30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Samenwerken in de keten voor efficiënte aardappelopbrengst

Nieuws

Samenwerken in de keten voor efficiënte aardappelopbrengst

15/12/2022

“De uitdagingen van de aardappeltelers zijn de uitdagingen van ons.” Aan het woord is Leon Boer, directeur agro & supply chain bij Farm Frites. De aardappelproductenproducent heeft 5 productielocaties, waaronder één in Lommel in België. “Minstens even belangrijk als de energiekosten is de productefficiëntie in de keten.”

 

De grootste uitdagingen, het droge seizoen en Oekraïne-crisis zijn over het hoogtepunt heen. De energiekosten zijn daarentegen nog steeds op een hoog niveau. “We moeten versneld omschakelen naar meer hernieuwbare energiebronnen”, zegt Leon Boer, directeur agro & supply chain bij Farm Frites. De tweede belangrijke uitdaging is de Europese Green Deal die het de aardappeltelers niet gemakkelijker maakt. Boer noemt in het bijzonder de braaklegging, de biodiversificatie van de akkers en de nitraatrichtlijn die volgend jaar van kracht zal zijn. Aardappelen moeten vanaf 2023 vroeger geoogst zijn om nog vanggewassen in te kunnen zaaien. Dit gaat ten koste van het opbrengstpotentieel.

 

 

Uitdaging in de keten

“De uitdagingen van de aardappeltelers zijn de uitdagingen van ons, omdat aardappelen 100% onze grondstof zijn”, benadrukt Boer. “We zitten in een markt die na de covid-crisis weer groeiend is na een terugval in die periode.” Het volstaat niet alleen aardappelen in te voeren, er moeten uit huidige regio’s aardappelen met een hogere opbrengst komen. “Nieuwe efficiënte gebieden zullen ontdekt moeten worden. Misschien zijn deze al ontdekt, maar moeten de aardappelen alleen nog ontgonnen worden”, zegt de agro & supply directeur van Farm Frites. “Op alleen maar Noordwest-Europa, de VS en Canada moeten we in de keten niet vertrouwen.”

 

 

Innovaties

Innovaties vinden volgens Boer continu plaats in de fabrieken Lommel en in Oudenhoorn in Zuid-Holland. Farm Frites ontwikkelt samen met haar leveranciers duurzamere productielijnen en installaties, waardoor bespaard wordt op water (79.773 m3 water in 2018-2021) en energie. Meer dan 99% van de aardappel wordt gebruikt of hergebruikt. De knollen van de aardappelen worden verwerkt tot veevoer of vergist voor duurzame energieproductie. De groep gebruikte in 2021 60.350 MWh duurzame energie. Binnen het HIP-project in Nederland werkt het voedingsbedrijf samen met aardappelbedrijven, aardappelkwekers en kennisinstellingen aan de verbetering van de opbrengst van aardappelrassen. “Hier bevinden we ons nog in een moeilijk vaarwater. Enerzijds omdat meer aardappelen op minder grond geteeld moeten worden onder moeilijkere omstandigheden (klimaatverandering en Green Deal 2023) en dan hebben we een type aardappel met een verbeterde opbrengst en een verbeterde consistentie van de aardappel. We hebben al eens een doorbraak gehad in andere gewassen, zoals suikerbieten: tot het jaar 2000 was de opbrengst 60 duizend kilogram per hectare. Nu is de opbrengst 100 duizend kilogram. Aan zo’n stap hebben we ook in de aardappelteelt behoefte.”

 

www.farmfrites.com

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws

23/06/2025

“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...

23/06/2025

Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...

23/06/2025

Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...

23/06/2025

Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.