25-26 SEPTEMBER 2024

Wetenschapscentrum focust op voeding en gezondheid

Nieuws

Wetenschapscentrum focust op voeding en gezondheid

25/04/2023

“We stellen vast dat er een groeiende vraag is naar voeding op maat, onder meer door de vergrijzing van de bevolking. Lekkere en aangepaste voeding is essentieel in iedere levensfase”, zegt Jean de Bethune van de POM West-Vlaanderen, mede-initiatiefnemer van het nieuwe wetenschapscentrum Food Innovation Park.

 

“Voeding moet zorgen dat mensen gezond blijven, preventief en curatief”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen. Het Food Innovation Park is een samenwerking met Flanders’ FOOD en Hogeschool Vives. “Voeding is bovendien heel belangrijk voor mensen die (chronische) aandoeningen hebben. Het gaat erom bedrijven kansen te geven door in te spelen op de markt dankzij toegepast onderzoek.” De ambitie van het nieuwe wetenschapscentrum in Roeselare is vooral het mobiliseren van kleine en middelgrote ondernemingen. Dit moet resulteren in de ontwikkeling van innovatieve producten. Het streven is ook het aangaan van samenwerkingen met internationale netwerken in de voedings- en de gezondheids- en zorgsector. Het nieuwe Food Innovation Park wil een open huis zijn voor alle betrokkenen.

 

 

Food Research en Development Hall

Het onderzoekgebouw omvat twee bouwlagen, goed voor in totaal duizend vierkante meter. De Food Research en Development Hall bestaat momenteel uit een state-of-the-art grootkeuken en een MicroWave Pilot voor academisch onderzoek en het testen van nieuwe microgolftechnologieën voor pasteuriseren, voorgaren en bakken en drogen van voedingsproducten en ingrediënten. In het gebouw zijn ook nieuwe labo’s van  de Hogeschool Vives onder gebracht voor sensorisch, nutritioneel en microbiologisch onderzoek. Er is ook een fitnessruimte gericht op onderzoek naar het effect van voeding op de lichaamsamenstelling en gezondheidsparameters van de mens.

 

PROOF-project

Het eerste gebouw van het wetenschapsgebouw, dat op 1 maart dit jaar werd geopend, is een realisatie van het PROOF-project, ingediend binnen het Interreg Vlaanderen-Nederlandprogramma. POM West-Vlaanderen is projectleider.

 

www.pomwvl.be

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.