25-26 SEPTEMBER 2024

Vegantopping witter dan room, lactosevrij en zichtbaar meer opklopbaar

Nieuws

Vegantopping witter dan room, lactosevrij en zichtbaar meer opklopbaar

28/06/2023

Debic Vegantop, een nieuwe topping, is door productontwikkelaars gecreëerd op basis van kennis en expertise op het gebied van zuivelproducten. Dit resulteerde in een 100% plantaardig alternatief voor room voor het opkloppen en decoreren van bijvoorbeeld gebak. “De smaak is evenwel heel anders als onbewerkt product omdat men het vaak vergelijkt met room,” zegt Bettina Vanderstraeten van Debic.

 

“Vegan is ongetwijfeld een belangrijke trend op de markt. We kunnen niet achterblijven, maar vegan is en blijft een niche product”, steekt Bettina Vanderstraeten, market manager bij Debic van wal. “De groep vegetariërs en veganisten in België blijft stabiel. Consumenten zijn steeds meer flexitariërs.” Uit marktonderzoek weet zij dat 24% van de Belgen verklaart flexitariër te zijn. “Drie vierde van deze groep eet maar 1 tot maximaal 3 dagen per week vegan. Het aantal veganisten en vegetariërs stagneert dus momenteel, maar ze zijn er wel. Hoe het zich verder ontwikkelt in België valt af te wachten.

 

 

De consument is vooral bezig met gezondheid en smaak en minder met dierlijk of plantaardig.” Als zuivelbedrijf, onderdeel van FrieslandCampina, heeft Debic een schat aan kennis en expertise in room. Productontwikkelaars kunnen hier verder mee aan de slag voor de ontwikkeling van een zuivelalternatief. “Uiteraard komt hier de nodige trial en error bij kijken.” De uitdagingen liggen voor de hand: smaak en het mondgevoel. 

 

 

Lactosevrij en meer

Het roomalternatief is het eerste product van Debic dat lactosevrij is, waardoor een nieuwe doelgroep bereikt kan worden. Een ander voordeel in vergelijking met room is volgens Vanderstraeten de hoge opklopbaarheid van de topping, 220%. “Dat de extreem witte topping geen zuivelsmaak heeft, spreekt ook een groep consumenten aan. De stabiliteit is beter bij hogere temperaturen. Afsluitend laat de market manager weten dat Debic ook een hybride topping zoals Debic Duo en Debic Végétop op de markt heeft. “Een deel van het melkvet is vervangen door plantaardige ingrediënten.”

 

www.debic.com

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.