en kennisinstellingen aan de verbetering van de opbrengst van aardappelrassen. “Hier bevinden we ons nog in een moeilijk vaarwater. Enerzijds omdat meer aardappelen op minder grond geteeld moeten worden onder moeilijkere omstandigheden (klimaatverandering en Green Deal 2023) en dan hebben we een type aardappel met een verbeterde opbrengst en een verbeterde consistentie van de aardappel. We hebben al eens een doorbraak gehad in andere gewassen, zoals suikerbieten: tot het jaar 2000 was de opbrengst 60 duizend kilogram per hectare. Nu is de opbrengst 100 duizend kilogram. Aan zo’n stap hebben we ook in de aardappelteelt behoefte.”
De voedings- en procesindustrie evolueert snel en digitalisering speelt daarin een sleutelrol. Het gaat niet alleen om technologie, maar om het creëren van slimme, verbonden processen die bedrijven helpen om efficiënter, veiliger en duurzamer te werken. Toch brengt deze digitale transformatie ook uitdagingen met zich mee, zoals het opzetten van...
Steeds meer consumenten zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te behouden. Volgens Innova Market Insights vormt de toenemende focus op gezondheid een belangrijke megatrend die wereldwijd de voorkeuren van consumenten beïnvloedt. Volgens het rapport ‘Innova's Top Health & Nutrition Trends for 2026-Globally’ hebben zorgsystemen...
Het nieuwe voedingsmiddelenbewakingssysteem Nutrivigilantie van de FOD Volksgezondheid rapporteerde in 2024 voor het eerst 167 meldingen, waarvan er 130 zijn afgehandeld. Van deze meldingen was 84% afkomstig van producenten en distributeurs; de overige meldingen kwamen van burgers, overheidsinstanties en zorgverleners.
“Met het programma ‘Animal-free milk proteins’ willen we binnen een consortium niet alleen een doorbraak bereiken in de wetenschap, maar ook bijdragen aan de maatschappij door een duurzaam alternatief voor melkeiwitten te ontwikkelen”, stelt professor Kasper Hettinga van Wageningen Universiteit en Research (WUR).