30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Vegantopping witter dan room, lactosevrij en zichtbaar meer opklopbaar

Nieuws

Vegantopping witter dan room, lactosevrij en zichtbaar meer opklopbaar

28/06/2023

Debic Vegantop, een nieuwe topping, is door productontwikkelaars gecreëerd op basis van kennis en expertise op het gebied van zuivelproducten. Dit resulteerde in een 100% plantaardig alternatief voor room voor het opkloppen en decoreren van bijvoorbeeld gebak. “De smaak is evenwel heel anders als onbewerkt product omdat men het vaak vergelijkt met room,” zegt Bettina Vanderstraeten van Debic.

 

“Vegan is ongetwijfeld een belangrijke trend op de markt. We kunnen niet achterblijven, maar vegan is en blijft een niche product”, steekt Bettina Vanderstraeten, market manager bij Debic van wal. “De groep vegetariërs en veganisten in België blijft stabiel. Consumenten zijn steeds meer flexitariërs.” Uit marktonderzoek weet zij dat 24% van de Belgen verklaart flexitariër te zijn. “Drie vierde van deze groep eet maar 1 tot maximaal 3 dagen per week vegan. Het aantal veganisten en vegetariërs stagneert dus momenteel, maar ze zijn er wel. Hoe het zich verder ontwikkelt in België valt af te wachten.

 

 

De consument is vooral bezig met gezondheid en smaak en minder met dierlijk of plantaardig.” Als zuivelbedrijf, onderdeel van FrieslandCampina, heeft Debic een schat aan kennis en expertise in room. Productontwikkelaars kunnen hier verder mee aan de slag voor de ontwikkeling van een zuivelalternatief. “Uiteraard komt hier de nodige trial en error bij kijken.” De uitdagingen liggen voor de hand: smaak en het mondgevoel. 

 

 

Lactosevrij en meer

Het roomalternatief is het eerste product van Debic dat lactosevrij is, waardoor een nieuwe doelgroep bereikt kan worden. Een ander voordeel in vergelijking met room is volgens Vanderstraeten de hoge opklopbaarheid van de topping, 220%. “Dat de extreem witte topping geen zuivelsmaak heeft, spreekt ook een groep consumenten aan. De stabiliteit is beter bij hogere temperaturen. Afsluitend laat de market manager weten dat Debic ook een hybride topping zoals Debic Duo en Debic Végétop op de markt heeft. “Een deel van het melkvet is vervangen door plantaardige ingrediënten.”

 

www.debic.com

Gerelateerd nieuws

23/06/2025

“Het is aangeraden om altijd een kritisch oog te blijven hebben voor je eigen producten en deze aan te passen aan de noden van de tijd indien gewenst”, benadrukt Marijke Adriaens van diepvriesbedrijf Fribona. “Voor de consument blijft smaak het belangrijkst. Bijsturen naar vooral een lekker en goed uitziend product is primordiaal.” Naast CEO is...

23/06/2025

Wetenschappers van KU Leuven ontdekten hoe olie snacks binnendringt tijdens en na het frituren. Recente onderzoeksresultaten wijzen op geavanceerde frituurtechnieken die de olieabsorptie verminderen, evenals innovatieve methodes om de olie-opname tijdens het afkoelingsproces te beperken. Hierdoor kunnen gezonde snacks worden ontwikkeld zonder...

23/06/2025

Voedingsbedrijven richten zich tegenwoordig op een breder scala van consumentengroepen. Volgens Julian Mellentin van New Nutrition Business, tijdens een event van Fenavian, biedt deze strategie aanzienlijke mogelijkheden om in te spelen op de diverse gezondheidsbehoeften en interesses van de consument. “Consumenten genieten van zowel dierlijke...

23/06/2025

Met steun van financiële partners lanceert Start it @KBC het acceleratorprogramma Scale it Agro voor scale-ups met duurzame en innovatieve landbouwoplossingen voor de bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Kjell Clarysse, programmadirecteur Scale it Agro, legt een en ander uit.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.