Het gespecialiseerde Foodology by Univar Solutions legt zich toe op de distributie- en technische innovatiebehoeften van de voedings- en ingrediëntenindustrie. Want voldoen aan de behoeften van de gezondheidsbewuste consumenten is zonder twijfel een uitdaging.
"Consumenten worden in feite bewuste voedingsdeskundigen en onderwijzen zichzelf over wat ze nodig hebben voor gezondheid en welzijn. Ze zijn waakzaam over de nutriëntendichtheid en functionaliteit van hun voedsel. We zullen binnenkort een combinatie van holistische gezondheid en zelfzorg zien in de voedings- en drankenmarkt als nooit tevoren, met een sterke focus op ingrediëntduurzaamheid en smaak, textuur en uitzicht", zegt Natalia McDonagh, hoofd marketing & technical sales voor voedingsingrediënten, EMEA van Foodology by Univar Solutions. Het team ondersteunt productontwikkelaars, inkopers, marketeers en brand owners om innovatie te bevorderen, productontwikkeling te versnellen en oplossingen van de volgende generatie te bieden. De consument van vandaag beoordeelt routinematig ingrediëntenlijsten en informeert zich over risico’s inzake productveiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid.
© Foodology by Univar Solutions
Trends
Bakkerij, snacks, dranken, zuivel en actieve voeding zijn enkele van de belangrijkste categorieën die de wens van de consument voor gezonde voeding beoordeelt. "De consumenten van vandaag zijn voortdurend op zoek naar clean labels, minder suiker, zout en vet, vezel- en eiwitverrijking en vlees- en zuivelvrije keuzes met een verbeterde zintuiglijke ervaring," zegt Natalia McDonagh.
Het 2022-rapport van Mintel over gezond eten suggereert dat de focus van de bedrijven de komende vijf jaar op een duurzame voedselvoorzieningsketen zal liggen en tegelijkertijd op de ontwikkeling van ingrediënten die voedselverspilling en -verlies tegengaan. Dit om de honger en voedselonzekerheid in de wereld te helpen verminderen.
© Foodology by Univar Solutions
Clean labels en een minimale ecologische voetafdruk zijn vereist. Zo is het verrijken van gebakken producten met eiwitten afkomstig van erwten- en bonenbronnen, die de minste uitstoot van broeikasgassen per gram eiwit bieden, zowel 'beter voor mij als beter voor de planeet’.
‘Gezond eten lijkt al moeilijk genoeg. Vegan en vegetarische diëten maken dit alleen maar complexer’, zegt Inge Coene van NICE. ‘Voedingsmiddelen kunnen niet zomaar 1-op-1 vervangen worden.’ Er is nood aan nutritionele richtlijnen voor alternatieve plantaardige producten, zoals in Nederland.
Debic Vegantop, een nieuwe topping, is door productontwikkelaars gecreëerd op basis van kennis en expertise op het gebied van zuivelproducten. Dit resulteerde in een 100% plantaardig alternatief voor room voor het opkloppen en decoreren van bijvoorbeeld gebak. “De smaak is evenwel heel anders als onbewerkt product omdat men het vaak vergelijkt...
Desembrood heeft zo zijn voordelen. “Door de juiste keuze van bloem en water, kan de bakker de smaak en de textuur van het desembrood zelf sturen”, zegt Caroline Vanderbauwede van Dossche Mills, “Dossche Mills ondersteunt artisanale bakkers door persoonlijke demo’s aan te bieden en hen op weg te helpen om zelf met desem aan de slag te gaan.”
“We beschikken over de technologie en de kennis om een gehaktachtig hybride vleesproduct met 50% vlees en 50% groente, te ontwikkelen en te produceren”, zegt Kristof Peeters van Equinox. Samen met telers van oesterzwammen werkte hij hier aan. “De steeltjes van de paddenstoelen zijn een restproduct dat voor de gewenste kwaliteit zorgt.”