25-26 SEPTEMBER 2024

Samenwerken in de keten voor efficiënte aardappelopbrengst

Nieuws

Samenwerken in de keten voor efficiënte aardappelopbrengst

15/12/2022

“De uitdagingen van de aardappeltelers zijn de uitdagingen van ons.” Aan het woord is Leon Boer, directeur agro & supply chain bij Farm Frites. De aardappelproductenproducent heeft 5 productielocaties, waaronder één in Lommel in België. “Minstens even belangrijk als de energiekosten is de productefficiëntie in de keten.”

 

De grootste uitdagingen, het droge seizoen en Oekraïne-crisis zijn over het hoogtepunt heen. De energiekosten zijn daarentegen nog steeds op een hoog niveau. “We moeten versneld omschakelen naar meer hernieuwbare energiebronnen”, zegt Leon Boer, directeur agro & supply chain bij Farm Frites. De tweede belangrijke uitdaging is de Europese Green Deal die het de aardappeltelers niet gemakkelijker maakt. Boer noemt in het bijzonder de braaklegging, de biodiversificatie van de akkers en de nitraatrichtlijn die volgend jaar van kracht zal zijn. Aardappelen moeten vanaf 2023 vroeger geoogst zijn om nog vanggewassen in te kunnen zaaien. Dit gaat ten koste van het opbrengstpotentieel.

 

 

Uitdaging in de keten

“De uitdagingen van de aardappeltelers zijn de uitdagingen van ons, omdat aardappelen 100% onze grondstof zijn”, benadrukt Boer. “We zitten in een markt die na de covid-crisis weer groeiend is na een terugval in die periode.” Het volstaat niet alleen aardappelen in te voeren, er moeten uit huidige regio’s aardappelen met een hogere opbrengst komen. “Nieuwe efficiënte gebieden zullen ontdekt moeten worden. Misschien zijn deze al ontdekt, maar moeten de aardappelen alleen nog ontgonnen worden”, zegt de agro & supply directeur van Farm Frites. “Op alleen maar Noordwest-Europa, de VS en Canada moeten we in de keten niet vertrouwen.”

 

 

Innovaties

Innovaties vinden volgens Boer continu plaats in de fabrieken Lommel en in Oudenhoorn in Zuid-Holland. Farm Frites ontwikkelt samen met haar leveranciers duurzamere productielijnen en installaties, waardoor bespaard wordt op water (79.773 m3 water in 2018-2021) en energie. Meer dan 99% van de aardappel wordt gebruikt of hergebruikt. De knollen van de aardappelen worden verwerkt tot veevoer of vergist voor duurzame energieproductie. De groep gebruikte in 2021 60.350 MWh duurzame energie. Binnen het HIP-project in Nederland werkt het voedingsbedrijf samen met aardappelbedrijven, aardappelkwekers en kennisinstellingen aan de verbetering van de opbrengst van aardappelrassen. “Hier bevinden we ons nog in een moeilijk vaarwater. Enerzijds omdat meer aardappelen op minder grond geteeld moeten worden onder moeilijkere omstandigheden (klimaatverandering en Green Deal 2023) en dan hebben we een type aardappel met een verbeterde opbrengst en een verbeterde consistentie van de aardappel. We hebben al eens een doorbraak gehad in andere gewassen, zoals suikerbieten: tot het jaar 2000 was de opbrengst 60 duizend kilogram per hectare. Nu is de opbrengst 100 duizend kilogram. Aan zo’n stap hebben we ook in de aardappelteelt behoefte.”

 

www.farmfrites.com

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.