30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

Vegantopping witter dan room, lactosevrij en zichtbaar meer opklopbaar

Nieuws

Vegantopping witter dan room, lactosevrij en zichtbaar meer opklopbaar

28/06/2023

Debic Vegantop, een nieuwe topping, is door productontwikkelaars gecreëerd op basis van kennis en expertise op het gebied van zuivelproducten. Dit resulteerde in een 100% plantaardig alternatief voor room voor het opkloppen en decoreren van bijvoorbeeld gebak. “De smaak is evenwel heel anders als onbewerkt product omdat men het vaak vergelijkt met room,” zegt Bettina Vanderstraeten van Debic.

 

“Vegan is ongetwijfeld een belangrijke trend op de markt. We kunnen niet achterblijven, maar vegan is en blijft een niche product”, steekt Bettina Vanderstraeten, market manager bij Debic van wal. “De groep vegetariërs en veganisten in België blijft stabiel. Consumenten zijn steeds meer flexitariërs.” Uit marktonderzoek weet zij dat 24% van de Belgen verklaart flexitariër te zijn. “Drie vierde van deze groep eet maar 1 tot maximaal 3 dagen per week vegan. Het aantal veganisten en vegetariërs stagneert dus momenteel, maar ze zijn er wel. Hoe het zich verder ontwikkelt in België valt af te wachten.

 

 

De consument is vooral bezig met gezondheid en smaak en minder met dierlijk of plantaardig.” Als zuivelbedrijf, onderdeel van FrieslandCampina, heeft Debic een schat aan kennis en expertise in room. Productontwikkelaars kunnen hier verder mee aan de slag voor de ontwikkeling van een zuivelalternatief. “Uiteraard komt hier de nodige trial en error bij kijken.” De uitdagingen liggen voor de hand: smaak en het mondgevoel. 

 

 

Lactosevrij en meer

Het roomalternatief is het eerste product van Debic dat lactosevrij is, waardoor een nieuwe doelgroep bereikt kan worden. Een ander voordeel in vergelijking met room is volgens Vanderstraeten de hoge opklopbaarheid van de topping, 220%. “Dat de extreem witte topping geen zuivelsmaak heeft, spreekt ook een groep consumenten aan. De stabiliteit is beter bij hogere temperaturen. Afsluitend laat de market manager weten dat Debic ook een hybride topping zoals Debic Duo en Debic Végétop op de markt heeft. “Een deel van het melkvet is vervangen door plantaardige ingrediënten.”

 

www.debic.com

Gerelateerd nieuws

09/12/2025

De voedings- en procesindustrie evolueert snel en digitalisering speelt daarin een sleutelrol. Het gaat niet alleen om technologie, maar om het creëren van slimme, verbonden processen die bedrijven helpen om efficiënter, veiliger en duurzamer te werken. Toch brengt deze digitale transformatie ook uitdagingen met zich mee, zoals het opzetten van...

09/12/2025

Steeds meer consumenten zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te behouden. Volgens Innova Market Insights vormt de toenemende focus op gezondheid een belangrijke megatrend die wereldwijd de voorkeuren van consumenten beïnvloedt. Volgens het rapport ‘Innova's Top Health & Nutrition Trends for 2026-Globally’ hebben zorgsystemen...

09/12/2025

Het nieuwe voedingsmiddelenbewakingssysteem Nutrivigilantie van de FOD Volksgezondheid rapporteerde in 2024 voor het eerst 167 meldingen, waarvan er 130 zijn afgehandeld. Van deze meldingen was 84% afkomstig van producenten en distributeurs; de overige meldingen kwamen van burgers, overheidsinstanties en zorgverleners.

09/12/2025

“Met het programma ‘Animal-free milk proteins’ willen we binnen een consortium niet alleen een doorbraak bereiken in de wetenschap, maar ook bijdragen aan de maatschappij door een duurzaam alternatief voor melkeiwitten te ontwikkelen”, stelt professor Kasper Hettinga van Wageningen Universiteit en Research (WUR).

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.