“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”
Food Blending verwerkt een scala aan poeders en granulaten tot homogene blends. Kwaliteitsborging zit in de hoogste eisen op het vlak van het hygiënisch ontwerp van niet alleen de productielijnen, maar ook van het volledige gebouw. Business en Innovation manager Domien Sierens verwijst ook naar de dakspanten en de verlichting die zo ontworpen zijn dat er geen stof achter kan blijven. De volledige productielijn is zodanig ontworpen dat er geen dode hoeken zijn en dat alles vlot bereikbaar is voor de reiniging. Hiervoor verwijst hij naar de internationale hygiënestandaarden van de EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group). Het bedrijf heeft een FSSC 22000 certificaat, alsook een BIO, Kosher en Halal certificatie.
Hygiënisch ontwerp
De afzakinstallaties zijn voorzien van verschillende split hoppers, uitneembare schroeven en hygiënische schakelbanden. Reinigen kan nat, droog of een combinatie van beide afhankelijk van de ingrediënten. “Zo kan het bedrijf snel en efficiënt omschakelen tussen batches”, benadrukt Sierens. “Uiteraard worden onze reinigingsprocedures gevalideerd, een extern laboratorium voert hiervoor de nodige analyses uit.“
IBC en kleine verpakkingen lijn
Nieuw is een imposante hygiënisch ontworpen IBC-menginstallatie met een volume van 2000 liter. De ingrediënten gaan via een zeef en magneet in de IBC (een meng- en transportvat) “Het grote voordeel is dat kruiscontaminatie met allergenen bij Food Blending op deze manier maximaal uitgesloten wordt.”
In de IBC zijn de ingrediënten volledig ingesloten, waardoor er geen noodzaak is voor uitgebreide reinigingsprocedures tussen verschillende productiecycli voor de klant. Sierens voegt toe: “Aangezien het laden, lossen, mengen en reinigen parallel naast elkaar kunnen plaatsvinden, is de downtime voor omschakeling naar een ander product minimaal. Wat resulteert in maximale productie efficiëntie.”
Naast de IBC-installatie breidde het bedrijf uit met enkele volautomatische productielijnen voor onder andere 300 gram tot 7 kilogram en een volautomatische lijn voor 10 kilogram tot 25 kilogram en Big Bags tot 1500 kilogram behoren ook tot de mogelijkheid. Zo probeert Food Blending de volledige range aan verpakkingsmogelijkheden aan te bieden.
Wetenschappers van Gembloux Agro-Bio Tech, behorend tot de Universiteit van Luik, hebben een studie uitgevoerd naar de invloed van extrusieparameters en oliegehalte op maïsmeelsnacks. Het onderzoek levert drie essentiële bevindingen op.
“Voedingsbedrijven kiezen voor circulair water als dit financieel voordeliger is dan regulier water, of als het kansen biedt om de productie uit te breiden”, weten Charlotte Boeckaert en Dirk Halet van VITO Kennispunt Water. Op 14 juli jl. lanceerde de Vlaamse Regering de Blue Deal 2.0.
“In de vlees- en charcuteriesector zien we dat consumenten vandaag niet enkel zoeken naar smaak, maar ook naar betekenis. Vlees is niet langer een anoniem product op het bord, maar maakt deel uit van een breder verhaal over authenticiteit, herkomst, en identiteit”, zegt Luc De Laet, zaakvoerder van De Laet & Van Haver. “Ambachtelijke bereidingen,...
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat Belgische voedingsbedrijven in 2024 in totaal 283 producten bij consumenten hebben teruggeroepen. Meer dan 70% van deze terugroepingen was gerelateerd aan chemische of microbiologische risico’s. Het autocontrolesysteem maakt voedingsbedrijven zelf verantwoordelijk voor...