Voor intensieve sporters zijn gebruiksgemak en een goede smaak van hun sportgezondheidsvoeding van groot belang geworden, constateert Geert Feys van Ingrizo als trend. “Er vindt een shift plaats.”
Body shakes, hoge eiwitconcentraten in poedervorm, worden extra aangevuld door lekkere tussendoortjes die voor het sporten gegeten worden. Ingrizo zet in op verschillende innovatieve concepten. “De markt van sportvoeding groeit bij ons jaarlijks met ongeveer 30%, aanzienlijk meer dan klassieke voeding”, zegt ceo Geert Feys bij Ingrizo, als leverancier gespecialiseerd in voedings- en gezondheidsingrediënten. “We zien steeds meer een overlap tussen beide segmenten. Functionele ingrediënten voor sportgezondheidszorg kunnen worden verwerkt in gangbare voeding. Naast wafels zijn dit bijvoorbeeld, smoothies, maar ook soep of gummy’s.”
Belangrijk is dat deze ingrediënten gemakkelijk gebruikt kunnen worden in porties per aanbevolen dagdosis en functioneel blijven zonder impact op de smaak en de textuur. De consument let weliswaar voor zijn gezondheid op de nutritionele samenstelling op het etiket, maar het product moet lekker blijven.
Collageeneiwitten
Vandaag de dag ziet Josephine Van Wambeke, technical sales engineer bij Ingrizo, een sterke groei in de range van collageeneiwitten, zoals Peptan. Niet alleen herstelt dit functionele dierlijke eiwit de spieren, maar zorgt ook voor een sneller herstel van weefsels. Dit resulteert ook in een snellere recovery van de atleet. Van Wambeke: “Het hoge eiwitgehalte, minstens 90%, en de unieke aminozurensamenstelling van de peptides resulteren in een snelle en goede biobeschikbaarheid voor actieve sporters, maar ook voor ouderen. Kwaaltjes worden voorkomen.”
Een ander interessant functioneel ingrediënt is het kraakbeenextract Colarix, dat de mobiliteit verbetert en gewrichtsklachten vermindert. Het extract is een matrix van collageeneiwitten en chondroitinesulfaat. Een dagelijkse dosering van 1 gram heeft een positief effect, zo blijkt uit een recente studie, zegt de technical sales engineer. “Tot slot zien we dat bij de formulatie van energieboosters steeds vaker wordt geopteerd voor een natuurlijke bron van cafeïne, geëxtraheerd uit de guarana plant. Zo blijkt dat de voedingssector een steeds evoluerend segment is. Ingrizo helpt bij formulaties die beantwoorden aan de vraag en noden van sporters.”
Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.
“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.
“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...