25-26 SEPTEMBER 2024

Seminar Intrafood op 29 september in teken van innovatieve processingtechnieken

Nieuws

Seminar Intrafood op 29 september in teken van innovatieve processingtechnieken

06/09/2022

Het seminar tijdens de tweede dag van de Intrafood, 29 september, staat in het teken van de nieuwste processingtechnieken en de impact van ‘smart processing’ op productinnovatie en ingrediënten. “Ingrediënten hebben alles met technologie te maken”, benadrukt Philippe Snick van ie-net.

 

Het vijftigjarig bestaan van de expertgroep Voeding van ie-net is een mooie gelegenheid om op donderdag 29 september, samen met Intrafood, een seminar te organiseren over processingtechnologie en voeding. “Ingrediënten hebben alles met technologie te maken. Dit wordt in de voedingsindustrie in België in tegenstelling tot in Nederland vaak onderschat”, weet Philippe Snick, seminar-voorzitter voor de expertgroep Voeding van de ingenieursvereniging ie-net en oprichter van Snick Euroingredients. “Nederland is in dit opzicht een voorloper in processingtechnologie. Wageningen Universiteit & Research en de machinefabrikanten zitten hier voor iets tussen.” Dat neemt volgens Snick niet weg dat de Belgische voedingsindustrie hoogstaand en zeer belangrijk is binnen Europa. Hij noemt in het bijzonder de groenten-, aardappelen- en de bakkerij-, chocolade- en biersector.

 

 

Innoveren

“Als een voedingsbedrijf verder wil innoveren zal procestechnologie steeds meer aan gewicht winnen. Dit geldt in het bijzonder wanneer bedrijven op zoek gaan naar alternatieve ingrediënten als gevolg van oogst- en aanvoerproblemen door covid of door de Oekraïne-oorlog, of voor de ontwikkeling van plantgebaseerde alternatieve producten”, legt Snick uit. “Dit komt niet alleen neer op ingrediënt A door B te vervangen, ook al lijken de productspecificaties dezelfde. Bedrijven zijn zich onvoldoende bewust dat de functionaliteiten qua textuur en smaak niet per se hetzelfde zijn. Technologie en processing wordt dan steeds belangrijker en belangrijker, zeker bij plantgebaseerde alternatieve producten”, spreekt Snick uit ervaring. “Dieren maken qua smaak en textuur het ideale product, dat moeilijk te evenaren is door simpel samenvoegen van ingrediënten”

 

 

Technieken

Innovatieve milde processingtechnieken, als low-heat low-pressure extrusie, pulserende elektrische velden of Radio Frequency-golven komen tijdens dit seminar aan bod. Zo zorgt extrusie door de powerheater bijvoorbeeld voor de gewenste textuur en bite bij plantgebaseerde meat-mimics. Nog een voorbeeld is ultra-hoge druk homogenisatie bij ontwikkelen van low-fat margarines of low-fat dressings.

Relevante voordelen van deze technologieën zijn volgens Snick dat je een kwalitatief hoogstaander voedingsproduct kunt ontwikkelen door de gewenste functionaliteit(en) uit natieve grondstoffen te ontsluiten, en je hierdoor allicht minder ingrediënten of additieven hoeft te gebruiken wat ook aansluit bij de vraag naar cleanere labels. “Al snel grijpen productontwikkelaars naar alternatieve ingrediënten of additieven om een probleem van een ander ingrediënt te corrigeren. Ze vergeten vaak de slag te maken naar technologie.”

 

 

Bekijk hier het volledige programma

 

www.ie-net.be/afdelingen/voeding

Gerelateerd nieuws

09/01/2024

Als stichtend lid van het Instituut "Brood & Gezondheid" zal Unifa samen met de andere leden in 2024-2025 aandacht besteden aan volkoren en eiwitten. Daarnaast staat ook duurzaamheid op de agenda.

09/01/2024

Ingrediëntenleveranciers kunnen met hybride zuivelproducten verschillende uitdagingen rond puur dierlijke of alternatieve producten overwinnen. “De productontwikkeling begint vanuit een holistische benadering”, zegt Nikolaas Vles van NIZO Food Research. Het Nederlands onderzoeksbedrijf nam het initiatief met de oprichting van een consortium.

09/01/2024

“Binnen het ‘Just Transition’-traject van federaal minister Khattabi ligt voor de voedingssector de prioriteit op bijvoorbeeld meer milieuvriendelijke methodes en processen en het bestrijden van voedselverspilling”, zegt Ann Nachtergaele van Fevia.

09/01/2024

“Dé belangrijkste uitdaging voor de toekomst binnen de wereld van sensory science is in mijn ogen de evolutie van AI en de impact van AI op nieuwe productontwikkelingen door ingrediënten- en voedingsbedrijven en op klassieke consumententesten”, zegt Inge Dirinck van SENSTECH.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.