25-26 SEPTEMBER 2024

Seminar Intrafood op 29 september in teken van innovatieve processingtechnieken

Nieuws

Seminar Intrafood op 29 september in teken van innovatieve processingtechnieken

06/09/2022

Het seminar tijdens de tweede dag van de Intrafood, 29 september, staat in het teken van de nieuwste processingtechnieken en de impact van ‘smart processing’ op productinnovatie en ingrediënten. “Ingrediënten hebben alles met technologie te maken”, benadrukt Philippe Snick van ie-net.

 

Het vijftigjarig bestaan van de expertgroep Voeding van ie-net is een mooie gelegenheid om op donderdag 29 september, samen met Intrafood, een seminar te organiseren over processingtechnologie en voeding. “Ingrediënten hebben alles met technologie te maken. Dit wordt in de voedingsindustrie in België in tegenstelling tot in Nederland vaak onderschat”, weet Philippe Snick, seminar-voorzitter voor de expertgroep Voeding van de ingenieursvereniging ie-net en oprichter van Snick Euroingredients. “Nederland is in dit opzicht een voorloper in processingtechnologie. Wageningen Universiteit & Research en de machinefabrikanten zitten hier voor iets tussen.” Dat neemt volgens Snick niet weg dat de Belgische voedingsindustrie hoogstaand en zeer belangrijk is binnen Europa. Hij noemt in het bijzonder de groenten-, aardappelen- en de bakkerij-, chocolade- en biersector.

 

 

Innoveren

“Als een voedingsbedrijf verder wil innoveren zal procestechnologie steeds meer aan gewicht winnen. Dit geldt in het bijzonder wanneer bedrijven op zoek gaan naar alternatieve ingrediënten als gevolg van oogst- en aanvoerproblemen door covid of door de Oekraïne-oorlog, of voor de ontwikkeling van plantgebaseerde alternatieve producten”, legt Snick uit. “Dit komt niet alleen neer op ingrediënt A door B te vervangen, ook al lijken de productspecificaties dezelfde. Bedrijven zijn zich onvoldoende bewust dat de functionaliteiten qua textuur en smaak niet per se hetzelfde zijn. Technologie en processing wordt dan steeds belangrijker en belangrijker, zeker bij plantgebaseerde alternatieve producten”, spreekt Snick uit ervaring. “Dieren maken qua smaak en textuur het ideale product, dat moeilijk te evenaren is door simpel samenvoegen van ingrediënten”

 

 

Technieken

Innovatieve milde processingtechnieken, als low-heat low-pressure extrusie, pulserende elektrische velden of Radio Frequency-golven komen tijdens dit seminar aan bod. Zo zorgt extrusie door de powerheater bijvoorbeeld voor de gewenste textuur en bite bij plantgebaseerde meat-mimics. Nog een voorbeeld is ultra-hoge druk homogenisatie bij ontwikkelen van low-fat margarines of low-fat dressings.

Relevante voordelen van deze technologieën zijn volgens Snick dat je een kwalitatief hoogstaander voedingsproduct kunt ontwikkelen door de gewenste functionaliteit(en) uit natieve grondstoffen te ontsluiten, en je hierdoor allicht minder ingrediënten of additieven hoeft te gebruiken wat ook aansluit bij de vraag naar cleanere labels. “Al snel grijpen productontwikkelaars naar alternatieve ingrediënten of additieven om een probleem van een ander ingrediënt te corrigeren. Ze vergeten vaak de slag te maken naar technologie.”

 

 

Bekijk hier het volledige programma

 

www.ie-net.be/afdelingen/voeding

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.